INTERVIU | Republica Moldova doreşte consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor cu R.P. Chineză

1 Ministrul Pavel Filip, Republica Moldova Interviu realizat pentru Radio China Internaţional cu domnului PAVEL FILIP, Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din Republica Moldova

Domnule ministru Pavel Filip vă aflaţi la Beijing în cadrul unei vizite politice. Care au fost primele contacte avute până în acest moment şi totodată care sunt semnalele primite din partea oficialităţilor chineze cu care aţi avut ocazia să vă întâlniţi?

Impresiile sunt bune, fiind aici la Beijing. Am avut mai multe întâlniri, deoarece sunt într-o delegaţie a Partidului Democrat, în calitate în primul rând, de vice-preşedinte al partidului Democrat. Vreau să scot în evidenţă o întâlnire, importantă pentru mine, avută dincolo de celelalte, cu vice-ministrul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei de la Beijing, pentru că am constatat din discuţie că nu avem, astăzi, niciun acord bilateral între instituţiile şi administraţiile de stat responsabile de societatea informaţională din ambele ţări şi am convenit să formăm grupuri de lucru care să pornească să eleboreze acest memorandum de înţelegere dintre cele două instituţii. Îmi pare bine că s-a reuşit acest lucru şi sper să îl ducem la bun sfârşit, ca să avem o colaborare şi la nivel de instituţii centrale de specialitate.

Cu certitudine, vă aflaţi la Beijing, alături de colegii dumneavoastră, în calitate de reprezentant al Partidului Democrat din Republica Moldova. Care este, însă, mesajul adus în China din partea Guvernului de la Chişinău, ştiută fiind buna cooperare la nivel politic şi economic dintre cele două ţări?

Republica Moldova, în întreaga perioadă de după obţinerea independenţei sale, a avut tradiţional relaţii de prietenie cu Republica Populară Chineză şi a beneficiat de un larg suport şi susţinere în diverse domenii, inclusiv în ceeace vizează integritatea teritorială a Republicii Moldova. Dar, şi suport economic direct pentru că China constant a alocat granturi Republicii Moldova. Actuala coaliţie de guvernare din care face parte şi Partidul Democrat priveşte R.P. Chineză ca pe un bun prieten şi ca pe un partener economic solid. Potenţialul relaţiilor noastre nu este pe deplin explorat şi vizita aceasta face parte din efortul nostru de a consolida şi de a dezvolta această relaţie.

Având în vedere domeniul de activitate de care vă ocupaţi, ce ne puteţi spune despre direcţiile de dezvoltare pe care Republica Moldova le vizează în plan tehnologic, având în vedere statutul de ţară aflată la graniţa a două mari blocuri economice: Uniunea Europeană şi spaţiul eurasiatic?

Puţin m-am referit răspunzând la prima întrebare dar, oricum, vreau să spun că printre obiectivele vizate de mine se răgăseşte stabilirea unor forme de schimb de experienţă la nivel de instituţii privind dezvoltarea societăţii informaţionale în ambele ţări, precum avem şi cu alte ţări cum ar fi Coreea de Sud sau Singapore. Este straniu că până acum nu am reuşit să stabilim aceste relaţii bilaterale, pentru că, pentru noi, este foarte importantă şi familiarizarea cu modelul chinez, de stimulare a industriei producătoare de echipamente de tele-comunicaţii, dar şi cu politicile care au dus la o bună dezvoltare în dimensiunea societăţii informaţionale. De asemenea, am discutat şi ne dorim examinarea în comun a oportunităţilor de lansare a unor proiecte comune care vizează dezvoltarea societăţii informaţionale, privind echipamentele electronice dar şi altceva din industria tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Ţinând cont de capacităţile industriei chineze şi de echipamentele electronice, precum şi de disponibilitatea autorităţilor Republicii Moldova, am vorbit despre aprobarea strategiei pentru sporirea competitivităţii din domeniul tehnologiei informaţiei. Unul dintre cele mai importante obiective din această strategie este crearea mediului de afaceri buni pentru investitori şi vom veni cu o lege de creare a parcurilor în IT. Am vorbit despre aceasta şi la întâlnirile pe care le-am avut astăzi (n.r. – 14 august) cu mari companii din China, producătoare de echipamente, alături de care au mai fost şi din alte domenii. Îi aşteptăm la Chişinău, în octombrie, în cadrul unui forum economic moldo-chinez.

Aţi intuit următoarea noastră întrebare. În contextul acestor dezvoltării a relaţiilor economice a Republicii Moldova cu China, despre acest forum moldo-chinez, programat în luna octombrie, ne puteţi oferi mai multe detaii?

Va fi un eveniment economic la Chişinău pe care intenţionăm să îl organizăm chiar în prima săptămână a lunii octombrie. Nu este accidental aleasă această dată, pentru că vrem să nimerească această grupă de reprezentanţi ai oamenilor de afaceri din China exact în săptămâna vinului la Chişinău, pentru a avea posibilitatea să vadă şi cultura vinului din Republica Moldova. Chiar dacă astăzi sunt foarte avansate comunicaţiile electronice, tehnologiile informaţionale, atunci când te întâlneşti cu omul în patru ochi, atunci are loc şi un transfer de energie şi este şi o înţelegere mult mai bună. Am văzut o deschidere din partea chinezilor, le-am vorbit şi despre realizările din domeniul politicilor din Republica Moldova şi cred că acest forum va avea loc, şi atât mai mult sunt convins că vom avea şi rezultate în urma petrecerii acestui forum economic.

Privind scena politică din Republica Moldova, având în vedere schimbările din acest an, se poate spune că Guvernul de la Chişinău a reuşit să readucă dialogul în primplan, extrem de necesar având în vedere agenda internă şi internaţională. Cum vedeţi evoluţia evenimentelor interne în condiţiile în care, în anul 2014, aveţi programate alegeri parlamentare?

Alegerile parlamentare sunt tot timpul o activitate care înviorează scena politică din ţara noastră, dar noi privim acest exerciţiu democratic şi ca pe un examen pentru partidele politice, în cadrul căruia cetăţenii pot da aprecieri pentru activitatea noastră. De aceea, urmează să realizăm într-un ritm puţin mai ridicat mai multe obiective pe care le-am propus la începutul acestei guvernări, dar din cauza tulburărilor politice care au avut loc pe parcurs acum avem mai puţin timp la dispoziţie pentru a realiza careva obiective. De altfel, nu vom fi apreciaţi dacă mergem în alegeri parlamentare fără a realiza nişte lucruri importante despre care am vorbit în electorala precedentă.

Creşterea economică şi perspectiva europeană a Republicii Moldova sunt două dintre temele importante ale actualului Guvern de la Chişinău. Cât de important poate fi rezultatul Summitului Parteneriatului Estic programat în noiembrie la Vilnius, în perspectiva atragerii de investiţii şi a consolidării politice interne?

Republica Moldova este o ţară mică însă situată între două mari civilizaţii, iar integrarea europeană este privită la Chişinău drept o revenire a ţării noastre la valorile sale spirituale tradiţionale şi la normalitate, drept o cale de modernizare a ţării, dar şi asigurarea unei platforme de dezvoltare a ţării noastre pe viitor. Desigur, consolidarea multilaterală a ţării noastre o va face mult mai atractivă pentru potenţialii investitori. În primul rând pentru invnestitorii din ţările prietene. Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, de la Vilnius, nu este acel „rubicon” după cum mulţi în prezintă, ci este doar o etapă în consolidarea relaţiilor noastre contractuale cu Uniunea Europeană. Această etapă vine doar să marcheze evoluţia în sensul obiectivelor noastre şi doleanţelor cetăţenilor noştri.

Ministrul Pavel Filip, Republica Moldova 2Domnule ministru Pavel Filip, peste puţine zile, la 27 august, Republica Moldova va marca cea de a 22-a aniversare a Independenţei. În urma experienţei acumulate în aceste zile în China, care sunt aspiraţiile şi gândurile dumneavoastră în preajma acestui eveniment?

Mesajul meu este unul de încredere în viitorul Moldovei, bineînţeles nu foarte îndepărtat. Dacă clasa politică va avea curajul să aplice practici de succes, dar adaptate, ajustate relaţiilor din ţara noastră, avem toate şansele să avansăm. Dacă este să vorbim de experienţa Chinei, asocierea este un efort enorm şi voinţă politică direcţionată spre dezvoltare şi creştere.
Ministerul Tehnologiei şi Informaţiilor pe care îl reprezint are şi un cadou pentru cetăţenii Moldovei, dar mai mult, un act justiţiar faţă de cetăţenii ţării mele. Acum două săptămâni am reuşit să promovăm, în sfârşit, la Guvern decizia de a renunţa complet la paşapoartele fostei Uniuni Sovietice. Pare a fi incredibil, dar, până acum, la 22 de ani de independenţă şi tot atâţia ani de la dispariţia statului sovietic, actele de identitate sovietice mai sunt valabile pe teritoriul Moldovei. 220 de mii de cetăţeni mai utilizează aceste paşapoarte. Guvernele care s-au perindat în aceşti ani au acceptat tacit acestă situaţie, mai mult din conjunctură politică. Acum, guvernarea democratică de la Chişinău a fost unanimă în decizia de a lăsa acest vestigiu al trecutului să îşi ocupe locul în istorie. Apoi, statul perfectează primul buletin de identitate gratis tuturor cetăţenilor, ba chiar mai mult aducem pe piaţă buletinul electronic care va fii actul de identitate şi punte de legătură dintre cetăţean şi stat, bănci şi restul instituţiilor unde se solicită identificare. Avem şansa să schimbăm în bine calea de dezvoltare a Moldovei, iar pentru realizarea acestui deziderat trebuie să examinăm toate modelele şi practicile care şi-au demonstrat eficienţa.
Toate popoarele care au trecut prin experienţe istorice similare cu ale noastre apreciază în mod special sărbătorirea independenţei. Republica Moldova este un stat foarte tânăr, dar a atins de ceva vreme vârsta majoratului şi priveşte cu încredere spre viitor. Desigur, această încredere se bazează şi pe sprijinul ţărilor prietene, iar vizita aceasta mi-a demonstrat că R.P. Chineză este un adevărat prieten şi mă voi reîntoarce în ţara mea cu acest sentiment.

Domnule ministru, vă mulţumim pentru timpul acordat şi pentru amabilitate. La mulţi ani, Republicii Moldova!

Şi eu vă mulţumesc şi privesc cu încredere în viitorul Moldovei, dar şi în viitorul relaţiilor bune dintre Moldova şi R.P. Chineză.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Interviuri, Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.