China reflectată în presa de la Bucureşti – 31.01.2012

GÂNDUL – Cine sunt cei 10 chinezi care ar putea conduce lumea

Clasa „gulerelor negre” din China a reprezentat o enigmă pentru marii conducători ai lumii. Numiti aşa datorită costumelor negre pe care le poartă şi a limuzinelor pe care le conduc, cei mai puternici directori din economia Chinei au fost „demascaţi”, informează Daily Mail. Un raport raport realizat de Brookings Institution vorbeşte despre dinastii de afaceri care au condus companiile pentru zeci de ani şi controlează astfel majoritatea economiei Chinei, iar acum sunt aproape la fel de puternici ca armata ţării sau liderii de provincie. În condiţiile economice actuale, puterea pe care o deţin aceşti zece mari afacerişti le permite să aibă o mare influenţă şi asupra companiilor din Vest. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Facilităţile fiscale, arma anti-migraţie a investitorilor către China?

Preşedintele Traian Băsescu propune ca marii investitori să primească facilităţi fiscale care să preîntâmpine migrarea acestora în Asia. Subiectul migraţiei marilor investitori către ţări unde costurile de producţie sunt mai mici, în special către Asia, îl preocupă pe preşedintele Traian Băsescu. Cu o zi înainte de plecarea sa la Consiliul European, desfăşurat ieri la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a spus că are de gând să ridice „problema delocalizării industriilor din UE către Asia”. „Europa are probleme de creştere şi probleme de forţă de muncă neangajată în primul rând datorită proceselor severe de delocalizare a marilor industrii către alte zone din afara UE şi, sigur, va trebui să ridicăm subiectul sau să-l discutăm. Bine, bine! Şi până unde mergem cu delocalizarea? Pentru că numai IMM-urile nu pot rezolva problema ocupării forţei de muncă”, a spus şeful statului. Plecarea marilor companii creează dificultăţi şi IMM-urilor. Traian Băsescu a dat exemplul Dacia-Renault, şantierului naval Mangalia sau a Sidex Galaţi, companii mari ceţin pe lângă ele multe alte întreprinderi mici. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – „Made in China” capătă sens pozitiv

Concepţia potrivit căreia toate produsele chineze sunt clone occidentale se schimbă, mai ales că Occidentul e cu adevărat interesat de ele. Specialiştii spun că, în prezent, atunci când spunem „Made in China” nu o mai spunem în niciun caz în glumă. Deoarece lumea a luat deja în considerare o nouă „ameninţare”, strecurată aproape în tot, de la modă, la economie, de la estetică, la design: China. După cum spune o anecdotă, „optimiştii învaţă acum să vorbească chinezeşte, pesimiştii învaţă să folosească un Kalaşnikov”. China are unele dintre cele mai puternice branduri din lume, stăpâne pe piaţă în următorii ani. China nu mai poate fi tratată ca o ţară obişnuită, una dintre dovezi fiind faptul că, începând din acest an, ediţia „The Economist” are un segment special intitulat”China”. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – Lecţia ţăranilor chinezi pentru „elitele” de la Davos

Era în 1978 şi ţăranii din satul Xiogang lucrau pământul pentru binele comun, dar, în acelaşi timp, erau nevoiţi să cerşească pentru a nu muri de foame. Astfel începe povestea neverosimilă a miracolului economic din China, în cadrul unei emisiuni a postului public de radio din Statele Unite. „Totul a pornit de la un document secret ascuns în acoperişul unei colibe de pământ”, a declarat Robert Siegel, moderatorul emisiunii. Dar ce secret teribil mai poate să existe pentru a schimba radical soarta unei naţiuni cu o istorie multimilenară? … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – UE ar putea interzice accesul companiilor chineze pe pieţele europene

Comisia Europeană elaborează o lege care, printre altele, ar permite blocarea accesului companiilor chineze pe pieţele din Europa ca răspuns la măsurile protecţioniste cu care companiile europene se confruntă în China, scrie AFP. „Colegii mei, comisarul pentru piaţa internă Michel Barnier şi eu pregătim o legislaţie referitoare la pieţele publice astfel încât să putem răspunde în cazul în care China continuă să blocheze accesul companiilor europene la anumite segmente de piaţă”, a declarat comisarul european pentru comerţ Karel De Gucht pentru publicaţia germană Focus. Proiectul de lege va fi finalizat până în luna martie, notează publicaţia germană. De Gucht a criticat China pentru ceea ce el numeşte „practici comerciale naţionaliste, subvenţii masive şi acces monopolist la materiile prime”. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Coreea de Nord primeşte 500.000 tone de hrană şi 250.000 tone de ţiţei, de la China

China a decis să furnizeze Coreii de Nord un important ajutor alimentar şi energetic, la o zi de la anunţul decesului lui Kim Jong-il, un gest de sprijin faţă de regimul nord-coreean, în această perioadă de tranziţie, relatează Agerpres. În 20 decembrie, cu ocazia unei reuniuni a unor înalţi responsabili chinezi sub conducerea preşedintelui Hu Jintao, China a decis să transfere 500.000 de tone de hrană şi 250.000 de ţiţei vecinului şi aliatului său nord-coreean, a scris publicaţia Tokyo Shimbun, la Seul, citând surse neprecizate. … (…).
Textul integral AICI

AGERPRES – China a aprobat un nou ajutor pentru Phenian imediat după moartea lui Kim Jong-il

China a decis să furnizeze Coreii de Nord un important ajutor alimentar şi energetic la o zi de la anunţul decesului lui Kim Jong-il, un gest de sprijin faţă de regimul nord-coreean în această perioadă de tranziţie, a relatat luni un cotidian japonez, preluat de France Presse. La 20 decembrie, cu ocazia unei reuniuni a unor înalţi responsabili chinezi sub conducerea preşedintelui Hu Jintao, China a decis să transfere 500.000 de tone de hrană şi 250.000 de ţiţei vecinului şi aliatului său nord-coreean, a scris Tokyo Shimbun de la Seul, citând surse neprecizate. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – O staţiune din Austria aflată în patrimoniul UNESCO are o copie fidelă într-o provincie din China

Chinezii au mania de a copia aproape orice, chiar şi oraşe, pe care le reproduc din temelii, după modelul original. Daily Mail a realizat un reportaj despre felul în care nişte investitori din China au ales să reproducă o staţiune din Austria, pe care intenţionează să o vândă ca o copie fidelă a originalului. Drumul anevoios care şerpuieşte printre câmpurile de orez şi lanurile de bambus auriu duce către culmile unui versant care ar trebui să ofere o impresionantă privelişte alpină. În realitate, vorbim despre o câmpie ceţoasă, care adăposteşte casele a zeci de milioane de imigranţi săraci. Cu toţii se străduiesc să-şi câştige traiul în ateliere aflate în câteva dintre cele mai poluate oraşe ale planetei, Huizhou, Dongguang, Guangzhou şi Shenzhen. Dar dincolo de praf şi agomeraţie se întrevede un peisaj alpin, notează publicaţia. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIARUL – Condiţiile infernale de lucru din fabricile chineze care asamblează iPhone şi iPad, puse în discuţie

O serie de articole publicate de cotidianul american New York Times despre condiţiile infernale în care sunt nevoiţi să lucreze muncitorii din fabricile furnizorilor chinezi care au contracte cu Apple pentru asamblarea unor produse precum iPhone sau iPad – dintre care cel mai cunoscut exemplu este Foxconn – au determinat jurnalişti ai altor publicaţii din SUA, printre care Los Angeles Times, Newsweek sau Forbes să se întrebe dacă utilizatorii elegantelor gadgeturi nu ar trebui să boicoteze produsele firmei, scrie The Guardian. Articolele din New York Times şi apelurile la un boicot al produselor Apple sunt „un dezastru de PR” pentru companie, scrie publicaţia britanică. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.