China reflectată în presa de la Bucureşti – 14.11.2011

ADEVĂRUL – Marea Chinei de Sud este plină de petrol

În urma studiilor Agenţiei Americane pentru Informaţii Energetice s-a descoperit că Marea Chinei de Sud este plină de petrol. Exploatările nu pot începe însă, din cauza disputelor dintre statul chinez şi vecini, asupra dreptului de proprietate. Studiile au scos la iveală posibilitatea existenţei unor zăcăminte de 213 miliarde de barili de petrol în zonă, ceea ce reprezintă 80% din rezervele Arabiei Saudite. Momentan însă, utilajele de exploatare stau pe loc, în condiţiile în care ţi alte state pretind că au drept de proprietate asupra Mării ţi implicit pot exploata zăcămintele. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – China stă pe miliarde de barili de petrol

Marea Chinei de Sud este plină de petrol. Exploatările nu pot începe însă, din cauza disputelor dintre statul chinez şi vecini, asupra dreptului de proprietate. O nouă Arabia Saudită zace în apele Mării Chinei de Sud. Studii ale Agenţiei Americane pentru Informaţii Energetice, citate de Bloomberg, au scos la iveală posibilitatea existenţei unor zăcăminte de 213 miliarde de barili de petrol în zonă, ceea ce reprezintă 80% din rezervele Arabiei Saudite. Momentan însă, utilajele de exploatare stau pe loc, în condiţiile în care şi alte state pretind că au drept de proprietate asupră Mării şi implicit pot exploata zăcămintele. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – HSBC injectează 441 milioane dolari în divizia din China

„HSBC Holdings” Plc, cea mai mare bancă din Europa, a injectat 2,8 miliarde yuani (441 milioane dolari) în divizia sa din China, fondurile fiind destinate majorării capitalului acesteia la 10,8 miliarde yuani. HSBC este prima instituţie creditoare străină care obţine permisiunea să utilizeze yuani pentru injectarea de fonduri într-o divizie din China. Injecţia de capital vine după ce banca britanică a anunţat sute de concedieri la diviziile de investment banking din Londra, Hong Kong şi alte regiuni, în vederea reducerii cos-turilor. HSBC a disponibilizat până în prezent 5.000 de angajaţi în întrea-ga lume, iar până în 2013 va reduce încă 25.000 de locuri de muncă. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Obama caută, cu Rusia şi China, un răspuns la programul nuclear iranian

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că el şi omologul său chinez, Hu Jintao, doresc ca Iranul să respecte „regulile şi normele internaţionale”, pe fondul unor recente acuzaţii că Teheranul desfăşoară activităţi secrete pentru a obţine arma nucleară, relatează Agerpres. Întâlnirea lui Obama cu Hu, ieri, a urmat după o lungă discuţie cu preşedintele rus Dmitri Medvedev pe marginea summitului Asia-Pacific, APEC, la Honolulu în Hawai. În timpul întâlnirii sale cu Medvedev, Obama a declarat reporterilor că Statele Unite şi Rusia intenţionează să vină cu „un răspuns comun” la eforturile nucleare ale Iranului. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Barack Obama discută despre programul nuclear iranian la întâlnirile cu omologii săi chinez şi rus

Barack Obama a anunţat sâmbătă că 10 ţări din Pacific au ajuns „la marile linii ale unui acord” privind instituirea unei zone de liber schimb ce implică Statele Unite şi Japonia, dar care lasă deoparte China. „Unele detalii rămân de reglementat dar sperăm că le vom rezolva”, a declarat Obama alături de partenerii săi din „parteneriatul transpacific” în oraşul său natal Honolulu. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Obama anunţă un acord pentru o zonă de liber schimb în Pacific

Barack Obama a anunţat sâmbătă că 10 ţări din Pacific au ajuns „la marile linii ale unui acord” privind instituirea unei zone de liber schimb ce implică Statele Unite şi Japonia, dar care lasă deoparte China. „Unele detalii rămân de reglementat dar sperăm că le vom rezolva”, a declarat Obama alături de partenerii săi din „parteneriatul transpacific” în oraşul său natal Honolulu. … (…).
Textul integral AICI

AGERPRES – China: Primul institut de studii înalte privind ceaiul va fi deschis în 2012

Construirea primului institut chinez de studii înalte privind ceaiul a început sâmbătă la Anxi, autorităţile dorind ca din toamna anului 2012 să poată fi dat în folosinţă studenţilor, informează duminică Xinhua. Situat în provincia Fujian /est/, va oferi cursuri privind ceaiul pentru studenţii din cadrul Universităţii de Agricultură şi Sivicultură din Fujian. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Povestea brandurilor occidentale în China: adidaşi „Paşi Iuţi” şi maşini „Calul Preţios

Toate companiile străine care intră pe piaţa chineză îşi redenumesc brandurile pe care le comercialiează şi le adapatează în limba mandarină sau cantoneză pentru un mai mare impact asupra publicului ţintă. Astfel, scrie ziarul american New York Times, chinezul de rând poartă adidaşi marca „Trainic şi Perseverent” (Nai ke, adaptare pentru Nike), conduce o maşină „Calul Preţios” (Bao Ma, pentru BMW) şi bea fie „Puterea Fericirii” (Xi li pentru Heineken), fie „Distracţia Gustoasă (Ke-kou-ke-le, pentru Coca Cola). … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Comunism + Capitalism = Love?

Acum 30 de ani, când liderul Chinei, Deng Xiaoping, începea să-și pună în aplicare doctrina „O țară, două sisteme“, lumea privea cu un amestec de curiozitate și neîncredere experiența de inginerie socio-economico-politică de revitalizare a comunismului cu gene capitaliste. Acel început e undeva departe atât în timp, cât și în PIB. Nimeni nu mai are îndoieli: China Rules! America și Europa, împinse de nevoi și pragmatism, vor banii chinezilor. Se ridică întrebarea dacă nu cumva odată cu exportul de finanțe nu vine la pachet și exportul de ideologie? Altfel spus, succesul economic al Chinei va fi sau nu urmat de un succes politic al comunismului? Este lumea democratică dispusă să renunțe la câteva grade de libertate? Există puține dubii în ceea ce privește tipul de exprimare politică și ideologică a oamenilor de afaceri din China. De multe ori, ei execută comenzi ale Partidului Comunist: unde să investească, cât să investească, în ce să investească. Libertatea antreprenorială și cea personală au limite. Partidul unic rămâne partid unic chiar și când structurile superioare de conducere își deschid brațele către proaspeții multimilionari. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – 11.11.11, zi cu ghinion pentru un chinez

Omul de afaceri chinez a încercat să introducă în ţară mărfuri cu documente falsificate. A fost prins de ofiţerii antifraudă din Constanţa. Un chinez care de­rula afaceri în Con­stanţa a fost reţinut de po­li­ţiş­tii constăn­ţeni pentru comiterea infracţiunii de folosire la autoritatea vamală de documente comerciale falsificate. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, Bogdan Păduraru, a informat, printr-un comunicat remis presei, că ofiţerii antifraudă, cu sprijinul lucrătorilor Serviciului de Operaţiuni Speciale, l-au depistat pe cetăţeanul chinez, în vârstă de 40 de ani, rezident în România şi administrator al unei firme constănţene, că a importat din China un container cu diferite mărfuri pentru care a prezentat, la autoritatea vamală, documente falsificate. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – Noi măsuri de cenzură în presa din China

Guvernul chinez le interzice jurnaliştilor să folosească informaţiile primite pe internet sau pe telefoane mobile fără să le verifice „la sânge”, în caz contrar riscând excluderea pentru cinci ani din jurnalism. Guvernul de la Beijing impune noi reglementări în mass-media care limitează folosirea de către jurnalişti a informaţiilor venite prin telefon, e-mail, site-uri, bloguri sau reţele sociale fără o verificare prealabilă. Legile au fost impuse de Administraţia Generală a Presei şi Publicaţiilor din China şi au intrat în vigoare luna trecută, dar au fost publicate abia vineri. Editorii sau redactorii care nu respectă noile norme nu vor mai putea practica meseria de jurnalist timp de cinci ani. „Relatările false cresc, lovind în imaginea guvernului şi a organizaţiilor media”, spun autorităţile chineze, justificând actul normativ. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.