China reflectată în presa de la Bucureşti – 14.12.2011

ROMÂNIA LIBERĂ – India şi China fac pregătiri militare

Un cotidian indian titra: „India, fereşte-te! China va înfiinţa prima bază militară din Oceanul Indian”. „Nimic îngrijorător”, consideră Ministerul Apărării de la Beijing. Baza militară, aflată în insulele Seychelles, va fi utilizată doar pentru a ajuta la aprovizionarea vaselor marinei chineze. Însă, văzută de la Delhi, aceasta este o nouă mişcare din politica statului chinez de „încercuire strategică”, aşa cum a fost denumită de către ministrul indian al Apărării. Chiar dacă diplomaţii indieni au declarat că-şi doresc relaţii cordiale cu statul chinez, tensiunile dintre cei doi giganţi asiatici sunt în creştere pe toate planurile, transformându-se într-un mare joc în care SUA şi alte puteri mondiale par să joace un rol important. Un mare diplomat american, William Burns, se află la New Delhi în această săptămână pentru a încerca să reînvie relaţiile diplomatice dintre India şi SUA, care au cunoscut, recent, o perioadă de stagnare. Săptămâna viitoare, Washingtonul găzduieşte diplomaţi din India şi Japonia pentru primul „dialog trilateral” din istorie, între „cele mai mari democraţii ale Pacificului”. China se află, cu siguranţă, pe agenda principală a discuţiilor. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Se apropie: China începe să se prăbuşească

La aproximativ 45 de minute de Shanghai se află ruinele părăsite ale ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai mare parc de distracții din lume. Acesta este doar un exemplu dintr-atâtea prin care China demonstrează faptul că piața imobiliară a fost clădită pe proiecte fantomă în care s-au băgat miliarde de dolari pur și simplu degeaba: resurse risipite, munca inutilă, bani pierduți, mulți din aceștia fiind pe credite. Spargerea bulei imobiliare din China este mai aproape decât credem. Semnale sunt. Un studiu realizat de China Index Academy, o agenție imobiliară independentă, arată că prețurile medii din zona Shanghai-ului au scăzut cu 40% față de vârful din 2009, scriu cei de la The Telegraph. … (…).
Textul integral AICI

AGERPRES – Comunicat Camera de Comerţ România R.P Chineză

În anul 1997, din iniţiativa unui grup coordonat de foştii ambasadori ai României în Republica Populară Chineză, Florea Dumitrescu şi Angelo Miculescu, precum şi domnul Gabriel Ghelmegeanu, cu sprijinul Asociaţiei Române de Prietenie cu R.P. Chineză şi al Ambasadei R.P. Chineze la Bucureşti, a fost fondată Camera de Comerţ România – R.P. Chineză, care a primit personalitate juridică prin Hotărârea nr. 4436/11.12.1998 a Curţii Supreme de Justiţie. Camera a fost înfiinţată în baza Legii 21/1924 şi a avut la bază avizul Camerei de Comerţ a României, a Uniunii Camerelor Bilaterale de Comerţ şi Industrie, a Ministerului Industriei şi Comerţului şi a Ministerului Afacerilor Externe. Este membră a Camerei de Comerţ şi Industrie a României din anul 1999 şi a Uniunii Camerelor Bilaterale de Comerţ şi Industrie din anul 1998. Preşedintele Camerei de Comerţ România-R.P. Chineză, domnul Gabriel Ghelmegeanu, a fost membru al Colegiului Camerei de Comerţ a României în perioada 2005-2006, este vicepreşedinte al Uniunii Camerelor Bilaterale de Comerţ şi Industrie din anul 2000 şi, în urma apariţiei Legii 335/2007, privitoare la Camerele de Comerţ din România, a fost ales membru al noului Colegiului de Conducere al Camerei Naţionale, în decembrie 2007, pentru un mandat de 5 ani. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Cel puţin 15 copii au murit sufocaţi sau înecaţi într-un accident al unui autobuz şcolar în China

Cincisprezece copii au murit sufocaţi sau înecaţi, luni seară, în China, într-un accident care a implicat autobuzul şcolar în care se aflau, la o zi după ce Guvernul a emis norme stricte pentru prevenirea unor astfel de evenimente. Copiii au murit înecaţi sau sufocaţi, după ce autobuzul în care se aflau a căzut într-un canal în timp ce încerca să evite o ricşă motorizată pe un drum de ţară din provincia Jiangsu. Autobuzul ducea acasă elevii unei şcoli primare din provincie, relatează BBC News Online. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.