Mugur Isărescu: BNR este pregătită să facă faţă contagiunii financiare greceşti


Banca centrală din România este să pregătită pentru riscul contagiunii crizei din Grecia, transmite, joi, agenţia oficială de presă chineză, Xinhua, preluând pasaje dintr-un interviu realizat cu Mugur Isărescu (foto), guvernatorul Băncii Naţionale din România.
În cadrul unui amplu dialog pe teme economice, agenţia chineză notează că sistemul bancar românesc nu are expunerii directe la criza grecească a datoriei suverane, dar există canale de contaminare, iar acestea trebuie să fie monitorizate strict, câtă vreme băncile greceşti deţin aproximativ 16% din activele bancare din România. Guvernatorul BNR a descris situaţia de ansamblu a sistemului bancar românesc ca fiind „sub control”, şi a explicat că circumstanţele anterioare au plasat băncile într-o poziţie mai bună în faţă crizei.
Ageţia chineză comentează că România a fost grav lovită de criza financiară global, în iarna anului 2008, iar în martie 2009 a cerut ajutor Fondului Monetar Internaţional (FMI). „Am analizat situaţia tuturor băncilor, aici (n.r. – România) având bănci româneşti cu capital străin, în principal filiale ale grupurilor financiare europene şi am cerut grupurilor-mamă spijinul, cu mult înainte de testele de stres efectuate de către băncile europene. Pot să vă spun că testele noastre de stres şi cererile de capital au fost mult mai dure decât cele realizate în Europa”, a spus Isărescu. Ca urmare a cerinţelor BNR, băncile româneşti au depăşit ratele de adecvare a capitalului internaţional. Până la sfârşitul primului trimestru din 2011, raportul de solvabilitate a sistemul bancar românesc a fost de 14,88%, în timp ce Acordul de la Basel prevede un raport de numai 8%. Rata de adecvare a capitalului, măsurile active de ponderare riscului sunt utilizate pentru a evalua capacitatea unei bănci de a face faţă datoriilor şi altor riscuri. Solicitarea băncilor străine mamă de a creşte capitalul, în perioade dificile, a fost un examen sever, a spus guvernatorul. “Toate băncile-mamă s-au comportat impecabil, nu am avut nicio întârziere. Nu am avut niciun argument sau vreo reacţie negativă, comportamentul acţionarilor a fost impecabil”.
Mugur Isărescu nu exclude o posibilă contagiune de la ceeace descrie el ca fiind o situaţie foarte critică, adăugând că BNR este pregătită să reacţioneze, iar canalele de contaminare sunt destul de înguste. „Desigur, ne-am putea confrunta cu o contagiune financiară, care se poate manifesta prin sursele de capital, dar acest canal este subţire şi a funcţionat într-o direcţie opusă. Pentru noi, canalul de capital a lucrat într-o manieră mai degrabă pozitivă, ceeace înseamnă că băncile-mamă au majorat contribuţia la capitalul filialelor din România”, a explicat Isarescu. România nu are nicio expunere la datoriile greceşti sau orice alte datorii suverane din Europa, a adăugat el, în timp ce băncile-mamă au fost puternic expuse în România.
În momentul în care a fost lovită de criza financiară, România a încheiat cu FMI Acordul de la Viena, conform căruia băncile străine au promis să păstreze depunerile din România la un nivel ridicat. Acum, spune Isărescu, acordul este relaxat. „La ultima reînnoire, din această primăvară, am simţit că ar trebui să se dea mai multă flexibilitate Acordului de la Viena, pentru ca băncile din România să obţină anumite facilităţi în funcţie de nevoile financiare ale instituţiilor financiare mamă. Noi credem că România a depăşit impactul vremuri grele”, a spus Isărescu. Guvernatorul nu exclude însă posibila ieşire de fonduri din ţară, în beneficiul unor deponenţi. “Nu exclud unele fluxuri de capital care ar putea avea o anumită influenţă asupra României. De exemplu, cazul în care forţa unei filiale româneşti a unei bănci s-ar reduce brusc. Însă vom monitoriza retragerile de capital şi credem că acest canal de contagiune , prin mişcările de capital, nu va crea perturbări pe piaţă în România”, a adăugat el.
Mugur Isărescu consider ce cel mai periculos canal de contagiune este canalul psihologic, care poate declanşa o reacţie iraţională. „Toată lumea strigă că vine criza, este o isterie şi nu poţi răspunde eficient la această situaţie. Nu este exact cel mai bun moment pentru a spune ce urmează, pentru a înţelege modul în care ne va afecta o atmosferă profund iraţional. Dar, trebuie să mărturisesc că suntem pregătiţi pentru ea. Am învăţat cum să lansăm mesaje, astfel ca impactul sa fie cât mai limitat”.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consider că moneda este un instrument util în perioade de criză. „Flexibilitatea monedei şi faptul că este utilizat Leul, în anumite limite, poate ajuta la absorbirea acestor tensiuni, în special pe partea iraţională, dar trebuie să fim atenţi. Pentru că există un punct de la care rata de schimb valutar poate să producă panică. În termene şi limite rezonabile, se poate absorbi panica iraţională, poate chiar descătuşările iraţionale”, a concluzionat Isărescu în interviul acordat agenţiei chineze, Xinhua.

Sursa: Xinhua

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Interviuri, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.