CAPITAL – Chinezii de la Great Wall Motor ameninţă Dacia
Compania auto chineză ”Great Wall Motor” vizează piaţa cumpărătorilor de maşini noi cu buget limitat, atât din Bulgaria cât şi din UE, iar preţurile vor concura cu modele similare ale unor producători auto consacraţi cum ar fi Fiat din Italia sau Dacia din România. Ideea din spatele investiţiei este simplă: Bulgaria, cea mai săracă membră a UE oferă costuri reduse de producţie, forţă de muncă ieftină şi o cotă unică de impozitare de 10%, cea mai scăzută din UE. Asamblate într-un stat membru din UE maşinile chinezeşti pot intra pe piaţa europeană fără a plăti taxe vamale, notează cotidianul american The New York Times în ediţia de marţi. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Chinezii vin să contruiască centrale nucleare în Europa
Un consorţiu format dintr-o companie de stat din China şi o firmă din Japonia ar putea primi în curând un contract pentru a construi în Marea Britanie o nouă generaţie de centrale nucleare, după ce nemţii au renunţat la proiect, scrie Daily Mail. Chinezii de la Guangdong Nuclear Power au participat la licitaţia pentru acest contract alături de Toshiba (Japonia) şi Rosatom, o companie de stat din Rusia, care are legături cu dezastrul de la Cernobîl, din 1986. Toshiba este cel mai mare producător de reactoare nucleare din lume, care a creat inclusiv reactoarele de la Fukushima. Politicienii britanici sunt dispuşi să deschidă piaţa energiei nucleare chinezilor, pentru că reactoarele Marii Britanii sunt periculos de învechite. Există, însă, şi câteva voci în rândul legiuitorilor de la Londra, care susţin că publicul nu va accepta ca atomocentralele ţării să fie construite şi întreţinute de China. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – China şi Rusia, împotriva sistemului de apărare antirachetă
China se opune, la fel ca Rusia, sistemului de apărare antirachetă, din considerentul că acesta poate să ameninţe securitatea altor ţări, a declarat miercuri, ministrul chinez adjunct de externe Cheng Guoping, într-o conferinţă de presă consacrată apropiatului summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, prevăzut să se desfăşoare în zilele de 6 şi 7 iunie la Beijing, transmite agenţia de presă RIA Novosti, citată de Agerpres. „Noi suntem împotriva faptului ca, prin amplasarea de sisteme antibalistice, unele state sau organizaţii să pună în pericol securitate altor ţări. China se opune cu fermitate acestui lucru”, a afirmat ministrul adjunct chinez, indicând că în privinţa apărării antirachetă poziţia Beijingului coincide cu cea a Moscovei. Potrivit acestuia, problema sistemului de apărare antirachetă şi impactul său asupra securităţii regionale va fi reflectată în Declaraţia finală a reuniunii la nivel înalt a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai şi va face, de asemenea, obiect de discuţie la întâlnirea bilaterală la vârf ruso-chineză. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Lenovo anunţă rezultate record
Lenovo a anunţat astăzi rezultatele pentru al patrulea trimestru fiscal şi pentru anul fiscal 2011/2012, încheiate în 31 martie 2012. Cu vânzări anuale record de 29.6 miliarde dolari, în creştere cu aproape 37 procente faţă de anul anterior, Lenovo a încheiat anul financiar în poziţia celui de-al doilea producător de PC-uri din lume, cu o cotă de piaţă record calculată pentru întregul an de 12.9 procente. Pe parcursul anului fiscal 2011/2012 Lenovo a continuat să demonstreze capacitatea de a implementa strategia de “protecţie si atac” pe pieţele mature şi respectiv pe cele emergente, simultan cu asigurarea unei creşteri echilibrate în toate zonele, toate segmentele de clienţi şi liniile de produse. Rezultatul este un profit anual pre-impozitare record de 582 milioane dolari, o creştere de 63 procente faţă de anul anterior. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANACIAR – Economia Chinei ar putea ateriza dur
Banca Mondială (BM) a avertizat că economia Chinei, a doua ca mărime la nivel mondial, încetineşte abrupt, ceea ce riscă să afecteze economia mondială, unde China are o influenţă foarte mare, scrie La Tribune. Analistul economic Marc Faber spunea recent, citat de CNBC, că problema Greciei este „nesemnificativă” comparativ cu impactul pe care l-ar putea avea o încetinire a creşterii economice chineze asupra economiei globale. „Cred că cel mai mare risc este China, pentru că Grecia e o economie nesemnificativă. Da, datorează bani, dar pieţele ştiu că Grecia e falimentară. Banca Centrală Europeană va putea susţine Grecia, iar contribuabilii europeni vor achita factura”, spune Faber, care este cunoscut pentru prognozele corecte asupra evoluţiei pieţelor. Încetinirea creşterii economice în China, dacă duce spre recesiune, ar putea avea un impact dureros asupra creşterii Produsului Intern Brut global, la care China contribuie cel mai mult în prezent, potrivit unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional. FMI estimează că în perioada 2010-2013, China va furniza 31% din PIB-ul global, comparativ cu 8% în anii ’80. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Piese contrafăcute în China, folosite în echipamente militare americane
Numeroase piese electronice contrafăcute în China sunt folosite în echipamentele militare americane, se arată într-un raport al Comisiei pentru Serviciile Armate din cadrul Senatului Statelor Unite, relatează BBC News Online. Peste 70 la sută dintre cele aproximativ un milion de piese suspecte au fost contrafăcute în China, potrivit raportului, care acuză lacunele din cadrul lanţului de aprovizionare al Statelor Unite şi eşecul Chinei de a limita piaţa produselor contrafăcute. Defectarea unei piese esenţiale ar putea pune în pericol siguranţa naţională şi ar putea genera costuri mai mari pentru Pentagon, a precitzat comisia. (…) După China, Marea Britanie şi Canada au fost identificate ca următoarele surse ale pieselor contrafăcute. … (…).
Textul integral AICI