China cere SUA „să nu meargă mai departe pe calea greșită și periculoasă”!

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing a emis în această seară, ora locală, un comunicat în care este exprimată reacția fermă de indignare în fața vizitei pe care preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi (foto pe Aeroportul Songshan din Taipei), o efectuează în regiunea chineză Taiwan, cerând oficialilor americani „să nu meargă mai departe pe calea greșită și periculoasă”.

Mai mult, Ministerul chinez al Apărării a anunțat starea de alertă maximă, urmând să deruleze o serie de operațiuni militare pentru asigurarea suveranității naționale și integrității teritoriale, ca urmare a sosirii în regiunea Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.
Ministerul Apărării de la Beijing a anunțat închiderea spațiului martim și aerian, în perioada 4 August ora locală 12:00 – 7 August ora locală 12:00, în mai mult zone din regiunile estice din apropierea Insulei Taiwan, fiind  interzisă intrarea navelor și aeronavelor în spațiul desemnat.

În comunicat se arată că SUA și oficialii americani sfidează „opoziția fermă și mesajele Chinei”, vizitat în regiunea Taiwan a Chinei fiind „o încălcare gravă a principiului o singură China și a prevederilor celor trei comunicate comune China-SUA”. De asemenea, se arată că evenimentul va avea „un impact sever asupra bazelor relațiilor politice China-SUA”, fiind o „încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale Chinei”. Mai mult, gestul „subminează grav pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav și greșit forțelor separatiste pro ‘independența Taiwanului'”.

Reiterând că în lume există o singură China cu Insula Taiwan parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China, MAE chinez subliniază Rezoluția 2758 din 1971 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, recunoscută și respectată de cele 181 de țări au stabilit relații diplomatice cu China pe baza principiului existenței unei singure Chine.

De asemenea, MAE chinez arată că, în Comunicatul comun China-SUA din 1979, autoritățile de la Washington și-au luat angajamentul de a recunoaște Guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal al Chinei, condiție în care singurele relații cu Taiwanul vor fi neoficiale și doar în zona culturală și comercială.

„Deoarece președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile acesteia în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră pentru a îmbunătăți schimburile oficiale ale SUA cu Taiwan. China nu acceptă acest lucru, iar poporul chinez îl respinge absolut”, se arată în comunicatul MAE chinez, care subliniază că problema Taiwan este cea mai importantă și mai sensibilă problemă din cadrul relaţiilor China-SUA.

În comunicat SUA sunt acuzate că „încearcă să folosească Taiwanul pentru a controla China”, că „denaturează, ascund și afectează în mod constant principiul existenței unei singure Chine”, intensificând schimburile oficiale cu Taiwanul și încurajând activitățile separatiste pro ‘independența Taiwanului’. „Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, transmite MAE chinez.

„Nicio țară, nicio forță și niciun individ nu ar trebui să subevalueze hotărârea fermă, voința puternică și marea capacitate a guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a realiza reunificarea și întinerirea națională. China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială, ca răspuns la vizita Președintelui Camerei Reprezentanților SUA. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea americană și de forțele separatiste pro ‘independența Taiwanului'”.

MAE chinez solicită imperativ SUA „să înceteze să se amestece în Taiwan și să se amestece în afacerile interne ale Chinei”, „să înceteze să susțină și să conviețuiască cu adepții pro ‘independența Taiwanului’, sub orice formă”, „să înceteze să spună un lucru, dar să facă opusul în problema Taiwanului”. De asemenea, China cere SUa „”să înceteze să distorsioneze, să umbrească principiul unei singure Chine și să adopte măsuri credibile pentru a respecta cu strictețe principiul unei singure Chine și prevederile celor trei comunicate comune China-SUA”.

Mai mult, China cere SUA să își respecte angajamentul celor „Cinci NU”, care înseamnă „să nu caute un ‘nou Război Rece’, să nu încerce să schimbe sistemul Chinei, să nu revitalizeze alianțe împotriva Chinei, să nu sprijine ‘independența Taiwanului’, să nu caute un conflict cu China”, la care a fost adăugat în această seară un nou NU și anume „să nu meargă mai departe pe calea greșită și periculoasă”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.