XINHUA – România va achiziţiona avioane F-16 folosite, din Portugalia

Avion F-16România va deţine, în anul 2017, o escadrilă de 12 avioane de luptă F-16 multirol, achiziţionate din Portugalia, care le vor înlocui actualele MIG-21 Lancer ruseşti, a declarat, luni, Ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, preluat de agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Duşa a efectuat, săptămâna trecută, o vizită oficială în Portugalia unde a discutat despre posibila achiziţie cu omologul său, Jose Pedro Aguiar-Branco.
„Până la sfârşitul lunii mai, vom finaliza, probabil, documentele cu partea portugheză şi, ulterior, până în luna septembrie – cu partea americană, astfel încât să putem relua programul multirol de dotare a aeronavelor la nivel de escadron, adică 12 avioane”, a spus Duşa, precizând că „vom aborda, de asemenea, sumele care trebuie plătite”, atunci când negocierile vor fi finalizate.
Ministrul Duşa, predecesorul lui Corneliu Dobriţoiu, a anunţat în toamna anului trecut că România va plăti aproximativ 670 de milioane de euro, pe durata a cinci ani, pentru aceste avioane de luptă. „Doar aproximativ 120 de milioane de euro merg la plata pentru aeronave, restul fiind suportul logistic, care ar fi fost la fel dacă am fi cumpărat avioane noi”, a explicat acesta.
România şi Portugalia au termen limită până în luna iunie pentru a finaliza negocierile, Duşa declarând că pachetul a inclus tot ce este necesar pentru operarea avioanelor: instruirea piloţilor, întreţinerea, modernizarea şi tot ce este necesar.
Potrivit unor surse, avioanele de luptă se numără printre cele 25 de avioane F-16 livrate Portugalialiei de către Statele Unite ale Americii în anul 1999, în cadrul programului Peace Atlantis II. Înainte de această livrare, avioanele au fost utilizate de US Air Force începând cu anul 1984, înainte de a fi trecute în depozit.
Aeronavele sunt în stare „foarte bună”, potrivit echipelor româneşti de experţi trimişi în Portugalia pentru a evalua starea tehnică a avioanelor, alături de experţi americani.
În prezent, Forţele Aeriene Române utilizează aproximativ 48 de avioane MiG-21 Lancer care, după 40 de ani de misiuni, sunt la sfârşitul resurselor de zbor.
Deşi avioanele de luptă din Portugalia sunt vehi de 30 de ani, potrivit experţilor acestea pot fi utilizate pentru cel puţin încă 20 de ani.
România este vecină a Bulgariei care şi-a exprimat, de asemenea, interesul pentru achiziţia de avioane F-16 din Portugalia.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.