BURSA – Urmare a vizitei fostului premier, Emil Boc, în China / Andreea Paul Vass: 2012 – anul investiţiilor prin parteneriat public-privat
(…) China s-a arătat interesată, anul trecut, să dezvolte o serie de proiecte în ţara noastră, potrivit anunţurilor făcute de fostul premier Emil Boc, în vara lui 2011: „Republica Populară Chineză şi-a exprimat deplinul interes şi disponibilitatea de a participa la cele cinci proiecte mari pe care partea română le-a prezentat şi care pot fi dezvoltate în parteneriat public-privat”, un interes care a rămas, însă, în mare parte, neconcretizat până astăzi, după cum ne-a spus Andreea Paul Vass. Premierul de atunci Emil Boc a plecat în luna august 2011 în China, pentru a negocia mai multe proiecte economice, alături de alţi reprezentanţi ai guvernului, miniştri ai Economiei, Transporturilor şi de Externe. … (…).
Textul integral AICI
BURSA – FMI: Criza datoriilor poate încetini economia Chinei
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, ieri, că actuala criză a datoriilor din Europa ar putea încetini semnificativ ritmul de creştere economică a Chinei. FMI estimează o creştere economică de 8,2% în China, anul acesta, însă consideră că prog-noza s-ar putea reduce cu până la 4 puncte procentuale, dacă criza din Europa va cauza scăderi majore pe piaţa creditelor şi a producţiei. … (…).
Textul integral AICI
EVENIMENTUL ZILEI – FMI: Criza din Europa afectează China!
ZIARUL FINANCIAR – De ce China este interesată să ajute Europa scufundată în criză: pentru a-şi salva cea mai mare piaţă de export
Creşterea economiei chineze ar încetini la jumătate dacă turbulenţele legate de criza datoriilor suverane din Europa se intensifică, estimează Fondul Monetar Internaţional (FMI). Premierul chinez Wen Jiabao, într-o serie de declaraţii neobişnuite pentru un oficial de la Beijing, a indicat că este în interesul Chinei să ajute cea mai mare piaţă de export şi cea mai importantă sursă de importuri de tehnologie. „Pe de o parte, cea mai mare piaţă pentru exporturile noastre este Europa. Pe de altă parte, Europa este cea mai mare sursă de importuri de tehnologie. Din această perspectivă, prin ajutarea la stabilizarea pieţei europene ne ajutăm pe noi. Toată societatea trebuie să înţeleagă aceasta”, a afirmat premierul chinez. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – China interzice operatorilor aerieni să se alăture programului UE de reducere a emisiilor de carbon
China a interzis companiilor sale aeriene să se alăture programului Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon, informează Reuters. O asemenea decizie s-ar putea încheia cu amenzi sau interdicţii de zbor pentru companiile aeriene chineze. Programul UE cere operatorilor aerieni să îşi reducă emisiile de carbon sau să cumpere certificate de emisii de carbon în cazul în care limita este depăşită. Prin acest program, UE intenţionează să reducă emisiile de gaze de seră de către companiile aeriene şi producătorii care poluează aerul. … (…).
Textul integral AICI
ADEVĂRUL – UE şi China, încă un pas către război comercial
Guvernul chinez a anunţat ieri că nicio companie aeriană autohtonă nu va plăti noua taxă pe emisii de carbon impusă în Uniunea Europeană, alimentând o dispută care are toate şansele să se tranforme într-un adevărat război comercial. Chiar dacă operatorii aerieni chinezi anunţaseră în trecut că nu se vor supune acestei legislaţii, faptul că Executivul de la Beijing se opune categoric şi oficial unei directive UE este o acţiune fără precedent. Anunţul, publicat ieri de agenţia oficială de ştiri a Chinei, Xinhua, vine la doar o săptămână înainte de o întâlnire dintre liderii europeni şi cei chinezi şi la numai câteva zile după ce Wen Jiabao, premierul Chinei, a declarat că statul asiatic este pregătit să ofere mai mult sprijin financiar pentru a ajuta la combaterea crizei datoriilor din Europa. … (…).
Textul integral AICI
HOTNEWS – Siria: Cum se explică „batjocura” rusă şi chineză de la ONU
Rusia şi China au blocat sâmbătă adoptarea în cadrul Consiliului de Securitate al ONU a unei rezoluţii legate de Siria. Poziţia celor două ţări a fost criticată dur de statele occidentale şi arabe. Dacă preşedintele Nicolas Sarkozy a declarat că „Franţa nu se dă bătută”, iar Beijingul şi Moscova „încurajează regimul sirian să continue politica să nemiloasă şi fără speranţă”, ambasadoarea SUA la ONU, Susan Rice, a descris votul drept „ruşinos”, precizând că Rusia şi China au vrut să „vânda poporul sirian şi să protejeze un tiran laş”. Într-un mesaj şi mai vehement postat ulterior pe Twitter, Rice s-a declarat „dezgustată că Rusia şi China au împiedicat Consiliul de Securitate al ONU să îşi îndeplinească unicul scop”. … (…).
Textul integral AICI