MEDIAFAX – China a coborât dobânda de politică monetară pentru prima dată din 2008, pentru a stimula economia
Banca centrală a Chinei a coborât dobânda de politică monetară pentru prima dată din 2008, pentru a stimula creşterea economică pe fondul scăderii cererii din zona euro, decizia contribuind la creşterea burselor europene şi a indicilor futures pentru pieţele din SUA şi Asia. Banca Populară a Chinei a coborât dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 6,31%, cu efect din 8 iunie, potrivit unui comunicat afişat pe site-ul instituţiei. Decizia semnalează îngrijorarea autorităţilor chineze privind impactul costurilor de finanţare asupra cheltuielilor companiilor şi creşterii economice, notează Bloomberg. Consiliul de Stat de la Beijing avertiza, în luna mai, că riscurile la adresa creşterii sunt tot mai intense, după ce trei oficiali de la banca centrală au declarat că cele mai mari bănci chineze ar putea rata ţintele de creditare pentru prima dată în ultimii şapte ani, din cauza cererii reduse. … (…).
Textul integral AICI
AGERPRES – Banca centrală a Chinei reduce dobânda de bază pentru prima dată după 2008
CURIERUL NAŢIONAL – China coboară dobânda-cheie pentru a stimula economia
BURSA – Bursele europene cresc datorită reducerii dobânzii în China
Acţiunile societăţilor listate la bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, după ce China a redus dobânda de referinţă. Titlurile companiei miniere „Anglo American” Plc au crescut cu 3,3%, la 2.160,5 pence, iar cele ale „Rio Tinto Group” – cu 5,1%, la 3.046 pence. Acţiunile „Xstrata” Plc, al patrulea producător mondial de cupru la nivel internaţional, au avut o cotaţie de 969,9 pence, mai mare cu 3,3% comparativ cu ziua precedentă. Titlurile „Banco Santander” SA, cea mai mare instituţie de credit din Spania, au urcat cu 1,9%, la 4,79 euro, după ce Madridul a plasat obligaţiuni peste ţinta maximă avută în vedere. Tot în Spania, acţiunile „Banco Bilbao Vizcaya Argentaria” SA s-au apreciat cu 2,3%, la 5,15 euro, iar cele ale „Banco de Sabadell” SA – cu 1,3%, la 1,36 euro. … (…).
Textul integral AICI
MEDIAFAX – Investiţiile Chinei în Europa ar putea ajunge la 500 miliarde de dolari până în 2020
Investiţiile străine directe ale Chinei în Europa au crescut de trei ori anul trecut, la 10 miliarde dolari, iar pentru perioada 2010-2020 cheltuielile companiilor chineze în regiune ar putea ajunge la 250-500 miliarde dolari. Chiar dacă nivelul investiţiilor chineze în afara ţării este încă redus faţă de dimensiunea economiei, cei mai mulţi analişti consideră că ţara este pe punctul de a accelera cheltuielile în străinătate. Europa lovită de criză este văzută ca unul din cele mai atractive supermarketuri, potrivit publicaţiei britanice. Raportul firmei de consultanţă Rhodium Group, realizat în colaborare cu banca chineză de investiţii CICC, estimează că investiţiile directe din China în afara ţării vor atinge 1.000-2.000 de miliarde de dolari pentru perioada 2010-2020, circa un sfert fiind destinat Europei prin fuziuni, achiziţii sau investiţii greenfield, potrivit unui studiu citat de Financial Times. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – China va investi masiv în Europa, dar nu toate achiziţiile sunt bine-venite
Investiţiile directe chineze în Europa s-au triplat între 2006 şi 2009 şi din nou în 2011 şi ar putea ajunge la 250-500 miliarde de dolari în Europa în acest deceniu, potrivit unui raport al firmei americane de cercetare economică Rhodium Group preluat de Thomson Reuters. Economia Chinei a crescut foarte puternic în ultimii ani, iar investiţiile directe chineze în străinătate nu au reuşit iniţial să ţină ritmul. Însă situaţia urmează să se echilibreze, ceea ce înseamnă că marile companii chineze vor direcţiona fonduri importante către exterior, în căutarea de noi tehnologii şi branduri care să le ajute împotriva concurenţei. … (…).
Textul integral AICI
EVENIMENTUL ZILEI – De la chinezi vin banii. Investiţiile asiaticilor în Europa s-au triplat
Sumele investite direct de China în Europa s-au triplat în 2011, ajungând la nivelul de 10 miliarde de dolari. Creşterea indică faptul că marile companii din China au ieşit „la cumpărături” pe „Bătrânul Continent”, fiind dispuse să cheltuiască între 250 şi 500 de miliarde de dolari până în 2020. Publicaţia „Financial Times” susţine că, deşi investiţiile externe ale statului asiatic sunt mici în comparaţie cu economia sa, majoritatea analiştilor sunt de părere că nu va trece mult timp până când China va investi masiv în Europa, continent lovit de criză. „Europa simte deja startul creşterii investiţiilor directe provenind din China”, se menţionează într-un studiu publicat azi de către Rhodium Group, o firmă de consultanţă financiară. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – China nu mai vrea obligaţiuni europene. „Riscul e prea mare iar randamentul prea mic”
Cel mai mare fond de investiţii chinez îşi va reduce expunerea pe statele din zona euro, ca măsură de protecţie împotriva posibilităţii unui colaps economic în Europa, potrivit Wall Street Journal. Fondul de investiţii China Investment Corporation, condus de Lou Jiwei, gestionează active în valoare totală de 410 miliarde dolari. „Există riscul ca zona euro să se prăbuşească, şi acest risc e în creştere”, a spus Jiwei, adăugând că fondul nu va părăsi complet Europa, ci se va concentra pe investiţii în companii private şi proiecte de infrastructură. Pe de altă parte, fondul nu intenţionează să cumpere nici eurobonduri, dacă zona euro lansează astfel de obligaţiuni, deoarece „riscul e prea mare iar randamentul prea mic”, potrivit lui Jiwei. … (…).
Textul integral AICI
BURSA – China ridică piaţa petrolului
Preţul petrolului brut a crescut ieri, la bursele din New York şi Londra, după ce China a decis să reducă dobânda de referinţă pentru prima oară după 2008. Investitorii speculează că, la rândul lor, responsabilii cu politica monetară din SUA şi Europa vor lua măsuri pentru redresarea economiei, ceea ce va stimula cererea de ţiţei. Cotaţia petrolului brut West Texas Intermediate cu livrare în iulie a crescut cu 1,19 dolari (1,4%) la ora 10.28, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 86,21 dolari/ baril. Anterior, preţul atinsese 86,87 dolari barilul – cel mai ridicat nivel „intraday” din 31 mai până în prezent. La ICE Futures Europe din Londra, preţul ţiţeiului Brent cu livrare în iulie a urcat cu 0,92 dolari (0,9%), la 101,56 dolari/baril. … (…).
Textul integral AICI
ZIARUL FINANCIAR – Femeia de succes, model chinez
Femeia misterioasă a Extremului Orient are câteva imagini stereotipe create de literatura ultimilor ani – gheişa, concubină ori împărăteasă. Dar lumea tradiţională, fie chineză, fie japoneză (de Coreea şi Vietnam încă nu avem habar, poate va veni şi vremea lor. ..) a absorbit influenţele occidentale, întâlnirea civilizaţiilor şi a culturilor începând cu secolul al XIX-lea a însemnat fascinaţie reciprocă. Nu doar europenii au resimţit şocul benefic al altui univers, vizibil în poezia simbolistă şi în pictura impresionistă, ci şi chinezii şi japonezii au trăit mirajul depărtărilor atrăgătoare. Locul cel mai promiţător şi mai ademenitor a fost şi pentru unii şi pentru alţii Shanghai, oraşul cosmopolit al Chinei. Iar perioada în care interferenţa Orient-Occident ia turnura unui vârtej ameţitor este cea a anilor ’30, când femeile încep să iasă din umbră. … (…).
Textul integral AICI
GÂNDUL – Guvernul chinez face un anunţ surprinzător: secretul Marelui Zid chinezesc
Marele Zid Chinezesc are o lungime de 21.196,18 kilometri, conform unor măsurători care au durat cinci ani şi au fost făcute publice de curând, scrie Daily Mail. Astfel, Marele Zid Chinezesc se dovedeşte a fi de peste două ori mai lung decât estimările iniţiale (8.850 de km), bazate pe izvoare istorice. Măsurătoarea oficială, făcută de Administraţia Patrimoniului Cultural din China, include şi ruinele Marelui Zid Chinezesc, care nu au fost luate în seamă la estimările anterioare. … (…).
Textul integral AICI