Între 2010 – 2011, autorităţile au investigat şi sancţionat peste 3.500 de membri de partid şi oficiali guvernamentali acuzaţi de corupţie. Mai mult de 83 de mii de membri de partid şi oficiali guvernamentali chinezi au renunţat la sume şi bunuri obţinute ilegal în valoare de aproape 771 milioane yuani (aproximativ 123 milioane USD) până la sfârşitul anului 2011, informează publicaţia China Daily.
În acelaşi timp, în perioada 2010 – 2011, autorităţile de control au investigat şi sancţionat peste 3.500 de membri de partid şi oficiali guvernamentali acuzaţi de corupţie în interiorul partidului, potrivit Comisiei Centrale pentru Disciplină şi Inspecţie a Partidului Comunist Chinez. Potrivit comisiei, numărul total al membrilor de partid şi al oficialilor guvernamentali pedepsiţi, în ultimii cinci ani, pentru încalcarea regulilor, a fost de peste 668 de mii, fondurile şi bunurile confiscate ridicându-se la valoare de 1,58 miliarde yuani (aproximativ 250 milioane USD).
Informaţiile atrag atenţia asupra fraudelor şi practivilor ilegale, Comisia de disciplina optând să prezinte public date despre disciplina de partid înaintea apropiatului Congres Naţional al Partidului Comunist din China, programat pe 8 noiembrie, când se aşteaptă instalarea unei noi echipe de conducere. Autoritatea de disciplică al PC Chine a mai arătat că au fost depistate 392 de milioane yuani din câştiguri ilegale, în afara sumei care l-a care s-a renunţat în mod voluntar de către oficiali.
Începând cu anul 2010, Comitetului Central al Partidului Comunist din China a lansat o serie de principii pentru a consolida supravegherea membrilor de partid şi oficiali guvernamentali, în urma aplicării acestora peste un milion de oficialii guvernamentali de nivel judeţean fiind raportaţi organelor superioare pentru probleme personale.
Lin Zhe, profesoară de cercetarea anticorupţiei la Şcoala de partid a Comitetului Central al PC Chinez, a apreciat că „realizările privind auto-disciplina de partid în provinciile din întreaga ţară sunt semnificative, a fost bine aplicată şi a adus efecte pozitive în activitatea de anticorupţie”.
La rândul său, Zhu Lijia, profesor la Academia Chineză de Guvernare, a apreciat că acurateţea ar trebui să fie inclusă în măsurile de auto-disciplina ale partidului. „Cea mai importantă nu este declaraţia de venituri, pentru că este doar „o activitate” pe care funcţionarii publici trebuie să o facă în conformitate cu regulile. În schimb, baza declaraţiei constă în acurateţea conţinutului său şi transparenţa proceselor sale”, a spus Zhu care a sugerat că este momentul potrivit pentru a reglementa şi a promova declaraţia la nivel de legislaţie.
Potrivit autorităţilor chineze, anual, un număr de 700 de mii de oficialii de la diferite niveluri urmează cursuri de educaţie anticorupţie. În China, în prezent, funcţionează 56 de centre de educaţie anticorupţie la nivel provincial şi 350 la nivel de prefectură – considerate centre la nivel naţional.