Când, în urmă cu 40 de ani, jucătoarea americancă de tenis de masă Judy Hoarfrost a pus piciorul în China a ştiut că se află într-o ţară diferită de altele, o ţară socialistă, plină de biciclete, cu care SUA nu avea relaţii diplomatice. Patruzeci de ani mai târziu, Hoarfrost a jucat din nou la Beijing, în mai multe rânduri exclamând: „Jiayou!”, termenul chinez pentru cei care merită aplauze. Asta s-a întâmplat, ieri, 8 decembrie, când a fost organizat un nou meci amical China – SUA. Agenţia oficială de presă chineză XINHUA notează că Judy Hoarfrost este una dintre componentele echipei SUA care a participat la primul joc oficial de ping – pong organizat în 1971 între China şi SUA, fiind martor şi participant la dezvoltarea relaţiilor sino-americane.
La 40 de ani de la celebrul eveniment, la Sala Mare a Poporului din Beijing a fost organizată o ceremonie dedicată „Diplomaţiei ping pong”, la care au participat vicepreşedintele chinez Xi Jinping şi fostul preşedinte american Jimmy Carter.
Dincolo de amintirile comune plăcute, Xi Jinping a dorit să sublinieze spiritul de cooperare dintre cele două ţări. „Ţările noastre trebuie să înveţe din experienţa istorică şi să consolideze dialogului, încrederea reciprocă şi cooperarea,” a spus vicepreşedintele chinez. Acesta a chemat cele două părţi să se ocupe de problemele delicate cu atenţie şi corectitudine, în baza respectului reciproc şi egalităţii, pentru a gestiona eficient diferenţele şi eforturile, în vederea asigurării unei dezvoltări sănătoase şi stabile a relaţiilor bilaterale. „Relaţiile de la om la om, prieteneşti, sunt un impuls perpetuu, sunt fundamentul dezvoltării legăturilor bilaterale”, a spus Xi, exprimându-şi speranţă că relaţiile interumane vor apropia China şi SUA.
În cei 40 de ani de istorice jocuri ping – pong, legăturile bilaterale au rezistat suişurilor şi coborâşurilor. Faptele au dovedit că o bună colaborare comună este alegerea corectă pentru cele două ţări şi este, de asemenea, o tendinţă irezistibilă, a mai spus Xi.
Fostul lider american, Jimmy Carter, a declarat că are proaspete în memorie evenimentele din urmă cu 40 de ani, când a fost extrem de emoţionat de invitaţia lansată de premierul Zhou Enlai ca jucatorii de tenis de masă americani să vină să joace în China. În 1971, nouă jucători americani de tenis de masă au fost invitaţi la Beijing pentru a susţine jocuri demonstrative, fapt care a ajutat la dezgheţarea relaţiilor dintre China şi Statele Unite. Apoi, în anul 1971, preşedintele Richard Nixon a efectuat o vizită în China.
În cadrul întrevederii cu preşedintele Mao Zedong, Nixon a citat câteva versuri dintr-un poem scris de Mao, atunci când a făcut referire la legăturile bilaterale: „Zece mii de ani sunt prea lungi, măsoară ziua, măsoară ora”.
Jimmy Carter a declarat în timpul discuţiilor cu Xi Jinping că există diferenţe între China şi Statele Unite, dar ele sunt o picătură într-un ocean, în comparaţie cu interesele comune.
În 1979, Deng Xiaoping, care a deţinut funcţia de vice prim-ministru, a întreprins o vizită oficială în Statele Unite ca oaspete a lui Carter. Vizita a marcat prima călătorie a unui lider chinezi în SUA. Cu doar patru săptămâni înainte, la 1 ianuarie 1979, China şi SUA stabileau relaţii diplomatice.
„Diplomaţia ping – pong ne învaţă o lecţie care a fost întotdeauna plină de subtilitate şi anume că prietenia dintre popoarele noastre este de durată, este preţioasă şi trebuie păstrată”, a mai declarat fostul preşedinte american, care a vizitat prima dată China în anul 1949, ca un ofiţer de marină. Cu toate acestea, ca urmare a presiunilor politice, prietenia dintre SUA şi China a crescut sau a scăzut, a mai arătat Carter.
„Concurenţa este parte a firii umane”, a spus declarat şi fosta jucătoare de tenis de masă, Judy Hoarfrost, care acum are un magazin cu produse pentru ping – pong. „Cel mai important lucru este că am concurat mereu ca prieteni şi am jucat corect”.
Un răspuns la China – SUA | Nostalgia „Diplomaţiei Ping – Pong”