XINHUA – România ar putea avea un nou acord cu FMI

Directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat, marţi, că România va semna, probabil, un nou acord preventiv cu organizaţia pe care o conduce, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
FMI va avea placerea de a continua discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti, cu scopul de a ajuta la stabilitatea cadrului macroeconomic, care a fost restaurat foarte eficient, a declarat oficialul FMI în cadrul unei mese rotunde găzduite de Banca Naţională a României.
Potrivit acesteia, politicienii locali au demonstrat dorinţa de a consolida stabilitatea macroeconomică, pentru a avea o ancoră şi pentru a continua reformele economice încă rămase în urmă.
Potrivit directorului FMI, un nou angajament ar fi important în scopul de a evita orice tentaţie de a face paşi înapoi. Oficialul FMI a afirmat că politicienii vor fi cei care vor decide sau nu dacă România va beneficia de un nou angajament.
„Noi nu impunem nici un fel de reţetă sau tratament, noi doar negociem, vorbim cu autorităţile şi respectăm opiniile lor. Apoi, mergem cu opiniile dumneavoastră în faţa comunităţii internaţionale, care îi ajută pe membrii săi atunci când au nevoie”, a spus Lagarde.
Aceasta a mai arătat că FMI a avut şi continuă să aibă un parteneriat de durată cu România, parteneriat care a fost benefic din punct de vedere fiscal, deoarece a generat stabilitatea economică necesară pentru a atrage investiţii, pentru a restabili încrederea în fundamentele economice ale ţării.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a efectuat o vizită de două zile în România, aceasta fiind prima prezenţă la Bucureşti de la numirea în funcţie, în iulie 2011.
O misiune a FMI va ajunge în România, în perioada 17 – 31 iulie, pentru a discuta următorul program. La sfârşitul lunii trecute, Consiliul de Director al FMI a anunţat că România a încheiat cu succes al doilea acord stand-by cu FMI. Acordului stand-by, în valoare de 3,5 miliarde euro, a fost aprobat la 25 martie 2011 şi este unul preventiv, fondurile urmând să fie utilizate doar în caz de nevoie.
În 2009, România a încheiat un prim acord stand-by de împrumut cu FMI, pentru 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde euro, parte a unui pachet de sprijin în valoare totală de 19,95 miliarde euro oferit FMI, UE şi Banca Mondială.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.