Exportul Chinei afectat semnificativ de criza datoriilor europene

Volumul schimburilor comerciale cu UE, cel mai mare partener comercial al Chinei, a înregistrat o scădere dramatică de la începutul acestui an, acesta constituind cel mai important factor de încetinire a ritmului de creştere a exporturilor chineze, a declarat joi într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului din China, Shen Danyang, preluat de Radio China Internaţional.
Potrivit datelor statistice furnizate de vama chineză, în iulie, valoarea exporturilor chineze a fost de 176,94 miliarde de dolari SUA, ceea ce reprezintă o creştere de 1%, iar importurile au fost de 151,79 miliarde de dolari, reprezentând o creştere cu 4,7%.
Shen Danyang a explicat că coborârea drastică a ritmului de creştere al exporturilor este determinată de scăderea considerabilă în iulie, a exporturilor ţării noastre către UE. Volumul total al importurilor şi exporturilor între China şi UE pe această lună, a fost de aproximativ 48 miliarde de dolari americani, reprezentând o scădere cu 8,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Din acest total, exportul către ţările UE a fost de 29,37 miliarde de dolari, o scădere cu 16,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În acest interval, ritmul mediu de creştere al exporturilor Chinei către alte regiuni decât UE, s-a păstrat în jur de 5,5%.
Shen a subliniat că China îşi menţine cel mai ridicat ritm de creştere între cele mai mari zece entităţi comerciale din lume însă pe fondul escaladării continue a crizei datoriilor europene şi a lipsei de forţă motrice pentru relansarea economiei mondiale, se prevede o acutizare a situaţiei comerţului exterior al Chinei pentru a doua jumătate a anului în curs.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Europa - Asia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.