China reflectată în presa de la Bucureşti – 13.01.2012

BURSA – Lipton nu vede o aterizare dură pentru China

Lipton nu vede o aterizare dură pentru China. Economia Chinei este împovărată de creşterea anemică a Statelor Unite şi a UE, dar posibilitatea unei aterizări dure ar trebui exclusă, a afirmat David Lipton, prim-managing director adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Reuters. „Ceea ce credem este că actuala creştere a Chinei devine moderată după o rată foarte ridicată de expansiune anul trecut”, a adăugat Lipton. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – China va beneficia de ţiţei iranian mai ieftin

China va deveni beneficiarul numărul unu al planurilor americane şi europene de a sancţiona vânzările iraniene de petrol în efortul de a obliga regimul să-şi abandoneze programul nuclear, relatează Bloomberg. În timp ce membrii UE negociază embargoul asupra ţiţeiului iranian, iar americanii încep să impună sancţiuni pentru a complica plăţile globale pentru materia primă, rafinăriile chinezeşti deja obţin avantaj din presiunea creată. Astfel, China cere discounturi şi termeni mai avantajoşi pe ţiţeiul Iranului, potrivit analiştilor. „Sancţiunile împotriva Iranului întăresc mâna chinezească la masa negocierilor”, a afirmat Michael Wittner, şeful de cercetare pe piaţa petrolieră al Societe Generale în New York. Rafinăriile chinezeşti vor obţine cel mai probabil discounturi pe contractele de ţiţei iraniene, pe fondul încetării sau reducerii achiziţiilor altor cumpărători pentru a evita să fie penalizaţi de către sancţiunile Statelor Unite şi ale UE. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Mania Chinei pentru zgârie-nori ar putea vesti prăbuşirea economică

Mania construirii de zgârie-nori în ultimii 140 de ani reprezintă un indicator al iminenţei dezastrului economic în China şi India, este concluzia unui raport al băncii britanice de investiţii Barclays Capital. Conform acestuia, după finalizarea Chrysler Building şi Empire State Building, care depăşeau recordul de înălţime, a urmat Marea prăbuşire a Bursei americane din 1929 şi Marea Depresiune. Un exemplu mai recent îi reprezintă Dubai, care a contruit o mulţime de hoteluri, clădiri de birouri sau apartamente zgârie-nori, printre care şi cel mai înalt din lume, Burj Khalifa, înainte de a intra într-o perioadă de dificultăţi financiare. În 2010, Dubai a avut nevoie de ajutorul vecinului său, Abu Dhabi, pentru a evita falimentul. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Se va abate „blestemul zgârie-norilor” asupra Chinei şi Indiei?

Un studiu al băncii britanice de investiţii Barclays Capital, care analizează corelaţia dintre construcţia de zgârie-nori şi crahurile economice, conclude că India şi mai ales China ar putea să se confrunte în curând cu o criză economică. Conform studiului, intitulat „indexul zgârie-norilor”, perioadele de accelerare a construcţiei de zgârie-nori sunt un indicator sigur pentru iminenţa unei crize – explicaţia fiind că aceste perioade coincid cu acordarea excesivă de credite, creşterea preţurilor terenurilor şi un optimism exagerat al constructorilor, astfel încât adeseori în momentul în care clădirile sunt terminate, economia a intrat deja în recesiune. Teza autorilor studiului este, de altfel, susţinută de mai multe exemple: primul zgârie-nor din lume, clădirea de birouri a companiei Equitable Life din New York, a fost terminat în 1870 – marcând totodată începutul unei recesiuni care a durat cinci ani; clădirea Chrysler Building din New York a fost dată în folosinţă în 1930, fiind la acea vreme cea mai înaltă din lume; numai un an mai târziu recordul a fost preluat de celebrul Empire State Building. Ambii zgârie-nori au fost terminaţi în timpul Marii Depresii. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Edwards, SocGen: Colapsul Chinei va „duce criza economică la apogeu în 2012”

Ultima oară când Albert Edwards, strategul SocGen, s-a făcut auzit a fost în noiembrie 2011 când a poreclit zona BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) drept „concepte de investiţii al naibi de ridicole”. Se pare că pesimistul Edwards a ieşit din hibernare. Ieri, SocGen a găzduit un eveniment intitulat „2012 : Ultimul an de durere şi dezamăgire”. Dacă vedeţi partea plină a paharului, acest eveniment ar putea însemna că SocGen este optimistă cu privire la 2013. Dar dacă vă gândiţi că pare ciudat să îl pui pe Albert Edwards alături de cuvântul optimism în aceeaşi propoziţie, atunci aveţi dreptate. Asta pentru că Edwards se aşteaptă ca 2012 să fie un an oribil pentru economia globală. Iată ce a spune acesta : „Există probabilitatea unei aterizări forţate din partea Chinei în acest an. Este greu să te gândeşti că 2013 şi anii următori vor fi mai proşti decât acest an dacă se adevereşte aterizarea forţată a Chinei”. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Edwards, SocGen: Colapsul Chinei va „duce criza economică la apogeu în 2012”

MEDIAFAX – Angajaţii unui subcontractant Microsoft din China ameninţă cu sinuciderea în grup în semn de protest

Angajaţi ai unei uzine chineze care produce jocuri video Xbox pentru compania Microsoft ameninţă să se sinucidă în grup pe fondul unei dispute salariale, informează presa chineză. CNN nu a putut confirma informaţiile din surse independente, dar Microsoft şi Foxconn, proprietarul uzinei, au lansat anchete proprii în acest caz, citată de CNN. „Microsoft tratează cu seriozitate problemele privind condiţiile de muncă din uzinele sale şi investigăm acest caz”, anunţă compania. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Angajaţii unui subcontractant Microsoft din China ameninţă cu sinuciderea în grup

COTIDIANUL – Subcontractanţii Microsoft din China ameninţă cu sinuciderea în grup

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.