INTERVIU – Victor Ponta: Viitorul Republicii Moldova nu trebuie să fie decis din afară

Interviu acordat ziarului JURNAL de Chişinău de către premierul României, Victor Ponta

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei a intrat în vigoare în aprilie 2009. Ordonanţa prevede ca, în termen de cinci luni de la depunerea actelor, să se poată redobândi cetăţenia română. Când va fi respectat acest termen privind obţinerea cetăţeniei României?
Politica României în acest domeniu şi condiţiile de obţinere a cetăţeniei române rămân neschimbate. Suntem conştienţi de faptul că, procedural, există dificultăţi birocratice în demararea acestui proces, dar este la fel de important ca autorităţile române să respecte cerinţele legislaţiei naţionale şi europene în acest domeniu. În privinţa disfuncţionalităţilor birocratice, vă pot asigura că Guvernul pe care îl conduc are toată disponibilitatea pentru a le rezolva rapid!

Ce se va întâmpla, în opinia Dvs., când jumătate din populaţia RM va avea cetăţenia română?
Nu îmi place să fac speculaţii. Din punctul meu de vedere, viitorul Republicii Moldova nu poate şi nici nu trebuie să fie decis din afară. Din perspectiva guvernării democratice, cetăţenii moldoveni trebuie să decidă care este agenda şi care sunt priorităţile politice ale Republicii Moldova. Redobândirea cetăţeniei române este o reparaţie istorică, un angajament pe care vrem să îl onorăm.

Există mai multe puncte de vedere asupra perspectivei relaţiilor dintre RM şi România. În ultima vreme însă, printre politicienii de pe ambele maluri ale Prutului pare să câştige teren ideea că statele noastre „se vor întâlni în Europa”. Dvs. pe ce poziţie vă aflaţi? Cât de reale sunt şansele de a ne întâlni în Europa?
Automat, procesul de aderare este unul laborios, care presupune un proces de reformare amplă a instituţiilor. În acelaşi timp însă, aşa cum a arătat-o şi recenta întrevedere dintre reprezentanţii celor două guverne, vă pot spune că România este un suporter ferm al destinului european al Republicii Moldova şi că vom face toate eforturile posibile pentru ca experienţa noastră în calitate de stat candidat să poată fi valorificată cu succes de către Chişinău. Credem în perspectivele de integrare europeană ale Republicii Moldova şi vom face toate eforturile posibile pentru a le sprijini direct – inclusiv prin ajutor direct şi sfaturi în sfera tehnică, nu numai la nivel politic.

Cum priviţi efortul Moscovei de „reintegrare” a statelor din spaţiul postsovietic? Cum ne poate ajuta România să diversificăm sursele de energie şi să diminuăm dependenţa energetică de Rusia? De ce durează atât de mult realizarea proiectelor de interconexiune a reţelelor energetice dintre RM şi România?
Nu ştiu dacă discuţia despre factorul energetic trebuie să fie neapărat o discuţie de geopolitică. Diversificarea aprovizionării cu energie este un obiectiv firesc al oricărei ţări şi este totodată un principiu de politică energetică europeană. În ceea ce priveşte cooperarea energetică dintre România şi Republica Moldova, guvernele noastre şi-au stabilit ca priorităţi realizarea cât mai rapid posibil a gazoductului Iaşi-Ungheni, a interconexiunilor prin liniile electrice aeriene Fălciu-Goteşti şi Suceava-Bălţi. Vom coopera îndeaproape pentru a face progrese, cu sprijinul UE, în realizarea unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte, cuplarea sistemului de energie electrică din Republica Moldova la sistemul european ENTSO-E.

A trebuit să treacă 20 de ani ca România să devină al doilea ca mărime partener economic al RM. Ce mai stă în calea relaţiilor noastre economice? De ce durează atât de mult pentru investitorii români să treacă Prutul?
Trebuie să avem în vedere că situaţia economică şi politică de acum 20 de ani era una relativ nefavorabilă dezvoltării relaţiilor dintre cele două state. România a trecut la rândul ei printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, pe măsură ce reformele cerute de trecerea la economia de piaţă au fost implementate. Impactul crizei economice globale şi europene probabil că a avut un efect defavorabil şi asupra disponibilităţii companiilor din România de a se angaja în investiţii în afara ţării. Vreau însă să vă asigur că dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Republica Moldova este o prioritate pentru guvernul pe care îl conduc şi că vom face toate eforturile posibile ca să încurajăm creşterea schimburilor economice bilaterale. Reuniunea la nivelul conducerii celor două guverne are tocmai rolul de a identifica cele mai bune instrumente prin care putem să stimulăm mai multe investiţii în Republica Moldova dar şi proiecte comune, de o parte şi de alta a Prutului sau destinate altor pieţe, proiecte realizabile prin implicarea deopotrivă a capitalului din România şi din Republica Moldova. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa moldovenească, Interviuri, Republica Moldova, România - R. Moldova, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.