Cea de a treia rundă de discuţii China – SUA, desfăşurată în zilele de 9 şi 10 mai la Washington este caracterizată de analiştii politici drept un mare succes şi un efect al dialogului şi acordurilor încheiate între şefii celor două principale state şi conomii mondiale, în ianuarie a.c.
Cel mai important eveniment al Dialogului Strategic şi Economic China – SUA este fără îndoială semnarea „Pactului pentru Creştere Economică şi Cooperare”. Documentul este văzut ca o piatră de hotar pentru legăturile economice dintre China şi SUA, şi va fi un ghid al viitorelor relaţii comerciale şi economice.
Vice-premierul chinez Wang Qishan a declarat la finalul dialogului că cele două state „au interese comune mai importante decât diferenţele de cooperare şi concurenţă”, în condiţiile în care împreună China şi SUA reprezentat o treime din finanţele mondiale, în timp ce valoarea comerţului dintre ele ajung la o cincime din totalul actual.
Ambele părţi au subliniat în cadrul dialogului că vor acorda mai multă atenţie cooperării şi încurajării relaţiilor în vederea realizării unei creşteri robuste, durabile şi echilibrate a economiei mondiale, şi că vor aborda în comun problemele şi provocările globale.
Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat că SUA şi China vor aprofunda mai mult legăturile bilaterale într-o serie de sectoare economice, ca urmare a creşterii înţelegerii şi încrederii reciproce. Dezvoltarea fără precedent a Chinei este o oportunitate pentru Statele Unite dar şi pentru întreaga lume.
Sursa: XINHUA
Dialogul strategic şi economic a fost stabilit de preşedinţii chinez, Hu Jintao, şi american, Barack Obama, în aprilie 2009, în timpul Summit-ului G20 de la Londra. Cei doi au convenit să iniţieze un mecanism pentru asigurarea „relaţiilor de cooperare pozitive şi cuprinzătoare în secolul 21”.
Prima rundă a dialogului s-a desfăşurat la Washington, în iulie 2009, sub genericul „reluarea creşterii economice şi cooperării economice”, iar a doua rundă a avut loc la Beijing, în mai 2010, având ca temă „menţinere parteneriatului de coorperare economică China – SUA pentru dezvoltare durabilă reciprocă”. Cele două runde de discuţii au fost marcate de subiecte legate de redresarea economică la nivel mondial, fiind abordate diferite aspecte privind bilanţurile comerciale, aprecierea monedei, protejarea investiţiilor, securitatea energetică şi schimbările climatice. Au fost discutate şi probleme ce ţin de suveranitate, securitatea maritimă, neproliferarea nucleară şi menţinerea stabilităţii regionale.
Discuţiile din acest an, dincolo de consolidarea încrederii reciproce au vizat comerţul şi investiţiile, supravegherea financiară şi dezvoltarea echilibrată şi durabilă.
Sursa: XINHUA
Textul integral al Strategiei Dialogului Strategic şi Economic China – SUA poate fi gasit AICI (EN)