Cotidianul chinez de limbă engleză „China Daily” a dedicat un amplu reportaj artistului român, Mugur Ciubăncan, declarat unul dintre cântăreţii străini care fac o frumoasă carieră în China, având un repertoriu în limba locală.
Dialogul purtat cu reporterul cotidianului chinez a avut loc după ce Mugur a petrecut o bună perioadă în studiourile CCTV (cel mai mare post de televiziune din China) pentru a înregistra un spectacol programat să fie emis cu ocazia Festivalului Primăverii.
„Un pic obosit şi dornic să se relaxeze, el pare să aibă încă o mare cantitate de energie”, notează ziarul chinez. Cu un deceniu în urmă, Mugur a fost între cei care au constituit primul val de străini care s-au încumetat să bată la porţile unei cariere în China, cântând atât în mandarină cât şi în limba română. Avea 18 ani, două albume înregistrate în România şi mai multe apariţi tv.
„Am urmat şcoala de arta din Bucureşti, spune Mugur, timp în care am cunoscut câţiva prieteni buni din China. Lor le-au placut melodiile mele, iar mie mi-au placut melodiile lor chinezeşti”. Totul a început prin memorarea câtorva cuvinte, deoarece şi-a dorit foarte mult să vorbească limba.
Datorită prietenilor chinezi, Mugur a avut şansa să viziteze pentru prima dată China în anul 2000, unde a şi avut o serie de mici spectacole. Între persoanele din public s-a aflat şi Bo Xilai, care era pe atunci primarul oraşului Dalian şi care a fost extrem de impresionat de tânărul român. „I-am dat unul dintre CD-urile mele, iar Bo m-a invitat să rămână în China mai mult şi să particip la un festival tradiţional din Dalian”. Practic aşa a început totul. Au urmat apoi înergistrările la un nou CD, apariţii la TV, după care a fost nevoit să se reîntoarcă în România. Dar, Bo Xilai l-a invitat din nou în China. A fost şansa unor noi spectacole la Jinmen, provincia Hubei, zonă în care atunci nu erau mulţi străini. Mugur îşi aduce aminte că a fost fascinat de karaoke, încă de la prima vizită în China. „La acea vreme, karaoke era organizat în săli mari, cu mai multe mese şi un spaţiu mare de dans în mijloc. Practic erau săli de dans – karaoke. Îmi plăcea mai mult formatul acela decât ceea ce avem astăzi, în studiourile private”.
O altă experienţă deosebită a lui Mugur Ciubăncan a reprezentat-o întâlnirea cu fostul director al Beijing TV, Lu Xiaonan, care i-a spus că este un bun cântăreţ în limba chineză şi l-a invitat să participe la concursul „Cântece din ţara noastră”. Noii lui prieteni din China l-au susţinut să concureze alături de renumitul Da Shan, celebru artist canadian, care a uimit publicul chinez cu limba mandarină. Era cea de a şasea ediţie a concursului dedicat soliştilor străini care interpretau melodii chinezeşti. „Mai mult de 2.000 de concurenţi au trimis înregistrări, inclusiv cântăreţi bine cotaţi la posturile TV. Fireşte, îmi era teamă că voi pierde în faţa lor”. Şansa lui Mugur era una singură: o prestaţie bună la spectacolul televizat. „În inima mea nu am fost optimist cu privire la câştigarea concursului”, îşi aminteşte acum.
Mulţi dintre concurenţi au stat în Beijing timp de trei săptămâni înainte de concurs, pentru pregătiri. Însă, angajamentele lui Mugur l-au ţinut departe până în săptămâna evenimentului. În competiţie a trebuit să prezinte un cântec românesc şi a ales piesa „Toamna”, în timp ce organizatorii spectacolului i-au dat să pregătească un cântec chinezesc. Era un cântec extrem de dificil care i-a dat mari bătai de cap. Nu era un cântec obişnuit nici pentru chinezi, având puternice influenţe tradiţionale. Pentru a se putea pregăti fără să îşi deranjeze concurenţii, Mugur mergea noaptea într-un parc din apropiere, pe frigul din ianuarie, şi repeta. În seara intrării în competiţie, Mugur îşi aminteşte că a fost complet concentrat pe propria performanţă şi nu se uita la rezultatele celorlalţi concurenţi. Dar, a fost să câştige medalia de aur. Nu a realizat acest lucru până când a sesizat că toţi ceilalţi concurenţi au fost premiaţi şi numai el rămăsese să ridice medalia de aur. „În acea vreme trebuia să memorez versurile melodiilor. Acum, însă, chineză mea este mai bună decât engleza, iar China a devenit a doua mea patrie”.
Mugur face frecvent călătorii acasă şi de fiecare dată este bucuros să cânte pentru comunitatea chineză din România, destul de puternică. La concertul de anul trecut, din România, a avut aproximativ 10.000 de spectatori.
De-a lungul ultimelor zece ani, Mugur Ciubăncan a fost invitat să cânte pentru preşedintele chinez, Hu Jintao, pentru premierul Wen Jiabao, şi la diferite evenimente oficiale ocazionate de vizitele demnitarilor români şi chinezi, fie la Bucureşti, fie la Beijing. Asta l-a făcut să îşi dorească să înveţe cât mai bine chineza, motiv pentru care s-a dedicat studiului.
„Este normal să vrei să spui ceva, dar pentru că pronunţi greşit, spui altceva, şi nu vrei să îţi faci antipatii”.
Mugur se consideră un un ambasador cultural al României, motiv pentru ca vorbeşte foarte mult chinezilor despre ţara lui, despre locurile lui natale din Baia Sprie, Maramureş.
În puţinul timp liber, Mugur merge la un spital de caritate rezervat copiilor infectaţi cu HIV, situat în oraşul Linfen, provincia Shaanxi. Un prieten l-a dus acolo odată şi a fost captivat de copiii care primesc medicamentaţie prin intermediul Fundaţie „Bill Clinton”. Mugur susţine frecvent mici concerte pentru ei, oferindu-le o parte din înregistrările sale, discutând cu ei spre entuziasmul celor tineri.
Astăzi, românul Mugur Ciubăncan este unul dintre invitaţii de marcă la evenimentele de top din China, fiind solicitat să susţină concerte alături de vedetele autohtone.
Pentru eforturile personale şi pentru promovarea imaginii României, în luna noiembrie 2011, Ambasada României în China i-a decernat, lui Mugur Ciubăncan diploma „Român de succes” pentru cariera deosbită susţinută în China. „Mugur Ciubăncan este un român care face succes în China şi care a reuşit să se impună în lumea muzicală într-o ţară în care limba chineză este un obstacol. Mugur a reuşit să înveţe limba şi să fie unul dintre invitaţii constanţi ai marilor televiziuni din China”, a declarat atunci, ministrul Ion Dicu, însărcinatul cu afaceri al României în Beijing.
Adaptare după China Daily
REFERINŢE >>>
Mugur Ciubăncan, român de succes în China