China reflectată în presa de la Bucureşti – 20.03.2012

GÂNDUL – Oamenii de afaceri chinezi au devenit cei mai importanţi investitori străini din Germania, cea mai mare economie din Europa

China a fost cel mai mare investitor străin al Germaniei în 2011, devansând Statele Unite, Elveţia şi Franţa, potrivit datelor agenţiei guvernamentale de comerţ şi investiţii din Germania, scrie AFP. Investitorii chinezi au finanţat 158 de proiecte din Germania, cei din Statele Unite 110, cei elveţieni 91, iar cei din Franţa 53. Proiectele finanţate din bani europeni au reprezentat în jur de jumătate din totalul investiţiilor străine din Germania. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – „Citigroup” şi-a vândut deţinerea la „Shanghai Pudong Development Bank”

„Citibank Overseas Investment” Corp., divizie a „Citigroup” Inc. – a treia mare bancă din SUA, şi-a vândut participaţia de 2,71% deţinută la „Shanghai Pudong Development Bank” Co. (SPDB), pentru 668 milioane de dolari. Vânzarea celor 506,2 milioane de titluri a fost realizată printr-o singură tranzacţie către investitori instituţionali, a căror identitate nu a fost dezvăluită. Câştigul net obţinut de banca americană din această vânzare este de aproximativ 349 milioane de dolari. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Excrementele de panda, folosite ca îngrăşământ pentru cel mai scump ceai din lume

Un fost profesor şi jurnalist din China foloseşte baligă de urs panda pentru a „fertiliza” ceaiul verde, spunând că va crea „sortimentul perfect de ceai”, scrie Telegraph. An Yanshi (41 de ani), care şi-a cumpărat un costum de urs panda, strânge zeci de tone de excremente de panda din provincia Sichuan, după care le foloseşte pentru a creşte arborii de ceai. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Cel mai scump ceai va fi produs în China! Ce implicaţie au urşii panda în producerea lui

O ceaşcă din noul ceai va ajunge să coste până la 160 de euro. Elementul care îl face atât de special este faptul că excrementele urşilor panda sunt folosite ca îngrăşăminte naturale pentru ceaiul verde. Ideea aparţine lui An Yanshi, un fost profesor şi jurnalist ajuns la 41 de ani, care crede că ceaiul va avea o savoare specială după îngrăşământul oferit de urşii panda. Tone de excremente de panda, obţinute dintr-un centru de creştere al acestora, vor fi folosite pentru creşterea ceaiului, informează The Telegraph. … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Apple, acuzată că vinde copii piratate ale cărţilor pe App Store, de către un grup de scriitori chinezi

Un grup de 22 de autori chinezi au dat în judecată Apple pentru 50 milioane yuani (8 milioane de dolari), acuzând compania că vinde, prin App Store, copii nelicenţiate ale cărţilor scrise de ei, potrivit presei chineze. Grupul, denumit Alianţa pentru drepturile scriitorilor, a cerut anul trecut Apple într-o petiţie să înceteze distribuţia electronică a operelor, după ce a reuşit să convingă Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, să nu mai publice materialele pe platforma Baidu Library. Autorii acuză Apple că vinde versiuni piratate a 95 de cărţi, potrivit agenţiei dep resă Xinhua, care nu precizează tribunalul unde se va judeca procesul. … (…).
Textul integral AICI

CURIERUL NAŢIONAL – China dă un răgaz resurselor planetei

Presiunea pe pieţele de mărfuri venită din partea Chinei nu va mai fi la fel de mare în a doua parte a actualei decade, spune un raport al băncii elveţiene de investiţii Credit Suisse, preluat de publicaţia online Zero Hedge. Factorii care au impulsionat în deceniul trecut cererea în creştere de materii prime a acestei ţări – investiţiile în infrastructură, „boom”-ul rezidenţial, exporturile şi programele de stimulare a economiei – nu vor mai exercita aceleaşi presiuni pe pieţele de commodities, iar vremurile de aur ale acestor sectoare sunt deja trecute. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – Piaţa imobiliară din China, încă un pas spre prăbuşire

Măsurile luate de Beijing pentru a ieftini locuinţele şi-au atins scopul: preţurile au avut cea mai mare scădere din ultimul an. Piaţa imobiliară, unul dintre principalele motoare de creştere economică din China, dă tot mai multe semne de prăbuşire. În ciuda protestelor dezvoltatorilor imobiliari, autorităţile de la Beijing continuă cu măsurile dure impuse de la începutul anului trecut pentru a descuraja achiziţiile de locuinţe de teama unei bule imobiliare. În februarie, preţul locuinţelor noi a scăzut în 45 dintre principalele 70 de oraşe monitorizate. Imediat după publicarea acestor date, bursele asiatice au înregistrat scăderi, indicele Shanghai Composite înregistrând o scădere de 0,2%. În ciuda ieftinirii semnificative, Beijingul nu dă semne că va relaxa condiţiile. Luna aceasta, premierul Wen Jiabao a avertizat că preţurile locuinţelor rămân departe de a fi „rezonabile”. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.