China reflectată în presa de la Bucureşti – 14.10.2011

ROMÂNIA LIBERĂ – FMI: China poate amortiza impactul unei eventuale crize globale, declanşate de Europa şi SUA

China are capacitatea de a-şi apăra economia de riscurile globale, iar Beijingul poate lua măsuri care să amortizeze impactul unei eventuale crize globale declanşate de turbulenţele din Europa şi de frânarea creşterii economice a Statelor Unite, a declarat joi un oficial FMI, citat de Reuters şi preluat de Mediafax. Directorul Departamentului Asia Pacific al Fondului Monetar Internaţional, Anoop Singh, a sugerat de asemenea că China şi alte economii care depind de exporturi au responsabilitatea de a reechilibra economia globală prin consolidarea surselor interne de creştere. El a arătat că guvernul chinez „are puterea să reacţioneze”, dacă riscurile care ameninţă economia globală se vor materializa. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – FMI pariază pe China pentru a salva lumea de o nouă criză

ZIARUL FINANCIAR – FMI: China poate amortiza impactul unei eventuale crize globale, declanşate de Europa şi SUA

CURIERUL NAŢIONAL – FMI: China poate amortiza impactul unei crize globale

CAPITAL – Cum se dinamitează China: Împrumuturile ilegale au dus la dispariţia unui număr record de patroni

Cu o economie care încetineşte şi credite care se îngustează, afacerile din China au început să se bazeze tot mai mult pe împrumuturi ilegale, care presupun dobânzi foarte mari. Nu este de mirare că, la un moment dat, aceste afaceri nu mai pot suporta asemenea dobânzi şi eşuează. În timp ce atenţia a fost îndreptată cu precădere către oraşul Wenzhou, astfel de practici există peste tot. Într-un raport recent publicat de ziarul Sina se arată că o afacere din Ningbo tocmai a intrat în colaps din acest motiv. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Cât mai ţin motoarele Chinei? Exporturile pierd viteză puternic

După ani buni de turat la maximum, creșterea exporturilor Chinei încetinește până la cel mai mic ritm din ultimele șapte luni, iar oficialii spun că schimburile comerciale se confruntă cu “provocări dure” pe fondul întăririi yuanului și al scăderii încrederii în țările dezvoltate, transmite Bloomberg. Exporturile au crescut în septembrie cu un ritm anual de 17,1%, mult mai mic decât cel prognozat, a anunțat biroul de statistică din Beijing astăzi. Excedentul comercial a picat astfel la 14,5 miliarde dolari, de la 20,9 miliarde dolari în august, de asemenea situându-se sub așteptări. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – China aduce pesimismul pe bursele europene: indicii au deschis în scădere

Bursele europene au deschis joi în scădere, pierzând o parte din creşterile puternice din ultimele zile, din cauza deprecierii acţiunilor miniere ca urmare a datelor sub aşteptări privind balanţa comercială a Chinei, transmite Reuters. Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,4% până la ora 7:05 GMT (10:05 ora României), după ce a închis miercuri în urcare cu 1,6%, la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă săptămâni. Indicele resurselor naturale a coborât totodată cu 1,3% în Europa, după ce China, cel mai mare consumator de metale din lume, a anunţat scăderea excedentului comercial pentru cea de-a doua lună consuectiv în septembrie, cu scăderi atât pentru importuri, cât şi pentru exporturi, reflectând condiţiile economice globale dificile şi frânarea pieţei locale. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – Febra construcţiilor a adus China pe un munte de datorii care se clatină ameninţăto

Chengdu, capitala provinciei sudice Sichuan, a răspuns apelului de stimulare a economiei prin prezentarea unui plan de construcţie a unui centru feroviar creat după modelul gării Waterloo din Londra, scrie Reuters. Doar că această gară nu era un proiect destul de ambiţios. „Am fost şocat când am văzut gara Waterloo. Era atât de mică”, a spus Chen Jun, director al Chengdu Communication Investment, compania care a construit noul terminal chinezesc. „Am realizat că probabil avem nevoie de o gară de câteva ori mai mare pentru a răspunde cerinţelor oraşului nostru”, a menţionat el. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Singura şansă a ungurilor: Să se îndatoreze la chinezi

Agenţia pentru Managementul Datoriei Guvernamentale din Ungaria (AKK) poartă discuţii cu trei-patru bănci, printre care se numără şi Bank of China, care ar dori să se înregistreze ca dealeri primari pe piaţa obligaţiunilor în forinţi, a declarat directorul AKK, Gyula Pleschinger, pentru Dow Jones Newswires. Pleschinger a mai spus că AKK şi-a propus să-şi diversifice baza de investitori, atrăgând capital de pe noi pieţe precum Rusia, China şi ţările arabe, păstrându-şi în acelaşi timp investitorii tradiţionali precum Europa, SUA şi Japonia. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – Închişi într-un sat care nu există pe hartă

Locuitorii din satul Dragonul Albastru, din nord-estul Chinei, îşi strâng recolta în această perioadă a anului. Organizaţi în echipe, pe parcelele lor, scormonesc până la ultima legumă în pământ şi o aruncă în remorcile tractoarelor care aşteaptă să se umple. Este o imagine obişnuită din această lună, în satele din China. Dar acesta nu este un sat ca oricare altul. El a fost şters de autorităţi din documente şi nu mai există pe nicio hartă, potrivit BBC. Niciunul din zecile de locuitori din satul Dragonul Albastru nu are carte de identitate, care l-ar putea ajuta să călătorească şi să muncească în alte părţi. „Îmi vreau identitatea înapoi. Guvernul a promis că va rezolva această problemă, dar nu s-a preocupat niciodată de soarta noastră”, spune un fermier. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Un avion a fost constrâns să aterizeze în nord-vestul Chinei, după o alertă cu bombă

Un avion a fost constrâns să aterizeze joi în nord-vestul Chinei, după ce o pasageră a afirmat că la bordul aparatului se află o bombă, a anunţat agenţia de presă China Nouă, citând oficiali din domeniul securităţii, transmite AFP, potrivit Mediafax. Avionul, care urma să ajungă la Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, a fost constrâns să aterizeze în provincia Gansu, la ora locală 17.40 (12.40, ora României). … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – „Cel mai influent artist”, un chinez

Ai Weiwei, care a fost arestat 80 de zile de autorităţile chineze, a fost numit „cea mai puternică persoană” din lumea artei, informează BBC. China a criticat această selecţie spunând că a fost bazată pe motive politice. Paradoxal, artistul chinez Ai Weiwei care a fost eliberat în iunie după ce fusese deţinut pentru 80 de zile de către autorităţile chineze, a declarat pentru BBC că nu se simte „deloc puternic”. Criteriile pentru care revista i-a dat acest titlu au fost activismul politc şi lucrările sale de artă. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA – România rămâne cu două medalii de bronz la CM de scrimă

Sportiva Anca Măroiu a fost învinsă, joi, de Na Li (China), în semifinalele probei de spadă din cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă de la Catania, astfel că România a rămas cu două medalii de bronz la competiţia din Italia, după ce şi Ana Maria Brânză a pierdut în penultimul act. Măroiu a pierdut întâlnirea la prioritate, meciul terminându-se cu scorul 13-13. Românca a condus cu 2-1 şi 3-2, apoi adversara ei a întors scorul la 5-3 în favoarea sa. În repriza a doua, Na Li a condus la un moment dat cu 7-3, dar până la finalul rundei Măroiu s-a apropiat la o tuşă, 8-9. Apoi românca a egalat şi scorul a rămas 9-9 până cu un minut înaintea finalului, când arbitrul a oprit întâlnirea, considerând că românca face antijoc. El a oferit prioritate chinezoaicei, potrivit căreia este declarată învingătoare dacă partida se termină la egalitate. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.