Confucius şi cele 80 de generaţii de descendenţi


Cultura şi istoria poporului chinez îl include în rândul sfinţilor pe marele filozof şi gânditor Confucius (Kong Qiu – după numele chinez sau Kong Zi – „Zi” fiind titlu de onoare dat personalităţilor). După două milenii şi jumătate, familia Confucius a ajuns la cea de-a 80-a generaţie, numărul descendenţilor depăşind 3 milioane. În oraşul Qufu, oraşul de naştere a marelui gânditor chinez, 130 de mii de locuitori sunt rude ale lui Confucius, reprezentând 20% din numarul total al locuitorilor oraşului.
Activităţile de comemorare a marelui înţelept au început încă din anul anul 478 î.Ch., fiind desfăşurate la Kong Lin şi la templele (Kong Miao) Confucius din China. În acel an, al doilea după moartea lui Confucius, regele Statului Lu, unul din statele de pe teritoriul Chinei de astăzi, a dispus transformarea casei lui Confucius într-un templu (Kong Miao). Aici sunt păstrate obiectele de îmbrăcăminte şi cele folosite în timpul vieţii de alături de cărţile marelui gânditor.
Ceremonia de comemorare se desfăşoară toamna, actunci când oamenii vin să aducă ofrande în memoria lui Confucius. În timpul dinastiei Han de Est (anul 59), au început să fie organizate ceremonii în toate şcolile, fenomenul devenind unul tot mai impotant pentru chinezi.
De atunci, de două ori pe an, primăvara şi toamna, ceremonia memorială dedicată lui Confucius la Kong Miao din oraşul natal, Qufu, este organizată în mod oficial de autorităţi.
În perioada Festivalului Qingming (când chinezii merg la mormintele rudelor pentru a le omagia), descendenţii lui Confucius vin la Kong Lin din Qufu, să susţină, în cadrul familial, un ritual de omagiere a strămoşilor, potrivit obiceiurilor tradiţionale chineze.

Adaptare după Radio China Internaţional

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Confucius, Sărbători chinezești. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.