China reflectată în presa de la Bucureşti – 16.03.2012

BURSA – China suspendă achiziţia unor avioane Airbus de 14 miliarde dolari

China a suspendat achiziţia a 55 de aeronave Airbus A380 şi A330, în valoare totală de 14 miliarde de dolari, din cauza unei dispute cu Uniunea Europeană referitoare la o taxă aplicată de UE operatorilor aerieni pentru emisiile de dioxid de carbon, au declarat surse citate de Reuters. Autorităţile chineze au ordonat companiilor aeriene să nu respecte noua prevedere europeană, care a intrat în vigoare în ianuarie, şi au amâ-nat achiziţia a 45 de avioane A330 şi 10 aeronave A380 juperjumbo. Mai multe surse apropiate situaţiei au spus că avioanele A380 erau destinate companiei Hong Kong Airlines, la care HNA Group, compania mamă a Hainan Airlines, deţine o participaţie de 46%. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China îşi pierde din atractivitate. Februarie – a patra lună de declin a investiţiilor străine

Cea de-a doua mare economie a lumii, China, începe să-şi piardă din atractivitate. În luna februarie s-a înregistrat un nou declin al investiţiilor străine directe, aceasta fiind cea de-a patra lună în care se consemnează o scădere a ISD-urilor. Ministerul Comerţului a anunţat, astăzi, că investiţiile străine directe în China au scăzut luna trecută cu 0,9%, la 7,7 miliarde de dolari, faţă de februarie 2011, în timp ce combinat – în ianuarie şi februarie – FDI au înregistrat un declin de 0,56%, la 17,7 miliarde de dolari, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – JP Morgan vede economia Chinei „aterizând forțat”

Economia chineză este deja într-o ”aterizare dură”, potrivit strategului șef pentru Asia și economiile emergente al băncii americane JP Morgan, Adrian Mowat, citat de Bloomberg. Acesta dă un nou avertisment în privința Chinei, într-o problemă care deja a împărțit lumea financiară internațională în două tabere. ”China este într-o aterizare dură a economiei. Vânzările de mașini sunt în scădere, producția de ciment este în scădere, producția de oțel este în scădere, acțiunile firmelor de construcții sunt în scădere. Nu mai este o dezbatere, este un fapt concret”, este de părere reprezentantul JP Morgan. … (…).
Textul integral AICI

HOTNEWS – Recesiunea aşteaptă Europa şi China la cotitură

În ultima perioadă, tot mai mulţi analişti prezic vremuri grele pentru Europa, dar şi pentru China. Toate rapoartele publicate recent vorbesc de un nou val de recesiune pe bătrânul continent şi despre „o aterizare dură” pentru economia chineză. Ultima analizî aparţinand Ernst and Young arată că revenirea economică în Europa se va lasă aşteptată, deşi măsurile luate la nivelul Uniunii Europene şi Bancii Centrale Europene pregătesc terenul pentru redemararea motoarelor de creştere economică în Europa. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – China: „Prinţul roşu” a fost demis după ce adjunctul său a cerut azil politic în SUA

Autorităţile de la Bejing l-au eliminat din viaţa politică pe Bo Xilai, unul dintre cei mai vizibili reprezentanţi ai Partidului Comunist, liderul organizatiei Chongqing. Xilai, în vârstă de 62 de ani, supranumit şi „prinţul roşu” era văzut anul trecut ca fiind unul dintre potenţialii viitori lideri ai Chinei. Demiterea lui Bo Xilai, şeful carismatic, dar foarte controversat al Partidului Comunist din municipalitatea autonomă Chongqing, care viza un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, ar avea legătură cu fostul viceprimar al Chongqing, Wang Lijun, ex-şef al poliţiei locale, relatează canalul de televiziune Phoenix TV din Hong Kong. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Căderea fulgerătoare a unui „prinţ roşu”

Lovitură de teatru în viaţa politică chineză: unul din baronii puterii comuniste, Bo Xilai, a fost demis din funcţia de şef al Partidului Comunist al megapolisului Chongqing. El era una dintre personalităţile aflate în cursa pentru succesiunea care va fi operată în toamnă, de desemnare a liderilor ce vor conduce China în următorul deceniu. Anunţul sec al agenţiei China Nouă privind demiterea conservatorului Bo Xilai ilustrează intensitatea bătăliei care se dă în centrul puterii chineze înaintea Congresului PC din octombrie, unde echipa de la Beijing va fi înlocuită de lideri mai tineri. Este sfârşitul ascensiunii unui „prinţ roşu” – denumire dată fiilor revoluţionarilor care l-au însoţit pe Mao pe drumul spre putere – care se şi vedea printre „nemuritorii” care conduc China. Bo era considerat unul dintre cei mai sclipitori şi poate cei mai ambiţioşi dintre politicienii chinezi. Şi unul dintre pretendenţii la un loc în sânul Comitetului Permanent al Biroului Politic, care va fi reînnoit în octombrie. Inima puterii chineze, un cerc restrâns de nouă persoane, faimoşii „nemuritori” care conduc de fapt destinele celei de-a doua puteri economice mondiale. Născut în 1949, fiul lui Bo Yibo, un apropiat al lui Mao, Bo Xilai vizează de mult intrarea în primul cerc al puterii. În 2003 şi în 2007, porţile i-au fost închise, reprezentanţii curentului reformist arătându-se prudenţi faţă de derivele lui populiste, observate la precedentele posturi, la Dalian şi apoi la conducerea provinciei Liaoning. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Atac al hackerilor chinezi asupra armatei americane, identificat de români

Compania românească specializată în soluţii antivirus Bidefender susţine că a detectat un atac sofisticat cu viruşi iniţiat de infractori informatici chinezi, care avea ca ţintă infectarea calculatoarelor oficialilor armatei americane, potrivit Realitatea.net. „Atacul exploatează tensiunile politice în creştere şi teama globală legată de presupusul program de înarmare cu dispozitive nucleare al Iranului”, se anunţă într-un comunicat al BitDefender. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Cum au blocat românii de la Bitdefender un atac informatic al hakerilor chinezi asupra oficialilor armatei americane

Bitdefender, compania românească specializată în soluţii antivirus, a reuşit să anticipeze şi să blocheze un atac informatic lansat de un grup de hackeri din China asupra computerelor unor oficiali din cadrul armatei americane. Practic, hackerii au încercat să obţine informaţii despre situaţia militară din Iran prin intermediul unor e-mail-uri de tip spam care, odată accesate de către destinatari permiteau accesul pe computerele acestora, ne-au explicat reprezentanţii companiei. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – O specie total necunoscută poate schimba presitoria: Fosilele unei noi specii umane, descoperite în China

Câteva fosile din epoca de piatră, ce au fost descoperite în China, par să aparţină unei specii umane necunoscute, aducând astfel noi detalii despre evoluţia omului şi a populaţiilor umane din Asia, potrivit unui studiu ce a fost publicat miercuri. osilele a cel puţin trei indivizi indică faptul că aceştia prezentau un amestec neobişnuit de caracteristici arhaice şi moderne, au declarat paleoantropologii chinezi şi australieni, al căror studiu a apărut în revista ştiinţifică americană PLoS One. O astfel de specie umană care a trăit atât de recent nu a fost niciodată descoperită în Asia de Est, au subliniat autorii, precizând că acei oameni au trăit în urmă cu 14.500-11.500 ani. Până la această descoperire, trebuia să se urce pe firul evoluţiei până în urmă cu 100.000 de ani pentru a găsi în această parte a lumii fosile diferite de cele ale populaţiei homo sapiens. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.