COTIDIANUL – China: Activităţile din industrie s-au contractat în martie pentru a cincea lună consecutiv
Activităţile din industria prelucrătoare chineză s-au contractat în martie pentru a cinciea lună consecutiv, amplificând temerile investitorilor legate de riscurile din economia mondială, transmite Reuters. Indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor din China calculat de HSBC a scăzut în martie la 48,1 puncte, de la 49,6 puncte în luna precedentă. Numărul noilor comenzi a coborât la minimul ultimelor patru luni, relansarea aşteptată a exporturilor nu a avut loc, iar numărul de noi angajări a scăzut la cel mai redus nivel din doi ani. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Datele slabe din sectorul manufacturier din China şi Europa trimit burse pe cădere
Bursele din Europa sufereau joi deprecieri semnificative, influenţate în principal de datele negative din piaţa manufacturieră din China şi cea din Europa. Peste Ocean, chiar dacă datele de pe piaţa muncii din SUA semnalau o îmbunătăţire continuă, Wall Street deschidea cu scăderi importante. Indicele măsurat de britanicii de la HSBC pentru achiziţiile în rândul managerilor arată că activitatea din sectorul manufacturier din China s-a diminuat în martie pentru a cincea lună consecutiv, în vreme ce un indice similar pentru zona euro arată o continuare a contracţiei, în frunte cu activitatea fabricilor din Franţa şi Germania. Ultimele date reduc foarte mult şansele ca zona euro să evite recesiunea, în timp ce încetinirea din China arată că mai e loc de scădere. … (…).
Textul integral AICI
COTIDIANUL – China obligă avocaţii să jure credinţă Partidului Comunist
Avocaţii din China trebuie să jure credinţă conducerii Partidului Comunist, a anunţat Ministerul Justiţiei pe site-ul său, citat de AFP. Această dispoziţie, care se referă atât la noii avocaţi cât şi la cei care îşi reînnoiesc autorizaţia, a provocat un val de indignare în rândul practicanţilor acestei profesii şi pe microblogurile din China. „Jur să îndeplinesc loial misiunea sacră de a fi credincios patriei, de a susţine conducerea Partidului Comunist Chinez, precum şi sistemul socialist”, trebuie să spună de acum avocaţii atunci când depun jurământul. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Cel mai cutremurător film despre China: VEZI de ce se apropie de prăbușire economică
Despre orașele fantomă ale Chinei s-a mai scris, însă cel mai cuprinzător film în care să fie atât de bine surprins acest fenomen a început să circule intens pe internet deși el a fost publicat în urmă cu aproape un an. Publicația 247wallst.com scria ieri că recesiunea din China tocmai a început. Profeția despre prăbușirea economică a lui Roubini pare să se împlinească. Mii de blocuri construite degeaba, milioane de case în care nu locuiește nimeni și milioane de chinezi care nu își permit să locuiască într-o casă. … (…).
Textul integral AICI
MEDIAFAX – Fabricile de confecţii ale marilor branduri revin spre Europa odată cu creşterea salariilor în China
O serie de state de la marginea sau din apropierea Europei Occidentale devin noi centre de producţie a confecţiilor, odată cu creşterea salariilor din China, marile branduri descoperind furnizori adaptabili mai apropiaţi de ţările lor de origine.Aprovizionarea din China devine mai costisitoare, dar este încă ieftină, astfel că decizia de a trece la „Made in Morocco” sau „Made in Moldova” nu are legătură numai cu preţurile. Cererea din industria confecţiilor este influenţată în primul rând de comportamentul cumpărătorilor, iar producătorii trebuie să supravieţuiască în faţa unor „supergrei” ca brandul Zara al grupului spaniol Inditex, care în câteva săptămâni poate avea în magazine o rochie similară cu una de la prezentările de modă şi care fabrică 60% din produse în Europa sau în apropiere. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – Reîntoarcerea concubinelor. Noii milionari ai Chinei, între afaceri şi corupţie, decadenţă şi „cultură ancestrală”
În China, devenită a treia economie mondială, cu o cohortă de miliardari şi milionari, concubina a devenit un semn exterior al bogăţiei, expus la luxoasele serate de afaceri. Fenomenul în creştere îngrijorează conducerea statului, soţiile se revoltă, concubinele se apără. La Beijing şi-a deschis porţile un „Institut al femeilor”, al cărui scop este să educe so-ţiile chineze înşe-la-te să se apere contra amantelor so-ţilor lor. Deschiderea acestei şcoli este ultima manifestare a concubinajului, un fenomen chinezesc despre care se discută de mai mulţi ani. În China, amanta este semnul unei bune stări financiare, un simbol al statutului social şi tocmai de aceea noii bogaţi au dat un imbold fenomenului concubinelor, cunoscut drept o caracteristică extrem-orientală în epoca în care a întreţine mai mul-te amante era semn de putere şi de bogăţie. În New York Times, un prosper om de afaceri chinez preciza că „a avea o amantă este ca şi cum ai juca golf”. În vârstă de 42 de ani, el întreţine o relaţie extraconjugală cu o studentă de 20 de ani, relaţie care îl costă în jur de 4.500 euro lunar. Nu este un caz singular, presa chineză fiind plină de fapte diverse în care sunt implicaţi chinezi bogaţi, tinere fete şi mulţi bani. … (…).
Textul integral AICI
Un răspuns la China reflectată în presa de la Bucureşti – 23.03.2012