Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere partidelor politice – celor de la Putere precum şi celor din Opoziţie, care au redescoperit de curând societatea civilă invitând-o la consultări, dar şi Preşedintelui României, cel care solicita recent printr-un apel public susţinere din partea societăţii civile – să înţeleagă şi să respecte misiunea ONG-urilor într-o societate democratică. Organizaţiile neguvernamentale au fost cele care, prin critica lor constantă, au reușit să semnaleze și chiar să corecteze o serie de derapaje din ultimii 20 de ani.
În acord total cu nemulţumirile românilor care au ieşit în stradă, IPP consideră că prioritatea zero a Guvernului şi, în general, a partidelor politice în această perioadă ar trebui să fie concentrarea discuţiei şi găsirea de soluţii economice la gravele probleme cu care se confruntă societatea românească. Discursurile care se concentrează exclusiv pe acuzele de dictatură, pe problema comasării/de-comasării alegerilor, a alegerilor anticipate etc., deşi ridică, în mod evident, aspecte fundamentale pentru democraţie, nu ating problemele de fond cu care se confruntă românii în prezent.
IPP apreciază că două soluţii simple aplicate concomitent, pot debloca situaţia actuală extrem de gravă în care se află România:
1. Din punct de vedere economic, specialiştii în economie aflaţi în structuri publice dar mai ales în cele non – guvernamentale şi în sectorul privat, trebuie să facă cât mai repede un pas în faţă și să comunice populației idei de soluții de ieșire din actualul blocaj economic. Nemulţumirile românilor pornesc de la situaţia economică gravă în care s-a ajuns şi mai ales de la lipsa de înţelegere şi de soluţii pentru ceea ce va urma. Este evident că specialiştii partidelor au eşuat în această privinţă.
Mesaje publice cum a fost cel dat recent de omul de afaceri Ion Ţiriac pe tema situaţiei economice şi politice din ţară, trebuie continuate prin exprimarea punctelor de vedere de către alți oameni de afaceri care se confruntă astăzi cu serioase provocări și care sunt primii interesați să se găsească soluții pentru ieșirea din criză.
Solicităm partidelor politice şi mai ales celor de la Guvernare ca, în paralel cu demersul de imagine pe care l-au iniţiat recent pe teme de guvernare şi stat de drept care, de altfel, nu îşi găsesc soluţii în situaţia actuală, să se angajeze în cel mai scurt timp, în discuţii aplicate cu analişti, oameni de afaceri şi specialişti în economie, elaborând scenarii pentru ieşirea din criză care să ţină cont de situaţia generală din Europa şi din lume. Aceste idei de soluţii nu trebuie ţinute în sertare ci comunicate constant populaţiei care trebuie să fie conştientă şi informată despre cum ne vor afecta, la nivel general dar şi individual, măsurile pe care Guvernul le angajează în această perioadă, precum mărirea pensiilor, a salariilor bugetare, concomitent cu împrumuturile contractate de România de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.
2. Din punct de vedere politic – ne menținem părerea că trebuie să se organizeze alegeri cât mai curând pentru ca cei care conduc ţara să aibă legitimitatea necesară. Un Guvern şi un Preşedinte, indiferent de intenţiile bune pe care le-ar avea, conduc în mod democratic numai dacă au susţinerea electorală necesară. Cu o putere aleasă democratic se poate discuta orice idee de optimizare a formei de guvernare, inclusiv pe marginea îmbunătăţirii comunicării cu societatea civilă – o preocupare brusc importantă pentru partidele politice.
IPP nu respinge dialogul cu partidele politice cărora le recunoaşte atributul de a putea lua decizii pentru ţară dar, în acelaşi timp, îşi reafirmă angajamentul de a critica în continuare orice decizie nedemocratică. Soluţia unui parteneriat cu societatea civilă, invocat astăzi de partide și de la putere și din Opoziție, ar trebui să însemne, de fapt, un angajament pentru respect reciproc, ci nu subordonarea politică sau financiară a sectorului asociativ.
Facem acest apel întrucât suntem îngrijoraţi că, în lipsa unor soluţii pragmatice, forţe politice naţionalist – extremiste dar şi populiste vor căuta să profite electoral de starea de nemulţumire şi incertitudine în care se află populaţia.
Violeta Alexandru, Director IPP