În noiembrie 1911, Europa ajuta China să-şi revină financiar. O sută de ani mai târziu, China e reticentă în a întoarce favoarea

În noiembrie 1911, europenii se îndreptau către Beijing. Ultimul împărat al Chinei fusese detronat în urma unei revoluţii, iar noua republică era în pragul falimentul. O sută de ani mai târziu, europenii se îndreaptă din nou către Beijing, însă de data aceasta rolurile s-au inversat, ei fiind interesaţi de obţinerea unui împrumut chinez. Schimbarea poziţiilor economice este subiectul celei mai recente cărţi lansate de profesorul universitar lIan Morris, relatează The Daily Mail.
Klaus Regling, şeful Fondului European pentru Stabilitate Financiară, a fost, în urmă cu două săptămâni, la Beijing pentru a cere un împrumut chinez care să salveze Europa de un dezastru economic de proporţii. L-a urmat Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI). „Dacă nu acţionăm împreună”, a avertizat ea săptămâna trecută, „economia mondială riscă să intre într-o spirală descendentă a incertitudinii, a instabilităţii financiare şi a unui potenţial colaps”.
Cum a ajuns China bancherul lumii în numai 100 de ani, cum se explică involuţia Europei şi cum ar putea arăta viitorul sunt doar câteva dintre înrebările pe care profesorul de istorie lIan Morris, de la Universitatea Stanford, încearcă să le lămurească în noua sa carte „De ce Conduce Vestul – Pentru Moment” (Why The West Rules – For Now).
Textul integral pe GÂNDUL.INFO

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.