Consiliul UE şi-a dat acordul pentru liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni

Sursa: MEDIAFAX.RO
Consiliul UE, reunit vineri în formatul miniştrilor pentru Transport, a aprobat, vineri, propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova, următorul pas fiind publicarea în Jurnalul Oficial, măsura intrând în vigoare la 20 de zile după.
„Cetăţenii R. Moldova, care deţin paşapoarte biometrice, vor putea călători în Spaţiul Schengen fără viză, în urma amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001. (…) Ţinând cont de faptul că Regulamentul va fi publicat (în Jurnalul Oficial al UE – n.r.) în cursul lunii aprilie, liberalizarea vizelor ar urma să intre în vigoare la începutul lunii mai 2014”, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.
Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.
Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen. Comisia şi-a motivat propunerea prin „progresele considerabile realizate de această ţară în ultimii trei ani şi jumătate de dialog privind liberalizarea vizelor”. În acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE şi a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a îndeplinit toate cerinţele aferente Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor.
„Eliminarea vizelor va reduce timpul de aşteptare în faţa consulatelor şi costurile aferente călătoriei în spaţiul Schengen. Va facilita contactele interpersonale – o condiţie esenţială pentru dezvoltarea constantă a legăturilor economice, culturale, ştiinţifice şi de altă natură şi va intensifica, de asemenea, contactele între oameni. Călătoria fără vize întruchipează în sine libertatea de circulaţie, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. În acest context, procesul de aprofundare a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova va contribui cu siguranţă la îmbunătăţirea exerciţiului justiţiei şi a nivelului de respectare a libertăţilor fundamentale”, se arată în propunerea adoptată.
„Fără a aduce atingere statutului şi situaţiei privind Transnistria, de care raportoarea este pe deplin conştientă, şi subliniind faptul că soluţionarea chestiunii privind Transnistria nu constituie o condiţie pentru liberalizarea vizelor, aceasta din urmă va aduce beneficii cetăţenilor care deţin un paşaport biometric al Republicii Moldova, iar perspectiva sa europeană va contribui la soluţionarea paşnică a chestiunii transnistrene”, precizează rezoluţia.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, la 12 februarie, în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.
Negocierile dintre UE şi R. Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Republica Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.