Comisia Mixtă Guvernamentală Româno – Chineză de Cooperare Economică s-a reunit la Beijing

Comisia Mixtă Guvernamentală Româno – Chineză de Cooperare Economică s-a reunit, joi, la Beijing. Reuniunea a fost prezidată de ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România, Ion Ariton, şi de vice-ministrul Comerţului din Republica Populară Chineză, Wang Chao.
În cadrul discuţiilor, a fost analizată cooperarea economică dintre cele două ţări, ministrul Ion Ariton apreciind că „din punct de vedere politic, relaţiile bilaterale sunt excelente. În continuare, apreciez că trebuie să dezvoltăm cu pragmatism potenţialul existent în relaţia economică. Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupă locul 1 în zona asiatică, atât la export cât şi la import. De exemplu, în primele 8 luni ale acestui an, exporturile romaneşti către Republica Populara Chineza au crescut cu peste 33 la sută”.
La rândul sau, vice-ministrul Wang Chao a subliniat că relaţiile economice romano-chineze s-au dezvoltat considerabil în ultima vreme. „Guvernul chinez acordă o atenţie deosebită relaţiilor cu România. Ţara dumneavoastră a devenit, deja, al patrulea partener comercial al Chinei din Europa Centrală şi de Est. Schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut considerabil în primele 8 luni ale acestui an, observându-se o tendinţa de creştere a exporturilor romaneşti către Republica Populara Chineză. De asemenea, România a devenit una dintre principalele destinaţii ale
investiţiilor chineze în ultima perioadă”, a declarat vice-ministrul chinez.
Cei doi demnitari au discutat despre situaţia economica din România si R.P. Chineza în contextul crizei financiare globale, dar şi despre proiectele de investiţii chineze în România, stabilite ca prioritare la convorbirile avute în luna august la Beijing de primii miniştrii ai celor două ţări: Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, Autostrada de centura a municipiului Bucureşti, Canalul Dunare-Bucuresti şi Canalul Siret-Baragan.
Referindu-se la aceste proiecte, ministrul Ion Ariton a declarat: „La nivelul companiilor din cele două ţări a început analizarea proiectelor şi cu plăcere anunţ că deja au apărut reacţii pozitive din partea companiilor mari chineze care şi-au exprimat interesul de a se implica în realizarea acestora. Astfel, proiectul Hidrocentralei Tarniţa prezintă interes pentru companiile chineze China Ghezouba şi China Sinohydro, iar proiectul unităţilor 3 şi 4 Cernavoda prezintă interes pentru China Guangdong Nuclear Power Group, cu care s-a şi semnat, ieri, Acordul de Confidenţialitate. De realizarea Autostrăzii de Centură a Bucureştiului sunt interesate China Dalian International Holdings şi China Communications Construction Company, iar proiectul Canalul Siret-Bărăgan prezintă interes pentru China National Agricultural Group Corporation, care va trimite o delegaţie în România, în luna octombrie, în vederea iniţierii discuţiilor cu privire la realizarea acestui proiect”.
De asemenea, ministrul Ion Ariton a invitat companiile chinezeşti să participe şi la alte proiecte importante din domeniul energetic sau infrastructură: centrala termoelectrică Doiceşti, tronsoanele de autostrăzi Sibiu-Piteşti, Comarnic-Braşov, podul de la Brăila, modernizarea Portului Constanţa. Toate proiectele propuse de partea româna ar urma să fie realizate în condiţiile atribuirii acestora în conformitate cu legislaţia europeană.
Demnitarul chinez a declarat că guvernul ţării sale încurajează companiile chineze să investească în proiecte în România şi a exprimat speranţa că ele vor putea fi concretizate cât mai repede.
Şedinţa Comisiei Mixte a abordat şi stadiul acordului de cooperare economica şi comercială dintre cele două ţări, care permite implementarea proiectelor comune. Ministrul Ion Ariton a anunţat ca Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se va ocupa în perioada imediat următoare de aprobarea acordului, astfel încât semnarea oficială a documentului să se producă în cel mai scurt timp.
La final, cei doi demnitari au semnat, în cadrul unei ceremonii oficiale, Protocolul Comisiei Mixte Guvernamentale Româno-Chineză de Cooperare Economică.
Sursa: MECMA

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în EU Centrală şi de Est, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.