Victor Ponta: Investiţiile companiilor din Shenzhen, bine venite în România

Investiţiile companiilor din Shenzhen – zonă economică specială a Chinei, unde îşi au sediile giganţii mondiali în industria telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE – sunt bine venite în România, iar relaţiile economice pot să evolueze foarte bine, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, la întâlnirea cu viceprimarul Shenzhenului, Tang Jie, transmite agenţia oficială de presă de la Bucureşti, AGERPRES.
Premierul Ponta şi-a început vizita în China duminică, prin întâlnirea cu guvernatorul regiunii Hong Kong, continuând luni prin vizite la companii din Shenzhen şi întrevederi cu autorităţile locale.
Şeful Guvernului român s-a întâlnit cu viceprimarul oraşului Shenzhen, prima zona economică specială din China, care se bucură de politici specifice pieţei libere, oferind un mediu propice investiţiilor străine.
„În ultima perioadă, creşterea economică a Chinei a încetinit. Încetinirea aceasta s-a produs în Shenzhen încă de acum zece ani. De la o creştere anuală de 20-25%, am ajuns până la 15% în acest an. Am pierdut practic 10% începând cu 2010. Respectând această rată a scăderii, credem că în următorii ani se va ajunge la 8%. Se conturează un nou tip de dezvoltare economică a Shenzhenului în următoarea perioadă”, i-a spus Tang Jie premierului Ponta.
Printre măsurile pe care le intenţionează să le ia, el a menţionat creşterea nivelului producţiei şi diversificarea acesteia, construirea de noi şcoli şi modernizarea educaţiei.
Viceprimarul a subliniat că şi măsurile de protecţie a mediului constituie acum o prioritate importantă pentru zonă, dat fiind poluarea severă cu care se confruntă regiunea.
„Acum una dintre punctele noastre de acţiune vizează reducerea nivelului de carbon, adică protecţia mediului. Începând de acum 30 de ani, din dorinţa de a dezvolta industria, am neglijat într-un fel aspectul protecţiei mediului. În acest fel, tot ce însemna factor de poluare chimică a crescut foarte mult. Nici nu trebuie să mai amintim numărul de localităţi şi oraşe afectate în acest moment de o poluare severă”, a spus el.
Premierul Ponta s-a declarat conştient de „provocările” pe care le generează dezvoltarea economică şi a susţinut că experienţa Shenzhenului „este utilă pentru toată lumea”.
„Ne dăm seama că această dezvoltare economică extraordinară ridică şi alte provocări, dificultăţi. Apreciez modul în care vă gândiţi la dezvoltarea infrastructurii în primul rând, la educarea celor tineri şi a celor care vin să muncească aici şi la investiţiile pentru protecţia mediului. Sigur că cel mai important la început este dezvoltarea economică, însă fără condiţii de viaţă mai bune, fără educaţie mai bună şi fără protecţia mediului, este dificil în viitor. Considerăm că această experienţă economică de dezvoltare a Shenzhenului este utilă pentru toată lumea şi, văzând cum aţi gândit investiţiile în educaţie, în mediu, sunt convins că Shenzhenul are în continuare un viitor pozitiv”, a afirmat Victor Ponta.
El a evocat istoria din ultimii 30 de ani a oraşului, care, dintr-un sat de pescari, a ajuns o metropolă cu peste 5 milioane de locuitori.
„Am auzit cu toţii despre istoria extraordinară a oraşului şi despre dezvoltarea extraordinară în special prin investiţiile economice şi prin companiile care sunt aici. Din acest motiv, în aceste zile de vizită, am dorit să fim aici la Shenzhen cu toată delegaţia, pentru a întâlni autorităţile locale şi pentru a vizita trei dintre companiile dvs importante (Huawei, ZTE, China Nuclear Electric – n.r.) Avem proiecte economice importante cu toate cele trei şi sperăm ca relaţia de colaborarea dintre România şi aceste companii să evolueze”, a afirmat Victor Ponta.
Şeful Guvernului a mers la sediul central al furnizorului de echipamente şi servicii de telefonie Huawei, din oraşul Shenzen, în sudul Chinei. În România, filiala Huawei are 380 de angajaţi, dintre care 100 chinezi.
„Deocamdată fac toată mentenanţa pentru Europa de la noi şi vor să-şi mărească prezenţa”, a afirmat Victor Ponta.
Premierul Ponta va mai vizita luni companiile ZTE şi China E, după care se va deplasa la Beijing. El va avea marţi întâlniri cu preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul Li Keqiang.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.