Maria Ifteni, atleta româncă iniţiată în arta culinară asiatică

Maria Magdalena IFTENIMaria Ifteni din România priveşte tocătorul din faţa ei, ia un cuţit în mâna dreaptă şi începe să taie câteva legume în feli şi cuburi, în cadrul programului cultural al Jocurilor Olimpice de vară de Tineret (JOT), Nanjing 2014. Ascultând cu atenţie sfaturile bucătarului şef Shi Cal, Maria adaugă condimente peste legumele puse într-o tigaie, pentru a face un curry de legume … Aşa începe povestea agenţiei de presă Xinhua care o are în centrul atenţiei pe Maria Iftene (17 ani – foto medalion), o atletă venită la JOT din România, născută în comuna Lipovat, judeţul Vaslui, una dintre sportivii din întreaga lume care au luat parte la programul de artă culinară.

Lecţiile de bucătărie sunt predate de un olimpic în domeniu, Shi Cal fiind medaliat cu aur în anul 2003 la nivel mondial. În prezent el este proprietarul a două restaurante din Sydney (Australia).
Până la intrarea în focul probelor sportive, organizatorii JOT 2014 au iniţiat zeci de evenimente în cadrul Programului de cultură şi educaţie (CEP), tinerii participanţi la olimpiadă fiind cooptaţi să descopere şi să experimenteze noutăţi, cu precădere asiatice.Programului de cultura si educatie JOT 2014

„Coriandrul, unde este?” … întreabă Maria, continuând să agite tigaiai, adăugând praf de chili şi alte câteva ingrediente peste legume. După ce lasă conţinutul să fiarbă preţ de câteva minute, preparatul este gata.
„Am învăţat să gătesc mâncăruri sănătoase, ceea ce este bine. Am avut o zi plină de distracţie”, concluzionează Maria.

Scopul atelierelor de gătit este acela de a învăţa sportivii nu doar cum să pregătească mâncare sănătoasă, dar să descopere soluţii practice astfel încât să le poată experimenta acasă. În cele două ateliere de lucru, progamate timp de şapte zile, activitatea începe cu o pregătire tehnică, timp în care sunt preluate şorţurile şi bonetele de bucătar. Tinerii din întreaga lume descoperă aici bucătaria chineza, thailandeză, dar şi un produs în stil mediteranean, pe bază de paste.
Tot aici, nutriţionistul Jenna Ballam, din Noua Zeelandă, explică tinerilor sportivi ce înseamnă o alimentaţie sanatoasă şi de ce este important ca un atlet să urmeze o dieta echilibrată, nu doar pentru creştere, dar şi pentru performanţa sportivă.Programului de cultura si educatie JOT 2014 2

Maria Ifteni a încheiat programul culinar nu înainte de a degusta un desert: budincă de orez cu banane. „Mi-a placut desertul” … spune Maria, în timp ce se îndreaptă spre sala de antrenament.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Români în China, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.