China reflectată în presa de la Bucureşti – 16.11.2011

EVENIMENTUL ZILEI – Ce poate face China pentru România

Comuniştii chinezi cred că ţările aflate în criză economică nu trebuie să aibă „cerinţe nerezonabile” de la rezervele imense de bani ale Chinei. Schimburile dintre România şi China, întreţinute în timpul regimului Ceauşescu prin vizite şi politică, s-au redus după 1990. Demnitari din cadrul Ministerului de Externe Chinez spun însă că nu a fost vorba de „o răcire”, ci mai degrabă de o consecinţă a faptului că „fiecare a avut alte preocupări”. În plină criză economică, întreaga Europă caută de partea chineză sprijin şi in vestiţii. România nu face excepţie. (…) Zhu Xiaozhong, profesor la Institutul pentru Studii Ruse, Est-Europene şi din Asia Centrală din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale (CASS), spune, într-un interviu acordat, pentru EVZ, la Beijing că România ar putea beneficia de investiţii chineze în portul Constanţa. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Ţara unde companiile de stat au profituri de sute de miliarde de dolari

La noi companiile de stat sunt considerate a fi „pietrele de moară” ale economiei. În China, acestea sunt răspunzătoare pentru 60% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării care nu este generat de agricultură, iar anul trecut giganţii asiatici au avut un profit de circa 130 de miliarde de dolari. În China există Comisia pentru Supravegherea şi Administrarea Activelor care deţine acţiuni la 120 de companii de stat. În total, controlează active în valoare de 3.700 de miliarde de dolari, potrivit datelor Comisiei. De la textile şi până la resurse naturale, chinezii au câte o companie de stat care stabileşte regulile jocului pe piaţa locală. … (…).
Textul integral AICI

FINANCIARUL – China îi decernează lui Putin Premiul Confucius

Un grup de profesori ai Universitaţii de stat a Chinei i-a decernat lui Vladimir Putin „un premiu al pacii” copiat după prestigiosul Nobel. Ei au salutat talentele „remarcabile” ale premierului rus, în special opoziţia lui faţă de „bombardamentele lansate de NATO în Libia”. Numele laureatului a fost anunţat de unul dintre organizatori. Putin a concurat cu cancelarul german, Angela Merkel sau cu părintele orezului hibrid chinez, Yuan Longping. Primul „premiu pentru pace Confucius” a fost atribuit în 2010 fostului vicepreşedinte taiwanez Lien Chan de către o asociaţie chineză până atunci necunoscută, în ajunul ceremoniei de înmanare, la Oslo, a Premiului Nobel disidentului chinez Liu Xiaobo. Premiul va fi înmânat laureatului la 9 decembrie. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – China a reuşit o nouă adocare spaţială

China finalizat cu succes, luni seara, cea de a doua misiune de andocare spaţială, cuplând nava fără pilot Shenzhou 8 cu laboratorul spaţial Tiangong 1, au anunţat oficiali ai Beijing Aerospace Control Center. Cuplarea a avut loc după 12 zile în care cele două aparate au zburat împreună pe orbita terestră. În urma cuplării, aparatele vor rămâne împreună pentru două zile, înainte ca naveta Shenzhou 8 să revină pe Pământ, a declarat Wu Ping, purtătoarea de cuvânt al programul spaţial cu echipaj. „Achiziţionarea de tehnologie de andocare spaţială este vitală pentru China, pentru punerea în aplicare a strategiei structurate pe trei faze, de dezvoltare a programului său spaţial cu echipaj uman”, a mai spus Wu Ping. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – FMI a pus ochii pe China: care sunt riscurile

Sistemul financiar din China este expus datoriilor neperformante, unui boom al creditelor nereglementate şi prăbuşirii preţurilor în sectorul imobiliar, a avertizat marţi Fondul Monetar Internaţional, solicitând aplicarea unor reforme de mare amploare, informează Agerpres, care citează AFP. În primul său raport consacrat evaluării sistemului financiar al celei de-a doua economii mondiale, FMI avertizează că interferenţa „semnificativă” a guvernului în activitatea băncilor afectează aplicarea în practică a mecanismelor de piaţă şi buna guvernare. … (…).
Textul integral AICI

AGERPRES – FMI atrage atenţia asupra vulnerabilităţii sistemului financiar din China

COTIDIANUL – FMI atrage atenţia asupra vulnerabilităţii sistemului financiar din China

BURSA – SAP se extinde în China

SAP AG, cel mai mare producător mondial de software pentru administrarea afacerilor, vrea să-şi crească de aproape două ori forţa de muncă în China şi să investească 2 miliarde dolari în această ţară, până în 2015, în vederea sporirii vânzărilor. SAP va angaja 2.000 de persoane în China, ţară în care are circa 2.500 de salariaţi, şi îşi va dubla numărul birourilor de pe această piaţă, care sunt cinci în prezent. Investiţiile companiei se vor concentra pe segmentul vânzărilor (instruirea personalului) şi dezvoltarea de programe care pot fi exportate în alte ţări. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Rusia şi China ţin în braţe regimul Assad

Regimul de la Damasc rămâne surd la apelurile internaţionale şi regionale de a înceta represiunea sângeroasă a mişcării contestatare care a intrat în a noua lună. Sigur de susţinerea Rusiei şi Chinei, Bachar al-Assad nu recunoaşte amploarea revoltei populare şi susţine că luptă contra„bandelor teroriste înarmate” acuzate de violenţe şi este decis să o înăbuşe în pofida faptului că izolarea lui creşte. Luni a fost una dintre cele mai sângeroase zile de la debutul revoltei – au fost ucişi 70 de sirieni, civili şi militari. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – INEXPLICABIL: Chinezii construiesc structuri gigantice în mijlocul deşertului. Nimeni nu ştie de ce

Site-ul Gizmodo a publicat mai multe fotografii din China obţinute cu ajutorul Google Earth în care apar structuri gigant construite în mijlocul deşertului. Cei care au studiat aceste imagini consideră că poate fi vorba de un experiment militar. Chinezii derulează experimente ciudate în deşertul Gobi, experimente care, ca şi Marele Zid, pot fi văzute din spaţiu. Cei de la Gizmodo au publicat mai multe imagini cu structuri ciudate care se întind pe suprafeţe imense şi pe care nu şi le pot explica. În două dintre imaginile, disponibile pe Google Earth, apar linii reflectorizante, strălucitoare, lungi de peste un kilometru şi jumătate, intersectate între ele şi vizibile din spaţiu. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Se pregăteşte de o nouă lovitură: Soros cumpără imobiliare în ţara oraşelor fantomă

Miliardarul George Soros are în plan investiţii imobiliare în China şi Hong Kong, conform unor informaţii furnizate de 21st Century Business Herald, citat de Bloomberg. Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât majoritatea analiştilor şi experţilor spun că bula imobiliară din China se apropie de spargere. FM HK Management Ltd, subsidiara din Hong Kong a Soros Fund Management LLC a început să se pregătească de investiţii imobiliare în China încă de la începutul acestui an, iar George Soros s-a întâlnit cu dezvoltatori şi agenți din Hong Kong, scriu cei de la Bloomberg, precizând că dintre clienţii fondului fac parte oligarhi din China şi Hong Kong. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Un nou Zid Chinezesc: Din ce este realizată opera de artă

Artiştii chinezi au realizat un zid lung de 100 de metri, creat în întregime din vase de toaletă şi bideuri, scrie dailymail.co.uk. Pentru realizarea operei de artă, care este amplasată în parcul Shiwan din provincia chineză Guangdong, au fost necesare aproximativ 10.000 de vase de toaletă şi bideuri la mâna a doua. Acestea provin din rebuturile fabricilor, iar unele dintre ele au fost donate de localnici şi chiar străini. … (…).
Textul integral AICI

HOTNEWS – Drogurile În Romania: Rutele de trafic, preţurile şi numărul victimelor. Sursa principală a etnobotanicelor este China

Consumul de droguri în România a crescut în 2010, cel mai consumat drog fiind canabisul. Concluzia aparţine Raportului Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011, prezentat de Agenţia Naţionala Antidrog (ANA). Potrivit raportului, care prezintă date din 2010, România nu este o ţară sursă pentru traficul de droguri, dar rămâne un stat de tranzit. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – Mărturiile unui călău din zilele noastre: „Ce fac eu e destul de simplu. Ochesc, trag şi aia e”

Chinezul Hu Xiao face parte din plutonul de execuţie care aplică pedeapsa capitală condamnaţilor la moarte, în China. „Munca” lui nu este, de obicei, foarte complicată, cu o singura excepţie, momentul în care un deţinut, condamnat la moarte, s-a ridicat şi a luat-o la goană spre Hu Xiao, în timpul unei execuţii, scrie Reuters. Hu este un fost ofiţer al Poliţiei Judiciare Chineze şi a descris, pentru Beijing Evening News, rutina execuţiei deţinuţilor chinezi condamnaţi pentru crimă şi alte infracţiuni capitale. Potrivit grupurilor care monitorizează execuţiile, în China sunt ucişi mai mulţi detinuţi decât în orice altă parte a lumii. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.