Anna-Eva Budura premiată pentru Contribuția specială adusă cărții din China

Sinologul și profesorul român Anna-Eva Budura (foto) a primit, marți, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Marea Sala a Poporului din Beijing, premiul pentru Contribuția specială adusă cărții din China. Înmânat de viceprim-ministrul Liu Yandong, premiul acordat Annei-Eva Budura a fost primit de Lect. Univ. Dr. Mugur Zlotea, la rândul său un reputat sinolog român.

În cadrul celei de-a 11-a ediții a Premiilor pentru Contribuția specială a cărții din China, eveniment organizat de Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din R.P. Chineză, au fost recompensați 20 de sinologi, alături de Anna-Eva Budura regăsindu-se personalități din Bulgaria, Liban, Polonia, Ucraina, SUA, Spania, Marea Britanie, Japonia, Noua Zeelandă, Germania, Ungaria, India, Cehia, Franța, Albania, Australia și Austria.

Vicepremierul Liu Yandong a declarat că personalitățile remarcate în acest an au adus și aduc o contribuție importantă în procesul de diseminare a culturii chineze, a cunoașterii istoriei, culturii și instituțiilor Chinei. „Sper ca experții străini să scrie, să traducă și să publice mai multe lucrări despre cultura chineză, să reflecte realizările remarcabile ale Chinei contemporane, să permită oamenilor să înțeleagă mai bine pulsul culturii chineze, să perceapă vitalitatea dezvoltării Chinei, să dezvolte înțelegerea și prietenia.”

Una dintre primele mari personalități ale României care au contribuit la promovarea și înțelegerea culturii chineze în secolul XX, după proclamarea Noii Chine, sinologul Anna-Eva Budura, alături de soțul său Ambasadorul Romulus Budura, este autoarea mai multor volume dedicate istoriei și culturii chineze: „Diplomația Chineză”, „China – vieți în vâltoarea istoriei”, „Triumful Dragonului”, „Țara simbolurilor – De la Confucius la Mao Zedong”, „Tărâmul zeilor”, „Povestea ceaiului” etc. De asemenea, a adus o consistentă și valoroasă contribuție la cunoașterea istoriei chineze prin intermediul articolelor publicate de-a lungul timpului în revista „Magazin Istoric”.

Iată mesajul transmis de Anna-Eva Budura, pentru evenimentul de marți, de la Marea Sala a Poporului din Beijing:

„Onorată asistență
Dragi prieteni,

În iarna anului 1950, am păşit pe pământul Chinei şi am stat uimită în faţa porţilor unei noi lumi: în faţa porţilor civilizaţiei huaxia. Tot atunci am cunoscut primi făuritori ai acestei civilizaţii şi i-am îndrăgit pentru întreaga mea viaţă.
Începând din acel moment, de-a lungul a 67 de ani, am fost norocoasă ca să învăţ limba chineză, apoi sa mă apropri, pas cu pas, de cunoaşterea culturii chineze, de elementele sale fundamentale, de spiritul său definitoriu. Simțeam la fiecare pas făcut o bucurie, o satisfacţie intelectuală, o fascinaţie permanentă care îmi umplea inima şi îmi impulsiona activitatea.
În întregul proces de acumulare a cunoştinţelor despre China s-a manifestat din plin generozitatea profesorilor mei, colegilor mei de facultate, a intelectualilor chinezi, a tuturor prietenilor mei chinezi dragi. Ei, cu toţii au dat expresie unei tradiţii, unei trăsături de caracter manifestate de-a lungul veacurilor, aceea de a dărui cu generozitate din imensul tezaur al civilizaţiei chineze şi de a se mulţumi cu bucuria actului de a dărui.
Eu sunt una din acele persoane care s-au bucurat de această dărnicie generoasă, iar azi, la amurgul vieţii mele, trăiesc clipele înălţătoare ale acesteia preluând cu mare emoţie si gratitudine, prestigiosul premiu 中国图书特殊贡献奖 ce mi s-a decernat. Privesc acest premiu ca pe o încurajare de a continua munca mea până la ultima clipă a vieţii mele. Vă mulțumesc.”

Potrivit Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din R.P. Chineză, Anna-Eva Budura este un „promotor entusiast al relațiilor și schimburilor culturale între China și România”, care „a adus o contribuție la răspândirea culturii chineze și promovarea relațiilor de prietenie dintre China și România”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Mari sinologi români, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.