Impresionanta poveste a profesorului român care a fost angajat de chinezi să le coordoneze lotul olimpic de maraton

INTERVIU PRELUAT DIN PRO SPORT

Calitatea antrenorilor români e recunoscută pe toate meridianele! Ultimul ambasador de seamă: Vali Tomescu (36 de ani), omul din spatele aurului olimpic la maraton cucerit în 2008 de Constantina Diţă. Tehnicianul a acumulat de-atunci o experienţă vastă, un capital de popularitate imens în lumea atletismului, fluturând steagul României ori de câte ori a avut ocazia. Pe cine a impresionat? Ardeleanul din comuna Haghig le-a înviorat retina chiar şi chinezilor care au demarat cu minuţiozitate planul de urmărire. L-au analizat, au cerut referinţe, l-au chemat la interviuri şi recent au parafat un contract care sporeşte valoarea întregii şcoli sportive româneşti. Vali Tomescu va deveni antrenorul coordonator al lotului feminin de maraton al Chinei, imediat după JO, la Londra el urmând a fi consilierul echipei. Contractul se va întinde pe patru ani.

Vali, un ardelean molcom şi echilibrat cum va face faţă într-o ţară în care totul se mişcă ameţitor de repede?
Un ardelean care forţat de împrejurări preferă să plece din nou de „acasă” în lumea mare. Am un curaj demn doar de moştenitorii unui neam deosebit, dintr-o ţară foarte bogată şi, culmea ironiei, săracă! O să mă adaptez, asa cum am făcut-o şi în SUA ştiind că progresul meu ca individ nu poate apărea decât cu fiecare ieşire din micul meu Haghig (n.r. – comună lângă Sf. Gheorghe) spre SUA şi acum şi mai departe până în China. N-am visat vreodată să trăiesc în China şi abia aştept să încep o nouă experienţă.

Cum a venit această ofertă şi cât au durat negocierile?
Propunerea a sosit prin managerul Brendan Reilly, acelaşi om care o reprezintă pe Constantina Diţă şi cu care noi am lucrat din anul 2002. El a fost interpelat de partea chineză şi de aici a început totul. Discuţiile au început de anul trecut din septembrie şi au durat până în martie, când s-a ajuns la finalizarea negocierilor.
Nu ţi-e teamă de o astfel de experienţă? Pe cât se întinde contractul şi ce obiective ai?
Nu mi-e frică! Ştiu ce am de făcut, am curaj să-mi asum o asemenea responsabilitate şi o voi duce la bun sfârşit. În final, voi avea doar de câştigat ca experienţă, ca valoare, imagine şi împlinire profesională. Contractul se întinde pe patru ani de zile – un ciclu olimpic 2012-2016 – iar obiectivele sunt maxime: medalie la Campionatul Mondial din 2015 şi aur olimpic la Rio de Janeiro 2016.

Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.