Regizorul român Cristian Mungiu (foto) a fost ales să facă parte din juriul celei de a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit unui anunţ făcut de organizatorii, preluat de Agerpres şi transmis de agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Juriul, condus de regizorul american Steven Spielberg, include nume mari ale cinematografiei mondiale, cum ar fi actriţa australiană Nicole Kidman, actorul austriac Christoph Waltz, regizorul taivanez Ang Lee, actorul şi regizorul francez Daniel Auteuil, actriţa indiană Vidya Balan şi regizoarele Lynne Ramsay din Marea Britanie şi Naomi Kawase din Japonia.
Noua ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 15 – 26 mai, va fi deschis cu „The Great Gatsby”, film regizat de australianul Baz Luhrmann, cu o distribuţie care îi include pe Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Tobey Maguire.
Cristian Mungiu, 45 de ani, este un regizor apropiat Festivalului de la Cannes. Filmul său „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a câştigat Palme d’Or în 2007. El a revenit, anul trecut, pe Croisette, unde ultimul său film, „După dealuri”, a câştigat (în 2012) premiul pentru „Cel mai bun scenariu”, iar cele două actriţe din rolurile principale, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, au primit premiul pentru “Cea mai bună actriţă”.
Mungiu a activat în primii ani ca profesor şi ca jurnalist, după ce a studiat literatura engleză la Universitatea din Iaşi, în nord-estul României. Apoi, sa înscris la Universitatea de Film de la Bucureşti pentru a studia regia de film, începându-şi cariera în film după ce a absolvit, în anul 1998. Mungiu este primul regizor român distins cu mult râvnitul Palme d’Or, pentru lungmetraj.
Filmul „După dealuri” a fost, de asemenea, ales să reprezinte România în selecţia pentru categoria „Cel mai bun film străin”, la cea de-a 85-a ediţie a Premiilor Oscar, desfăşurate în luna ianuarie.
Agenţia chineză Xinhua mai notează că industria românească de film aproape s-a prăbuşit la sfârşitul secolului trecut, dar, în noul mileniu, a fost înregistrată o revenire a cinematografiei româneşti, odată cu apariţia unor filme ca: „Moartea domnului Lăzărescu” (Cannes 2005, „Un Certain Regard”) şi „12:08. La Est de Bucureşti” (Cannes 2006, Camera d’Or, premiul pentru cel mai bun prim-caracteristică). În luna februarie a acestui an, „Poziţia copilului”, a fost recompensat cu mult râvnitul „Urs de Aur”, pentru „Cel mai bun film”, în cadrul celei de a 63-a ediţii a Festivalului de la Berlin.
REFERINŢE >>>
„După dealuri”, primul film românesc în Festivalul de Film Beijing 2013
„Poziţia copilului” şi „După dealuri”, la Festivalul Internaţional de Film de la Beijing 2013
XINHUA – România cu „După dealuri” la Cannes 2012