XINHUA – Produsele avicole din România sunt sigure, în ciuda focarelor sporadice de salmonella

Efectivele de păsări de curte din România sunt monitorizate permanent pentru a depista Salmonella, fiind luate toate măsurile privind apariția unui focar, a declarat, vineri, Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, după ce la 37.000 de păsări dintr-o fermă locală a fost depistată Salmonella enteritidis, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Ilie Van a criticat Agenţia Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru incapacitatea de a oferi explicații cu privire la riscurile la adresa oamenilor, atunci când lansează știri care generează panică pe piață. Autoritatea veterinară a anunțat că întregul efectiv de păsări a fost sacrificat, 53 de tone de carne fiind distruse.
„Acolo unde există efective de păsări de curte, există şi riscuri”, a spus Van, adăugând că autoritățile au luat măsurile în conformitate cu procedurile juridice europene și mondiale. Acesta a explicat că Salmonella este o bacterie cu un grad scăzut de răspândire și există peste 2.500 de serotipuri de salmonela din care doar două sunt periculoase pentru om, ia acestea pot fi distruse dacă produsele sunt încălzite la 70 de grade. „Eu cred că nimeni nu consumă carne cruda de pasare”, a adăugat Ilie Van.
Potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, din controalele efectuate în 550 ferme din întreaga țară, 15 produc 60% din totalul cărni de pui din țară. Din consumul total de 400.000 tone de carne de pasăre de curte din România peste 85% este produsă pe plan intern.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.