ADEVĂRUL – China vrea să facă investiţii în Europa, dar nu vrea să mai cumpere obligaţiuni suverane
China consideră că imensele sale rezerve valutare ar fi mai bine folosite în investiţii directe în Europa decât în achiziţionarea de obligaţiuni suverane ale ţărilor membre zonei euro, conform unui înalt oficial chinez. Wang Yiming, vice-director al institutului de cercetări macroeconomice al Comisiei de dezvoltare naţională şi reformă, a declarat în cadrul forumului E.U.-China de la Bruxelles, că discuţiile interne în privinţa utilizării rezervei de 3200 de miliarde de dolari se îndreaptă către această concluzie. „Economia europeană are nevoie de sânge proaspăt, dar nu sub forma unei transfuzii prin cumpărare de obligaţiuni”, a declarat Wang. „Avem nevoie să injectăm sânge nou în economie, prin promovarea de investiţii”, a continuat acesta. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – China, marea câştigătoare a crizei datoriilor suverane
În timp ce ţările europene încearcă să supravieţuiască crizei datoriilor, economia Chinei este în creştere. Prin urmare, deşi Beijingul este destul de prudent când vine vorba de achiziţia obligaţiunilor statelor din Europa, prezenţa Chinei pe Bătrânul Continent creşte mai ales datorită investiţiilor strategice. „Investiţiile trebuie să urmărească active valoroase care să ajute industria, în loc să dea cecuri în alb”, explică filozofia economică chinezească profesorul Liu Baocheng, de la Universitatea Internaţională de Business şi Economie. Cu toate că au crescut, investiţiile în Europa sunt departe de nivelul maxim pe care China îl poate susţine. Francesco Sisci, editorialist la „Il Sole 24 ore”, crede că altfel vor sta lucrurile când neliniştile provocate de criza datoriilor vor dispărea. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – S&P nu se opreşte: Loveşte fără milă băncile americane şi europene şi îmbunătăţeşte ratingul băncilor chineze
Agenţia de rating S&P continuă să sape la temelia sistemului financiar occidental după ce a retrogradat ratingurile a zeci de instituţii de credit britanice şi americane, printre care RBS, HSBC, Barclays, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of America. Retrogradările au avut la bază modificarea criteriilor de evaluare pentru 37 din cele mai mari bănci ale lumii. Pe de altă parte, băncile chineze au beneficiat de noul sistem de evaluare. Bank of China şi China Constuction Bank au primit un rating mai mare, iar Industrial & Commercial Bank of China şi-a menţinut calificativul, scrie Bloomberg. … (…).
Textul integral AICI
JURNALUL NAŢIONAL – Primul portavion chinezesc efectuează noi teste
Primul portavion al Chinei a demarat, marţi dimineaţa, cel de al doilea tur de teste pe mare. Potrivit cotidianului chinez, China Daily, este posibil ca testele să includă, în premieră, decolări şi aterizări pe navă. Yin Zhuo, contraamiral de marină în retragere şi expert militar a declarat că o componentă importantă a exerciţiului va include testarea cablurilor de oţel utilizate pentru a prinde şi reţine aeronavele în momentul aterizării. Cablurile pot reţine într-o secundă o aeronavă care aterizează cu 300 Km/h. Catapultele, de asemenea, vor fi testate pentru a se vedea dacă pot propulsa diverse tipuri de aeronave. „O altă activitate a misiunii portavionului chinezesc este aceea de a testa comunicarea între transportator şi avioanele aflate în zbor şi dacă sistemul de navigare le va duce la locaţiile desemnate”, a mai declarat Yin. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Chinezii disperaţi după lux: Bărbaţii chinezi au cheltuit aproape triplu faţă de femei
Contrar percepţiei generale, bărbaţii – nu femeile – sunt principalii consumatori de bunuri de lux în China. De la haine Giorgio Armani la genţi Gucci şi ceasuri Rolex, bărbaţii din China depăşesc cu mult femeile când vine vorba de shopping. În 2010, bărbaţii chinezi au cheltuit 7 mld. de yuani (1,1 mld. dolari) pe garderoba personală, mult peste cele 2,8 mld. yuani cheltuite de femei, potrivit unui raport Bain. Mai mult, piaţa chineză de îmbrăcăminte de lux pentru bărbaţi se estimează că va creşte cu 9% în 2011, comparativ cu 7% în cazul hainelor pentru femei. Un indicator bun pentru a identifica puterea de cumpărare a bărbaţilor chinezi este Landmark Men, un mall de 60.000 mp din Hong Kong, dedicat exclusiv bărbaţilor. Branduri de lux precum Valentino Men, Gucci şi Louis Vuitton sunt printre mărcile premium care fac furori în mallul care s-a deschis în octombrie anul acesta. … (…).
Textul integral AICI
COTIDIANUL – Cel mai bogat sat din China are propriul Arc de Triumf
Huaxi, un sat din provincia chineză Jiangsu, a trecut în ultimele decenii printr-o transformare inedită, devenind cel mai bogat sat din China. Toţi locuitorii au dreptul la asigurare de sănătate gratuită, educaţie, precum şi o casă de lux. Iar fiecare gospodărie valorează cel puţin 250.000 de dolari. Jurnaliştii americani de la Business Insider atrag atenţia că localitatea idilică, unde s-a construit chiar şi un „World Park”, înţesat de replici ale unor clădiri emblematice din lume, precum şi al 15-lea cel mai înalt zgârâie-nor din lume, solicită totuşi un sacrificiu din partea celor care doresc să se bucure de ea: toţi locuitorii muncesc şapte zile pe săptămână la una dintre numeroasele fabrici din zonă. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – India ar putea deveni noua Chină
Măsurile luate de către guvernul indian pentru a atrage investiţiile străine ar putea ajuta ţara să înregistreze creşterea pe care o are China, a doua mare putere economică din lume, este de părere Jim O’Neill, preşedintele diviziei de administrarea a activelor la Goldman Sachs. „Sunt deosebit de încântat de indieni. La ei chiar se văd semnele unor iniţiative care le-ar putea aduce ratele de creştere ale chinezilor”, a spus O’Neill. El a adăugat că, în ciuda ratelor de creştere fenomenală înregistrată în ultimul deceniu în ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), creşterea economică va fi mai redusă pe viitor. „Pornesc de la premisa că nimic nu poate rămâne pentru totdeauna la fel de bun cum a fost înainte, iar grupul ţărilor BRIC nu poate înregistra acelaşi succes precum cel din ultimii zece ani. China încearcă în mod deliberat să atingă o creştere mai lentă, dar mai sănătoasă, astfel că rata medie de creştere în BRIC va fi mai mică”, a spus O’Neill citat de CNBC. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Plagiat nemaivăzut în istorie: China şi-a mutat o bucată din Europa la ea acasă
China a copiat o bucată din Italia şi nu fără ajutorul experţilor europeni. Astfel, în prezent, pe planetă există două Veneţii, două Florenţe, două oraşe Milano şi două metropole cu numele de Roma. Fiecare al doilea oraş este made in China, relatează canalul de televiziune Vikna STB, care şi-a trimis reporterul să vadă cu ochii proprii „plagiatul de dimensiuni nemaivăzute”. Case mici îngrijite în diferite culori, poduri de basm, doar că pe străzile italiene întâlneşti numai chinezi. Admiră canalele veneţiene, fac plimbări în gondole şi cumpărături în buticuri, iar apoi merg să mănânce în trattoria specialităţi tradiţionale italieneşti, cum ar fi pizza, paste, vin. … (…).
Textul integral AICI