În China se spune că decât să auzi de 100 de ori este preferabil să vezi cu ochii tăi o singură dată. Experienţa personală poate înlocui orice imagine formată din frânturi de realitate trăite de alţii. După şapte zile petrecute în provincia Jiangxi, din Sud – Estul Chinei, în locuri marcate de istoria secolului XX, în mari oraşe sau în localităţi rurale, în preajma autorităţilor locale sau provinciale, alături de oamenii simpli, sentimentul cel mai pregnant este acela că adevărata Chină se află aici, departe de marile metropole Beijing, Shanghai, Hong Kong etc. China respiră şi evoluează într-un ritm aparte în aceste zone tradiţionaliste, unde relaţiile dintre oameni, dar mai ales cele ierarhice, par să respecte formule vechi de când lumea.
Vreme de şapte zile, graţie proiectului “Descoperă China”, derulat de Radio China Internaţional la împlinirea a 90 de ani de la fondarea Partului Comunist Chinez, am avut şansa de a întâlni realităţi şi oameni pe care fără îndoială, de unul singur, ca turist, niciodată nu le-aş fi şi nu i-aş fi întâlnit. China este ceea ce a reuşit să devină, un lider mondial, exclusiv sistemului politic existent aici, iar comunismul chinez prezintă o unicitate aparte. Născut din conceptele marxist-leniniste, sub influenţa armatei roşii sovietice, comunismul chinez s-a detaşat treptat de modelul sovietic. Simbolurile, tradiţiile şi relaţiile dinastice milenare fiind mai puternice. Privind combinaţia interesantă de rigoare, ierarhizare, relaţionare şi libertate, toate existente într-o simbioză perfectă, găseşti că fără aceasta China nu ar putea păstra ritmul şi performanţa de care dă dovadă în ultimii peste 30 de ani. Iar rezultatele sunt atribuite nu atât liderilor din prezent cât liderului Mao Zedong, ridicat la nivel de lider spiritual. Este remarcabil efortul depus de China în menţinerea vie şi promovarea respectului pentru trecutul şi memoria lui Mao.
China s-a descoperit în toate aceste zile drept un uriaş capabil oricând să redeseneze, la scară reală, un nou Mare Zid. Oraşele în care se construieşte impresionant, în care infrastructura poate rivaliza oricând orice model occidental, în care conexiunile rutiere între localităţi sunt perfecţiuni ridicate la nivel de artă, iată doar câteva dintre imaginile descoperite în China de azi. O Chină care a evoluat ca în poveştile româneşti unde personajele cresc într-o zi cât altele într-un an. China recuperează decalajele sociale şi economice, eforturile de aliniere fiind evidente şi uriaşe. Motorul care asigură buna evoluţie a uriaşei ţări asiatice este fără îndoială Partidul Comunist Chinez, oricând un model pentru capacitatea de performanţă economică. Iar dimensiunea, forţa şi distanţa faţă de Occident îi asigură liniştea necesară unei evoluţii în care să nu se poată interveni oricând.
În China este greu să găseşti superlative, măcar pentru că aici totul este uriaş. Dacă Uniunea Europeană în ansamblu numără jumătate de milliard de oameni, China este de trei ori mai mare, iar suprafaţa păstrează aceleaşi coordonate. Aici, totul este mare, iar proiectele sunt pe măsură. Aici nu îţi poţi propune să rezolvi totul rapid, pentru că dimensiunea, mentalitatea şi ordinea firească a lucrurilor necesită răbdare. Să vorbeşti despre China analizând doar un idicativ economic sau social, este ca şi cum ai caracteriza Marele Zid la lumina lumânării. Relaţiile umane, administrative, economice, de orice tip, prezintă o combinaţie greu de descifrat pentru occidentali, pentru că tradiţia şi prezentul se întâlnesc la orice nivel, la orice pas. Niciunde în Europa sau America nu există un respect atât de puternic pentru înaintaşii şi liderii de azi. Ţările Est – europene aproape şi-au uitat istoria recentă, în vreme ce China se raportează permanent la întreaga istorie milenară, cu precădere la cea recentă. Uriaşul stat pare să respecte formule a tot-cuprinzătoare nu doar la nivel teoretic, transformând relaţiile dinastice într-o formulă actualizată aproape de invidiat. Forţa Chinei nu vine doar din criteriile de mărime şi nu este generată doar de aparatul administrativ şi de ordine. Aici descoperi că indiferent dacă sunt sau nu membri ai Partidului Comunist (doar 80 de milioane de chinezi din 1,4 miliarde sunt membrii ai P. C.) mândria de a fi chinez este una reală. Întreţinută permanent de proiecte şi programe de stat, dar clădită în principal prin schimbări în viaţa reală. Cu un astfel de sentiment, ancorat în viaţa cotidiană încă marcată de greutăţi dar şi în proiectele naţionale remarcabile, China reuşeşte să fie un model din multe puncte de vedere.
Text publicat şi pe Radio China Internaţional
-
CELE MAI CITITE 24h
- Domnului H.D. Hartmann, cu litere de AUR, dacă nu este ... prea Tîrziu!
- JEGOASA PROPAGANDĂ ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ!
- Independentul Kelin Jieaoerjiesiku, vedetă în presa chineză, după primul tur al prezidențialelor
- Iohannis, singurul cinstit din orașul cu arestați și sinucigași
- FOTO | De 13 ani, ducem Tricolorul pe Marele Zid!
Apelul Academiei Române pentru IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI UNITATE NAŢIONALĂ!
Semnatarii acestui Apel, îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (...)
Textul integral AICISă nu vă mai fie ruşine că sunteţi români !
Celor care încă nu aţi uitat că sunteţi români, urmaşii unei civilizaţii şi ai unui neam de oameni mândri, ridicaţi-vă şi schimbaţi soarta României de azi! Îmbrăcaţi din nou cămaşa mândriei de a fi români. Ajutaţi-i pe toţi cei care au uitat cine sunt, pe toţi cei care nu au ştiut niciodată, pe toţi cei care au învăţat strâmb despre neamul şi ţara lor, că a fi român este o mândrie şi o datorie de onoare în faţa celor care au trăit şi murit pentru demnitatea şi liniştea acestui popor mereu încercat! (...) Textul integral AICI
-
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
COMANDĂ CARTEA AICI
_________________________ -
STATUI DE DACI AICI
______________________ -
Articole recente
- FOTO | De 13 ani, ducem Tricolorul pe Marele Zid!
- JEGOASA PROPAGANDĂ ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ!
- Independentul Kelin Jieaoerjiesiku, vedetă în presa chineză, după primul tur al prezidențialelor
- Elena Lasconi a câștigat detașat voturile românilor din China
- O medalie cu semnificații istorice în relațiile chino-române
- China cere evitarea acutizării conflictului din Ucraina
- DIALOG XI JINPING – JOE BIDEN | China nu va rămâne pasivă atunci când securitatea și interesele îi sunt amenințate
- După trei ore de la lansare, nava spațială cargo Tianzhou-8 s-a conectat la stația spațială chineză
Categorii
- ABC – Minutul de chineză (9)
- Africa (18)
- ALEGERI 2014 (34)
- ALEGERI 2016 (12)
- ALEGERI 2019 (39)
- ALEGERI 2020 (38)
- ALEGERI 2024 (15)
- Analize – Comentarii (2.613)
- ANRPC 2016 (5)
- ANRPC 2018 (7)
- ANRPC 2019 (1)
- ANRPC 2020 (7)
- ANRPC 2021 (6)
- ANRPC 2022 (4)
- ANRPC 2023 (13)
- ANRPC 2024 (9)
- APEC (11)
- ASEAN (36)
- Asia (458)
- Asia – Pacific (90)
- BREXIT (8)
- BRICS (51)
- Cărţile mele (56)
- China (2.896)
- CHINA-ECE (43)
- CHINA-ECE, Belgrad 2014 (3)
- CHINA-ECE, București 2013 (7)
- CHINA-ECE, Budapesta 2017 (1)
- CHINA-ECE, Riga 2016 (5)
- CHINA-ECE, Sofia 2018 (5)
- CHINA-ECE, Suzhou 2015 (4)
- CNPCC 19/2017 (8)
- Comemorare 1945-2015 (11)
- Confucius (48)
- Congresul 20 PCC (17)
- CORONAVIRUS 2020 (408)
- DAVOS (11)
- De departe … România (1.614)
- Descoperind China (259)
- Din arhive (1.258)
- Din presa chineză (1.844)
- Din presa moldovenească (90)
- Din presa românească (971)
- Dincolo de Marele Zid (7)
- Drumul Mătăsii (39)
- Eminescu în China (39)
- EU Centrală şi de Est (630)
- Europa (810)
- Europa – Asia (683)
- Fâșia Gaza (30)
- Fotografii de poveste (80)
- G20 Hangzhou (7)
- HUANGSHAN (8)
- Înţelege China (1.495)
- Interviuri (116)
- JO Beijing 2022 (13)
- Mari sinologi români (42)
- Multilateralism … în doi (647)
- OCS (26)
- Poemele mele (15)
- Problema Taiwan (214)
- Război în Gaza (20)
- Război în Ucraina (302)
- Referendum 2018 (5)
- Republica Moldova (322)
- Români în China (618)
- România (2.163)
- România – China (1.059)
- România – R. Moldova (133)
- ROMANIA-CHINA 70 (51)
- ROMANIA-CHINA 75 (40)
- Rusia (549)
- Șapte zile la Shaanxi (8)
- Sărbători chinezești (45)
- Stația Spațială a Chinei (31)
- Uniunea Economică Eurasiatică (13)
- Uniunea Europeană (652)
- Ursul Panda (18)
- Veşti din China (2.759)
- Video (49)
- ZBORUL MH370 (23)
-
Textul integral AICI
Ora acasă
Ora la Beijing
Arhive
Meta
Un răspuns la Descoperă China – Trecutul şi prezentul unei evoluţii surprinzătoare