Summitul Forumului pentru Cooperarea China-Africa (FOCAC) 2024 va începe mâine (4-6 Septembrie), la Beijing, la eveniment fiind deja sosiți, la invitația președintelui Xi Jinping, liderii din Africa de Sud, Guineea, Eritreea, Seychelles, Djibouti, Togo, Comore, Mali, Malawi, Republica Democratică Congo și Ciad.
FOCAC 2024 va reuni liderii din China și peste 50 de țări africane, organizații regionale africane și internaționale, fiind pentru a patra oară când FOCAC se desfășoară sub forma unui summit.
În cadrul discuțiilor la nivel înalt derulate luni, China a ridicat relațiile bilaterale cu Africa de Sud, Mali, Togo, Comore, Djibouti, la nivel de parteneriat strategic cuprinzător, tema principală a discuțiilor vizând solidaritatea și cooperarea dintre China, cea mai mare țară în curs de dezvoltare, și Africa – continentul cu cele mai multe țări în curs de dezvoltare.
Președintele Xi a declarat că în condițiile tot mai complexe ale situației internaționale, țările din Sudul global trebuie să își susțină independența, să consolideze unitatea și cooperarea și, pentru a proteja în comun corectitudinea și justiția internațională.
Spre deosebire de politicile promovate de occident în relația cu țările africane, China propune o abordare a relațiilot în cadrul unui sistem bazat pe cei „Cinci NU„: nicio interferență în urmărirea lor de căi de dezvoltare care se potrivesc condițiilor lor naționale, nicio interferență în afacerile interne, nicio impunere a voinței externe, nicio condiționare politică în asistența economică și nicio urmărire a unor câștiguri politice egoiste în investiții și finanțarea cooperării.
Potrivit Ministerului chinez de Externe (MAE), Summitului FOCAC 2024 se va derula sub tema „Unirea mâinilor pentru a avansa modernizarea și pentru a construi o comunitate China-Africa de nivel înalt cu un viitor comun”.
Totodată, este anunțat că, în cadrul evenimentului, liderul chinez va lansa un semnal de alarmă la nivel global pentru a se rezista provocărilor și pentru a căuta oportunități într-o lume turbulentă.
Presa de la Beijing consemnează că schimburile dintre China și Africa reprezintă un nou fenomen fără precedent în procesul globalizării, Occidentul pierzând poziția dominantă de păpușar.
„Două economii anterior colonizate și subdezvoltate care se angajează în schimburi și cooperări atât de extinse și aprofundate devin treptat un nou motor pentru dezvoltarea globală, având o semnificație istorică mondială semnificativă. Într-un anumit sens, globalizarea nu mai este un spectacol de păpuși dominat de Occident, ci evoluează spre o direcție mai incluzivă și mai diversă, aliniindu-se cu dorințele și nevoile principale ale comunității internaționale.” (Global Times)
Mai mult, dacă în trecut China a fost un partener al Africii în căutarea eliberării, în viitor China va fi un partener al Africii în căutarea dezvoltării.
Pe de altă parte, China intenționează să alinieze inițiativa „O centură, un drum” (BRI)la agendele de dezvoltare pe termen lung ale țărilor africane, cu scopul de a stimula conectivitatea infrastructurii și cooperarea comercială pe întreg continentul, au declarat luni oficialii chinezi, consemnează China Daily, proces care este așteptat să dea un nou impuls în dezvoltarea socio-economică a Africii.
Potrivit datelor prezentate de Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă din China, 52 din cele 54 de țări africane și Uniunea Africană au semnat memorandumuri de cooperare în cadrul BRI.
Pingback: Summitul China-Africa 2024: 50 de lideri africani se reunesc la Beijing | SACCSIV - blog ortodox