Să discuți detașat, aplicat, agumentat și echilibrat despre China, despre Rusia, a devenit un risc cu nuanțe politice în Europa, în spațiul occidentului democratic și colectiv.
Cu două-trei excepții, în România nu mai avem voci care să nu accepte alinierea la cenzura și idologia care devin noua Cortină de Fier, în spatele căreia se evită dialogul, se instigă la agresiune, la izolare și decadență, în numele drepturilor, libertăților și al unei false superiorități … inclusiv rasiale.
În dialogul la care am fost invitat de domnul Ion Cristoiu, înregistrat zilele trecute și difuzat astăzi, am fost provocat să vorbesc despre noul volum „Un prieten adevărat, China”, în care evoc zeci de personalități din România și China, evenimente și personalități istorice, care au construibuit și construit o relația bilaterală care în 2024 ajunge la 75 de ani.
Totodată, am vorbit despre modul în care se exprimă și pretinde China să fie trată în cadrul relațiilor diplomatice, politice și economice bilaterale și globale.
De asemenea, am vorbit despre nivelul reprezentării diplomatice românești în China, ajuns la un minim istoric din perspectiva competențelor, experienței și expertizei pe zona Asia.
În 2024, în țara prietenă China, România a devenit reziduală, incapabilă să facă apel la memorie, la realism, ca urmare a politicilor impuse de președinții Băsescu și Iohannis, de guvernările impuse de aceștia în concordanță cu solicitările și impunerile partenerilor strategici euroatlantici.
Nu în cele din urmă, am vorbit despre o serie de realități istorice și prezente ale Chinei: sistemul medical, educațional, infrastructură, orașul de 15 minute, Insula Taiwan, relațiile cu SUA și Rusia, despre schimburile economice tot mai tensionate în relația cu Uniunea Europeană.
Dialogul poate fi urmărit integral AICI