FMI prognozează o creştere a economiei chineze de 7,75%, în 2013

O creştere de 7,75% a Produsului Intern Brut (PIB) chinez în anul 2013 este posibilă, a anunţat Fondul Monetar Internaţional, în cadrul unei analize publicate de cotidianul China Daily. Pentru aceasta, principala condiţie este adoptarea de măsurile decisive pentru a accelera eforturile de reformă, cu scopul de a face faţă riscurilor interne şi externe.PIB China iunie 2013 Potrivit reprezentanţilor FMI, economia chineză va creşte moderat în al treilea trimestru, simultan cu o recuperare uşoară a economiei globale. Mai mult, nivelul inflaţiei va rămâne la un nivel moderat.
Potrivit cotidianului chinez, aşteptările FMI cu privire la creşterea economică chineză sunt mai mari decât ţinta prognozată de Guvernul de la Beijing, de 7,5% în acest, şi mai optimiste comparativ cu previziunile instituţiilor financiare globale care variază între 7,4 şi 7,6%.
Săptămâna trecută, FMI a redus previziunile de creştere economică ale Chinei pentru acest an de la 8,1 la 7,8%, iar pentru anul 2014 de la 8,3 la 7,7%. La rândul său, Biroul Naţional de Statistică al Chinei a anunţat o creştere de 7,5% în al doilea trimestru al anului în curs, comparativ cele 7,7% în primele trei luni, fapt care care arată o încetinire aprofundată.
Pe fondul acestor date, premierul chinez, Li Keqiang, a anunţat că atitudinea politică nu ar trebui să fie schimbată din cauza fluctuaţiilor temporare ale indicatorilor economici. Economiştii au speculat faptul că premierul chinez a prezentat un mesaj potrivit căruia guvernul se mulţumeşte cu ritmul actual de creştere, acceptând o scădere moderată în a doua jumătate a anului.
Zhang Zhiwei, director în cadrul Nomura Securities, consideră că autorităţile chineze sunt pregătite să adopte măsuri în cazul în care creşterea încetineşte mai puternic. De partea cealaltă, Zhu Haibin, economist şef la JPMorgan divizia China, este de părere că toleranţa la o creştere mai lentă nu este nelimitată, în caz contrar apărând riscuri financiare în economie şi o posibilă aterizare dură, cu perturbări în stabilitatea socială.
Potrivit raportului FMI, „dacă creşterea ar încetini prea brusc, sub obiectivul autorităţilor, bugetul stimulentelor fiscale ar trebui să fie utilizat într-un mod care să ajute la reechilibrarea şi protejarea grupurilor vulnerabile”.
Pentru a dispune de noi surse de creştere, China trebuie să continue reforma structurală şi să dezvolte forţa pieţei interne, simultan cu prevenirea unei crize financiare şi deplasarea spre o traiectorie de creştere bazată pe consum, durabilă şi favorabilă incluziunii, se arată în raport.
Dependenta de investiţii şi cheltuieli fiscale, care a fost preferată după criza financiară globală, este nesustenabilă, iar efortul de reformă necesită o modernizare a finanţelor publice locale, o creştere a plăţilor întreprinderilor de stat, a dividendelor bugetare şi o continuare a reformelor fiscale. „Cu o tranziţie de succes, China va creşte într-un ritm sănătos în anii care vor veni (…) o traiectorie de creştere fiind benefică pentru economia globală”, mai arată raportul FMI.
Paul De Grauwe, fost consilier economic al preşedintelui Comisiei Europene, a declarat că „încetinirea economică din China ar putea continua, supraproducţia trebuind să fie asimilată în timp ce restructurarea economică este în curs de derulare”. De Grauwe consideră că o rată de creştere din două cifre, în principal datorită investiţiilor şi a exporturilor, este nesustenabilă.
„Lumea trebuie să se obişnuiască cu ritmul lent de creştere economică din China”, a mai spus spus De Grauwe, adăugând că o rată anuală de creştere între 5 şi 7% este acceptabilă.
Walter Vermeeren, preşedintele NOVA Group cu sediul în Belgia, apreciază că creşterea Chinei, deşi mai mică decât era de aşteptat, continuă să fie remarcabilă, Europa putând fi invidioasă. În opinia acestuia, China ar trebui să continue să sprijine dezvoltarea întreprinderilor proprii mici şi mijlocii, cele care oferă cele mai multe locuri de muncă.
Adaptare după 7.75% growth possible for 2013: IMF, China Daily

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.