Beijingul îşi va apăra interesele, l-a avertizat ministrul chinez al apărării pe omologul său american la Washington

Sursa: AGERPRES.RO
Relaţiile militare dintre Statele Unite ale Americii şi China se află pe o „dinamică bună”, dar Beijingul rămâne hotărât să îşi apere interesele, mai ales în materie de drepturi maritime, a afirmat luni la Pentagon ministrul chinez al apărării, citat de France Presse.
„Nimeni nu ar trebui să creadă că China ar fi dispusă să renunţe la interesele sale vitale şi nimeni nu ar trebui să ne subestimeze dorinţa şi hotărârea de a ne apăra teritoriul, suveranitatea şi drepturile maritime”, a declarat generalul Chang Wanquan într-o conferinţă de presă comună cu omologul său american Chuck Hagel.
China îşi revendică drepturile asupra cvasitotalităţii Mării Chinei Meridionale precum şi a Insulelor Senkaku/Diaoyu din Marea Chinei de Est, surse a unor tensiuni recurente cu ţările din Asia de Sud şi Japonia. În ceea ce-l priveşte, ministrul american a reiterat poziţia Washingtonului: neutralitate pe problemele de suveranitate, dar interes în a vedea că aceste revendicări se concretizează într-o manieră „paşnică, fără coerciţie”.
Limbajul ferm al generalului Chang şi-a făcut simţită prezenţa în timpul conferinţei de presă, pe parcursul căreia cei doi oficiali au lăudat progresele relaţiilor lor militare. Astfel, generalul Chang nu a ascuns faptul că aşa-numitul „pivot” strategic american către regiunea Asia-Pacific îngrijorează Beijingul, care vede în aceasta o tentativă de îndiguire a puterii în ascensiune a Chinei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia - Pacific, China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.