Am întâlnit un maestru în Wushu şi Taijiquan

Maestrul Wang Xiaojun AMaestrul Wang Xiaojun BAm întâlnit un maestru chinez în Wushu şi Taijiquan. Pentru cunoscători, un fapt banal. Pentru mine o curiozitate, şi este posibil să-l fi stresat cu aparatul foto.
Wang Xiaojun, profesor la Universitatea de Sport din Beijing, posesor al gradului şapte în ierarhia artelor marţiale chineze şi preşedinte al Societăţii Naţionale de Cercetări Medicale Wushu, a devenit practicant la vârsta de şase ani, la îndemnul tatălui. Acum este unul dintre cei mai valoroşi şi preţuiţi chinezi în artele Wushu şi Taijiquan, unul dintre argumente constând şi în promovarea şi sprijinul de care se bucură din partea Asociaţiei de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea.
Cele aproape trei ore petrecute alături de maestrul Wang Xiaojun, într-o locaţie tradiţională chineză din Beijing, au fost, înainte de toate, o redescoperire a convingerilor şi tradiţiilor de nezdruncinat ale celui mai mare popor al planetei. Un popor care face gimnastică şi meditaţie de întreţinere la orice oră din zi, oriunde se află, cu mişcări şi gesturi care imită componente ale mediului ambiant, fie că vorbim de plante, animale sau fenomene meteorologice.
Maestrul Wang Xiaojun DSoluţiile maestrului la multe dintre problemele vieţii cotidiene, tot mai agitate în ciuda imobilităţii date de pereţii birourilor între care ne petrecem tot mai multă vreme, au fost simple, la îndemâna oricui. Spre exemplu, durerile de coloană, generate de orele lungi petrecute pe scaun, pot fi alungate prin mişcări ondulatorii ale spatelui (imaginaţi unduirea unui şarpe, cu condiţia că unduirea se face în plan vertical sus-jos, nu lateral). Un alt exemplu, acela al durerilor de gât sau ale cervicalei. Problemele pot fi eliminate prin împingerea bărbiei spre piept şi pendularea stânga-dreapta, uşor, fără grabă, simţind imediat efectul relaxant.
Deşi ne aflam într-o sală destul de aglomerată, în spaţiul avut la dispoziţie maestrul Wang Xiaojun a făcut şi o demonstraţie de Taijiquan, explicând ulterior ordinea gesturilor, a mişcărilor ample, energetice, fluente, sincronizate cu emoţiile mentale conectate la natură.
Cu originile în China, Taijiquan este practicat de peste 150 de milioane de oameni, putând fi considerat, în opinia chinezilor, sportul numărul 1 în lume, dar şi o soluţie practică, lipsită de costuri, pentru îngrijirea sănătăţii corporale şi mentale. Potrivit maestrului, corpul şi mintea trebuie să fie permanent conectate la mediul natural, omul fiind doar unul dintre componentele universului.Maestrul Wang Xiaojun E

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Descoperind China, Înţelege China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Am întâlnit un maestru în Wushu şi Taijiquan

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.