EVENIMENTUL ZILEI – Se caută lectori pentru China
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului organizează prin Institutul Limbii Române un concurs pentru ocuparea posturilor de lector de limba română la Universitatea de Limbi Străine din Beijing. Cursurile de limba română vor fi susţinute începând cu anul universitar 2012-2013. … (…)
Textul integral AICI
ZIARUL FINANACIAR – Chinezii câştigă în industria auto la fel de bine ca românii
BMW, constructorul auto german care produce printre cele mai performante automobile din lume utilizând tehnologie de ultimă oră, continuă expansiunea în China, ţară care până în urmă cu câţiva ani era cunoscută doar pentru automobilele mărcilor autohtone de o calitate îndoielnică. În prezent BMW deja produce în China printre altele SUV-ul X1 şi un motor pe benzină de 2,0 litri bi-turbo, care este printre cele mai avansate din portofoliul său. În parteneriat cu constructorul chinez Brilliance, BMW a investit 50 mil. euro în construcţia unei a doua uzine auto în Tiexi, aproape de Shenyang. Planul de investiţii este de 500 mil. euro pentru a creşte capacitatea de producţie în China întâi la 200.000 de unităţi şi ulterior la 300.000, respectiv 400.000, în funcţie de cererea din piaţă. … (…)
Textul integral AICI
CAPITAL – Lovitura celui mai bogat român: Pregăteşte o mega-tranzacţie cu petrol
Nu demult le spunea chinezilor printr-un interviu acordat presei de la ei că aprovizionarea cu petrol a Chinei este pusă în pericol, fapt pentru care trebuie să-și diversifice resursele de petrol. La nici două luni de la acest mesaj, vrea să le vândă o parte importantă din compania sa, care deține drepturi de concesionare a unor mari rezerve de petrol. Altfel spus, Frank Timiș se pregătește de încă o super-tranzacție cu două companii chineze, dar de data asta este vorba de cealaltă companie a sa, African Petroleum, care are drepturi asupra a două zone din largul Liberiei, respectiv LB-08 și LB-09, achiziționate în 2005, ce au o suprafață de 7.200 de km pătrați. … (…)
Textul integral AICI
CURIERUL NAŢIONAL – Industria de bere începe să crească şi în China
Deşii consumul berii în China pe cap de locuitor e încă departe de ţările dezvoltate se prevede că industria de bere şi consumul vor avea o dezvoltare extraordinară în următorii ani, potrivit ziarului economic „Information Daily” din China. Potrivit datelor statistice ale Asociaţiei industriei de bere din China în anul 2011, producţia de bere din China a fost de 48,9882 miliarde litri, înregistrând o creştere de 10,7% faţă de anul precedent, iar cantitatea de bere consumată pe cap de locuitor a ajuns la peste 30 de litri pe an. În primele 2 luni ale anului 2012, producţia de bere a fost de 5,5997 miliarde litri, cu o creştere de 10,67% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. … (…)
Textul integral AICI
BURSA – China va încuraja capitalul privat în sectorul bancar
China va oferi capitalului privat aceleaşi standarde de acces în sectorul bancar ca oricărui alt capital, a anunţat presa de stat, astăzi, după ce guvernul face cel mai mare efort, din ultimul deceniu, să curteze investitorii privaţi prin întâmpinarea lor în mai multe sectoare, informează Reuters. … (…)
Textul integral AICI
BURSA – Marile bănci chineze ar putea rata ţinta de creditare
Cele mai mari bănci din China ar putea să rateze ţinta de creditare în 2012, pentru prima oară în ultimii şapte ani, în condiţiile în care problemele economice afectează cererea, spun surse din domeniu, citate de Bloomberg.Una dintre acestea afirmă că scăderea volumului de creditare în lunile aprilie şi mai arată că, pe ansamblul anului curent, totalul împrumuturilor acordate de bănci va ajunge la aproximativ 7.000 de miliarde yuani (1.100 miliarde dolari), sumă inferioară obiectivului guvernamental în acest sens: 8.000 – 8.500 miliarde yuani. Sursele subliniază că băncile depind acum de companiile mici şi mijlocii, dat fiind că cererea de împrumuturi din partea marilor societăţi de stat a scăzut. Oficialii celor mai mari bănci din China – ICBC, „China Construction Bank” Corp. şi „Bank of China” Ltd. – au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la o posibilă scădere a volumului creditării. … (…)
Textul integral AICI
CURIERUL NAŢIONAL – Pirateria de software din China a scăzut în 2011
Mai puţin de 40% din software-ul instalat pe computerele din China în 2011 a fost piratat, în scădere cu 3% faţă de anul precedent, potrivit Chinalabs.com, o companie de consultanţă şi cercetare. Astfel, rata pirateriei de software a scăzut de la 41% în 2010 la 38% anul trecut, reprezentând al 7-lea an în care cifra se află în scădere, conform datelor publicate de companie, date încredinţate de Oficiul de Stat al Proprietăţii Intelectuale. În ceea ce priveşte categoriile, pirateria software-urilor securităţii informaţiilor a scăzut cel mai mult de la 45% în 2010 la 39% anul trecut, urmat de piratarea office-ului şi a sistemelor de operare, potrivit raportului anual privind pirateria de software din China, efectuat de către companie. „Rata pirateriei de software din China a fost într-o continuă scădere în ultimii 7 ani, lucru care poate fi văzut ca o victorie în întreaga ţară pentru software-ul autorizat”, a declarat, pentru China Daily, fondatorul companiei Wang Junxiu, după conferinţa de presă a raportului. … (…)
Textul integral AICI