Ambasadorul Huo Yuzhen: Vizita vice-premierului chinez în România va consolida relațiile dintre cele două țări

AmbasadorUL R.P. Chineze la Bucuresti ES Huo YuzhenVizita vice-premierului chinez Zhang Gaoli în România va promova la un nivel superior parteneriatul cuprinzător de prietenie și cooperare dintre cele două țări, a declarat Ambasadorul R.P. Chineze în România, E.S. Huo Yuzhen (foto), în cadrul unui interviu acordat agenției de presă Xinhua.

Acesta este un alt eveniment important la nivel înalt, efectuat în urma vizitei premierului chinez Li Keqiang, anul trecut, urmând să aprofundeze încrederea politică reciprocă, să consolideze cooperarea pragmatică și să consolideze prietenia tradițională dintre cele două țări, a declarat Ambasadoarea Huo.
„În acest an se aniversează 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice China – România, precum și 10 ani de la stabilirea parteneriatului de cooperare prietenos și cuprinzător”, a declarat Huo Yuzhen.
„Pentru o lungă perioadă de timp, cele două țări au întărit continuu încrederea politică reciprocă și cooperarea aprofundată în domenii precum economia, cultura, educația, știința și tehnologia”.

Ambasadorul chinez a arătat că cele două țări împărtășesc o prietenie tradițională profundă, România deschizând un capitol de cooperare și prietenie în urmă cu 65 ani, când a fost printre primele țări care au recunoscut au stabilit relații diplomatice cu noua Chină. Cele două popoare au fost mereu împreună în momentele critice, când China și-a reluat locul legitim în cadrul Organizației Națiunilor Unite, dar și în fața dezastrelor naturale majore. Prietenia dintre cele două țări va rămâne pentru totdeauna gravată în memoria celor două popoare, relațiile China – România fiind cu adevărat reflectate de proverbul „Un prieten la nevoie este cu adevărat un prieten”, a declarat Huo.

Ambasadorul chinez a mai declarat că, de la începutul noului secol, cele două țări au cunoscut o dezvoltare accelerată a relațiilor bilaterale, contactele la nivel înalt fiind apropiate și consolidate nu doar în ceea ce privește încrederea politică reciprocă, dar, de asemenea, avansând în mod eficient cooperarea pragmatică.
Privind relațiile comerciale și economice, Huo Yuzhen a declarat ca China este cel mai mare partener comercial al România din Asia, menționând că relațiile de cooperare dintre cele două țări au culminat în urma vizitei premierului Li. Vizita a stimulat potențialul schimburilor și cooperărilor în diferite domenii și la diferite niveluri între cele două țări. Comerțul bilateral și relațiile economice au prezentat o imagine de dezvoltare rapidă și în profunzime, astfel că s-a ajuns la peste 4 miliarde dolari, în 2013, și a crescut cu aproape 30% în prima jumătate a anului 2014. China și România au o dorință puternică de cooperare, iar proiectele lor de cooperare avansează în mod constant în domenii precum infrastructura, energia și agricultura, a arătat  Huo.

Ca țară importantă în regiunea Europei Centrale și de Est, România a acordat o mare importanță și a luat parte în mod activ la cooperarea din regiune și China, a subliniat Ambasadorul Huo. Cooperarea dintre China și regiune a progresat constant în comerț, finanțe, știință și tehnologia inovării, a schimburilor interumane și schimburilor a locale.

În luna octombrie, România va găzdui cel de-al nouălea Forum al produselor agricole din China și Țările Europei Centrală și de Est, ceea plasează România pe primul loc între țările din zonă, în găzduirea unui astfel de eveniment. Ambasadorul chinez a exprimat speranța continuării rolului activ al României în aprofundarea cooperării regiunii cu China și în consolidarea legăturilor China-Europa.

Cu ocazia celei de a 65-a aniversări a relațiilor diplomatice China-România, de la începutul anului,  între cele două țări au avut loc o serie de schimburi culturale. Compania Națională de Teatru din China a realizat un turneu în România, iar Corul Madrigal din România a organizat spectacole în China. De asemenea, în România a fost organizat Festivalul de film chinezesc. În același timp, se depun eforturi pentru înființarea de centre culturale în ambele țări.
Potrivit Ambasadoarei Huo Yuzhen, tineri, educația, schimburile interumane și cooperarea au îmbogățit relațiile bilaterale și au consolidat fundamentul prieteniei dintre cele două popoare. Domnia sa s-a declarat profund impresionată de pasiunea poporului român pentru China și cultura chineză, tot mai mulți tineri români dorind să învețe limba chineză, aspecte sesizate în cadrul experienței acumulate în timpul celor trei ani petrecuți în România.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.