ROMÂNIA – CHINA: Două popoare, două meşteşuguri, un timbru

Ce ar putea avea în comun România şi Hong-Kong? Hong-Kong, una dintre cele mai dezvoltate metropole ale lumii, cu zgârie nori, cu lumini ca de Crăciun tot timpul anului. Cum am putea cunoaşte un loc fabulos cum este Hong-Kong, cu bulevarde largi, dar şi cu străduţe pe care abia încap doi oameni plus tarabele cu mâncăruri tradiţionale; cu mall-uri cu atâtea etaje încât nu ţii minte câte sunt sau zecile de mii de magazinaşe cu produse artizanale cum ar fi statuete şi bijuterii din jad, din mătase, din făină de orez şi aşa mai departe?
Ei bine, marca poştală ar fi una dintre soluţii. La 24 noiembrie 2011 a fost introdusă în circulaţie emisiunea comună de mărci poştale România – Hong-Kong. Două frumuseţi, care nu fac altceva decât să te îndemne să cunoşti mai bine cele două locuri de pe pământ: România şi Hong-Kong.
Ideea centrală a acestei emisiuni este promovarea tradiţiilor celor două popoare şi cunoaşterea reciprocă a acestor tradiţii.
Emisiunile comune de mărci poştale sunt reali­zate de Romfilatelia, societatea specializată în emiterea şi comercializarea mărcilor poştale româneşti, din dorinţa de a contribui la promovarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi alte ţări, având ca tematică subiecte legate de tradiţii, istorie, cultură etc. Unele emisiuni pot fi asociate şi cu aniversări de relaţii diplomatice, dar nu obligatoriu.
De ce Hong-Kong? A mai existat o colaborare fructuoasă cu China – proiectul filatelic comun România – Republica Populară Chineză: „Obiecte lăcuite şi ceramică”, derulat în anul 2004. Prietenia tradiţională dintre poporul român şi cel chinez, dar şi bunele colaborări avute cu misiunile diplomatice au condus la iniţierea unui nou proiect filatelic comun, şi anume introducerea în circulaţie în data de 24 noiembrie 2011 a emisiunii comune de mărci poştale România – Hong Kong, informează Romfilatelia.
Marca poştală s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, un mijloc atractiv şi eficient de educare şi promovare. Mărcile din povestea noastră sunt foarte… colorate şi inedite pentru fiecare „cealaltă parte” a globului terestru.
Astfel, prin emisiunea comună de mărci poş­tale din noiembrie, Romfilatelia a adus în aten­ţia pasionaţilor, şi nu numai, două meş­teşuguri tradiţionale din cele două ţări: înconde­iatul ouălor pentru România, respectiv lucratul fi­gurinelor în făină de orez pentru Hong-Kong. Păs­trat din vechime în tradiţia românească – în­condeiatul ouălor reprezintă o mărturie a conti­nuităţii datinilor şi obiceiurilor întâlnite pe meleagurile româneşti şi dedicate Sfintelor Paşti. Simbolurile vizibile pe suprafaţa ouălor încondeiate (Soare, Lună, cruce etc.), imaginile care reproduc elemente din natură (plante, animale), motive ale artei populare folosite la ţesături şi covoare (frunza, spicul, Soarele) sunt îngrijit alese şi armonizate pentru a face din oul obişnuit un obiect de artă.
Tegral pe JURNALUL NAŢIONAL

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.