China reflectată în presa de la Bucureşti – 17.11.2011

ZIARUL FINANCIAR – Cum câştigă China cursa mondială din sistemul de învăţământ

Performanţa sistemului de învăţământ din China, cel puţin în oraşe precum Shanghai şi Hong Kong, este la fel de spectaculoasă precum creşterea economică a ţării, depăşind din acest punct de vedere multe din statele dezvoltate. Dar care este cheia succesului? Privirea a fost aţintită asupra Chinei când au fost publicate rezultatele testelor internaţionale de matematică, ştiinţă şi literatură din cadrul Programului de Evaluare Internaţional a Studenţilor organizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), scrie BBC News. Shanghai, care a participat pentru prima dată la aceste teste, a obţinut primul loc la toate cele trei domenii. Hong Kong, care s-a descurcat bine în ultimul deceniu, a avansat de la un sistem de învăţământ în care se obţineau rezultate bune la unul în care se obţin rezultate foarte bune. Aceste două oraşe chineze au întrecut sistemele educaţio­nale din întreaga lume care se aflau până nu demult în topul clasamentului. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – Capitalismul de stat, secretul care stă în spatele forţei economice chineze

Una dintre cele mai mari schimbări la care lumea a fost martoră după criza financiară din 2008 poate fi rezumată într-o propoziţie: securitatea nu mai este principalul motor al dezvoltărilor din domeniul geopoliticii, ea a fost înlocuită de economie, apreciază politologul american Ian Bremmer. Analistul face referire la Statele Unite şi la transformările prin care această ţară trece. De la al Doilea Război Mondial, departamentul american al apărării a asigurat securitatea ţării. Sectorul privat a rămas sector privat. Într-o economie de piaţă liberalizată, companiile şi-au administrat propriile afaceri, uneori sub umbrela reglementărilor guvernului, dar nu sub conducerea guvernului. În prezent, după peste 60 de ani, situaţia s-a inversat. SUA au acum cea mai avansată armată din lume din punct de vedere tehnologic, însă economia nu reuşeşte să creeze suficiente locuri de muncă şi oportunităţi pentru populaţia americană, scrie Thomson Reuters. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Vladimir Putin a primit în China o copie a prestigiosului Nobel pentru pace

Un grup de profesori universitari din China i-a decernat lui Vladimir Putin un „premiu pentru pace”, o copie a prestigiosului Nobel, salutând „remarcabilele” talente pacifiste ale premierului rus, în special opoziţia sa faţă de „bombardarea Libiei de către NATO”, relatează AFP. Numele laureatului Premiului pentru Pace Confucius a fost anunţat marţi pentru AFP de către unul dintre organizatori, Qiao Damo. Principalii rivali ai lui Putin pentru acordarea acestui premiu au fost cancelarul german Angela Merkel şi părintele orezului hibrid chinezesc Yuan Longping. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Suveniruri cu Miao în ţara lui Mao. Cum fac chinezii atracţie turistică dintr-o minoritate

Li Qinian e superbă. Şi are doar 21 de ani. Aşteaptă vizitatorii cântând, pe treptele casei din lemn, care are acoperişuri cu modele fine sculptate. O vezi cum stă în costumul ei multicolor, cu o salbă argintie la gât şi cu podoabe pe cap. Când vizitatorii se apropie, tânara îi toarnă străinului direct pe gât, dintr-un corn de animal, un vin dulce şi tare – Maotai – înşelătoare băutură. Aici e localitatea Xijiang, provincia Guizhou, „ţara” etniei Miao, minoritate recunoscută oficial în China. Cântecul lui Li nu prea lasă loc de interpretări: „Bine ai venit la noi! Vino să bei vinul nostru”. „Miao sunt cunoscuţi pentru dansurile şi cântecele lor”, sună orice introducere oficială a etniei. „Miao sunt primitori, altfel se uită urât bătrânii satului la ei”, se spune. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China: Multinaţionalele au renunţat la Facebook, Twitter şi Youtube în favoarea serviciului Weibo

Twitter, Facebook, Youtube şi alte platforme social media au fost blocate în China, de un guvern îngrijorat că accesul nelimitat la internet ar putea aduce prejudicii Partidului Comunist aflat la putere. Extrem de popular rămâne serviciul Weibo, o platformă de microblogging, ce se aseamănă cu Twitter şi care s-a dovedit a fi o resursă valoroasă de promovare pentru multinaţionalele prezente în China. FMI, Louis Vuitton şi Unilever au, aşadar, ceva în comun – un cont Weibo prin intermediul căruia se adresează celor peste 310 milioane de utilizatori. Serviciul Weibo permite, la fel ca Twitter, publicarea unor post-uri de 140 de caractere şi cuprinde, de asemenea, un buton „Follow”. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China atrage investiţii străine cât SUA şi Europa la un loc

Economia chineză a beneficiat în primele zece luni ale anului de investiţii directe în valoare de circa 95 de miliarde de dolari, în creştere cu 15,68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează AFP. Cei mai mari investitori sunt companii asiatice, în principal nipone. Doar în luna octombrie, în China au intrat investiţii străine de 8,3 miliarde de dolari, cu circa 8,7% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut, dar în scădere de la cele peste 9 miliarde de dolari atrase în luna septembrie a acestui an. Prin comparaţie, luna trecută, Statele Unite au reuşit să atragă investiţii directe în valoare de doar 2,6 miliarde de dolari, în timp ce în statele din Uniunea Europeană au intrat investiţii de 5,5 miliarde de dolari. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Experţi din SUA acuză China că obstrucţionează acţiunile de sancţionare a Iranului şi Coreei de Nord

China obstrucţionează eforturile comunităţii internaţionale care vizează împiedicarea Iranului şi Coreei de Nord să continue programele nucleare, afirmă experţi americani, conform unui raport oficial. „Susţinerea acordată de China Coreei de Nord şi Iranului evidenţiază intenţia acestei ţări de plasare a intereselor proprii înaintea stabilităţii regionale, oferind susţinere economică şi diplomatică unor state care ameninţă securitatea globală”, acuză membrii Comisiei economice chinezo-americane într-un raport de 400 de pagini predat Congresului. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – China, acuzată că obstrucţionează sancţionarea Iranului şi Coreei de Nord

Experţi americani afirmă, conform unui raport oficial, că China obstrucţionează eforturile comunităţii internaţionale care vizează împiedicarea Iranului şi Coreei de Nord să continue programele nucleare. „Susţinerea acordată de China Coreei de Nord şi Iranului evidenţiază intenţia acestei ţări de plasare a intereselor proprii înaintea stabilităţii regionale, oferind susţinere economică şi diplomatică unor state care ameninţă securitatea globală”, acuză membrii Comisiei economice chinezo-americane într-un raport de 400 de pagini predat Congresului. Astfel, experţii americani acuză Beijingul că protejează regimul de la Phenian, ferindu-l de presiunile diplomatice. În plus, sectorul energetic iranian pare să fie o destinaţie privilegiată a investiţiilor chineze, notează raportul. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Geostrategie. Întărirea prezenţei militare a SUA în Australia şi reorientarea politicii de securitate spre Asia irită China

Preşedintele american, Barack Obama, sosit la Canberra, a declarat că SUA vor întări prezenţa militară în Australia şi intenţionează să rămână în Asia-Pacific, un semnal clar adresat Chinei, ale cărei ambiţii regionale menţin tensiunea în zonă. Vizita preşedintelui Obama la Canberra – de unde va pleca la summitul APEC din Indonezia – are ca scop reapropierea de aliaţii regionali, iar anunţarea întăririi prezenţei militare americane în Australia reprezintă o asigurare că SUA intenţionează să rămână în zona Asia-Pacific, „o regiune de o importanţă strategică imensă”. „Suntem două state din Pacific şi cu această vizită în regiune, semnalez clar că SUA vor întări angajamentul în ansamblul regiunii Asia-Pacific”, preciza Obama, adăugând că „al doilea mesaj pe care doresc să îl transmit este că suntem aici pentru a rămâne” şi „ne vom îndeplini rolul motor în regiune”. La Beijing, creşterea cooperării militare între cei doi aliaţi a fost considerată „inoportună”. „Este foarte oportună”, a replicat la Canberra Ben Rhodes, consilier american adjunct pentru securitate naţională. … (…).
Textul integral AICI

RADIO ROMÂNIA – SUA îşi consolidează prezenţa militară în Australia

Statele Unite vor mobiliza până la 250 de puşcaşi marini în nordul Australiei, începând cu jumătatea lui 2012, pentru a consolida alianţa militară dintre cele două ţări. Această mobilizare în Australia demonstrează angajamentul Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific, a declarat preşedintele american Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul australian Julia Gillard. (…) De asemenea, preşedintele american a subliniat că SUA nu se teme de creşterea puterii economice şi militare a Chinei şi nu încearcă să excludă această ţară. „Ideea că ne temem de China este o eroare. Ideea că încercăm să o excludem este o eroare”, a declarat Barack Obama, care a adăugat că statul chinez trebuie să respecte regulile. (…) „Dacă China spune vrem să discutăm cu voi pentru a participa, noi îi urăm bun venit. Dar va fi necesar ca China să îşi regândească unele dintre abordările sale în materie de comerţ”, a concluzionat el. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Misterul structurilor bizare descoperite în China. „CINEVA” a comandat fotografierea lor încă din 2004

Cineva a comandat tone de fotografii prin satelit ale unor structuri misterioase descoperite în deşertul Gobi, care sunt reperabile pe hărţile Google. Zona unde au fost surprinse imaginile este localizată în nord-vestul Chinei, la graniţa dintre provinciile Gansu şi Xinjiang, un spaţiu folosit cu precădere pentru fabricarea echipamentelor militare, spaţiale şi nucleare. Un fost analist CIA, Allen Thomson, a dezvăluit că „cineva” a comandat realizarea a tone de fotografii ale obiectivelor respective încă din 2004. „Şi astfel intriga se îngroaşă”, scriu jurnaliştii site-ului gizmodo.com. De altfel, oricine poate verifica spusele lui Thomson: prin pornirea layer-ului DigitalGlobe, cel mai important furnizor de imagini satelitare, din Google Earth. Astfel, pe harta digitală, apare o aglomerare de pătrate în reţea în zonele menţionate, indiciu clar al faptului că acestea au fost fotografiate foarte mult prin satelit. Spre deosebire de perimetrul unde există structurile-gigant, în împrejurimi nu există indicatori de acest fel, adică zonele învecinate nu au fost fotografiate prea mult. Analistul crede că solicitantul imaginilor a plătit foarte mult pentru a intra în posesia pozelor. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.