În Regiunea Autonomă Tibet există 1.787 de lăcaşuri religioase cu peste 46.000 de călugări budişti. De asenmenea, regiunea are 358 de Buddha vii, dintre care mai mult de 60 au fost recent întrupaţi, în conformitate cu obiceiurile şi ritualurile religioase, se arată în Cartea Albă privind Tibetul, document emis de Consiliul de Stat al Chinei cu ocazia marcării celor 50 de ani de la înfiinţarea Regiunii Autonome Tibet. Totodată, în document este reafirmată politica autonomă etnică regională stabilită la începutul lunii septembrie 1965, dar şi faptul că Guvernul central al Chinei are dreptul de necontestat de aprobare a reîncarnărilor Buddha pentru cei care trăiesc în Regiunea Autonomă Tibet, acolo unde, mâine, sunt programate ceremonii oficiale.
Un aspect importat tratat de presa de la Beijing cuprins în „Cartea Albă a Tibetului” vizează respectarea istoriei şi tradiţiilor religioase din Tibet de către Guvernul Chinez. Aici este inclus şi sistemul reîncarnării, o tradiţie importantă pentru asigurarea moşteniri budismului tibetan, care încă din timpul Dinastiei Qing (1644-1911) a fost afirmată şi reglementată de către guvernul central. Potrivit autorităţilor chineze, sistemul privind reîncarnarea este clar conturat într-un document emis, în anul 2007, de Administraţia de Stat pentru Culte.
În aceste condiţii, „indiferent de cele spuse sau nu de Dalai Lama, nu poate fi negat dreptul guvernului central de a confirma noua reîncarnare”, a declarat Norbu Dundub, reprezentantul Departamentului Frontului Muncii Unite organ care supervizează Cultele în China. Intervenţia a avut loc după ce Dalai Lama l-a desemnat pe Choekyi Nyima (26 ani) drept al 11-lea Panchen Lama, încălcând convenţiile istorice şi ritualurile religioase prin desemnarea unui Panchen Lama. „Desemnarea este ilegală şi nulă” câtă vreme regulamentul prevede că un Panchen Lama trebuie să fie confirmată de guvernul central.
Potrivit regulamentului din septembrie 2007, al Administraţiei de Stat pentru Culte din China, toate reîncarnările budismului tibetan trebuie să primească aprobarea guvernului. Cererile de reîncarnare trebuie depuse la departamentul provincial al Cultelor, la guvernul provincial şi Administraţia de Stat pentru Culte, pentru aprobare.
Într-un interviu acordat ziarului „Welt am Sonntag”, în septembrie 2014, Dalai Lama a declarat că practica tradiţională a reîncarnării ar putea fi încheiată odată cu el, adăugând că budismul tibetan nu a fost dependent de o singură persoană. De partea cealaltă, un purtator de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a replicat că trebuie respectă practica istorică de reîncarnare.
Potrivit practicii autonomiei regionale etnice din Tibet, în Cartea Albă emisă de Consiliul de Stat din China, Dalai Lama este condamnat pentru „complot privind independenţa Tibetului”.
În document, de asemenea, se susţine că Tibetul se află în cea mai bună etapă economică din istoria sa. PIB-ul regional a crescut de la 327 milioane yuani (51,4 milioane USD) în 1965, la 92 miliarde yuani în 2014. Venitul pe cap de locuitor din mediul urban a ajuns la 22.016 yuani/an, iar pentru păstori şi agricultori la 7.359 yuani/an.
Pe de altă parte, regiunea a acordat o prioritate protecţiei mediului, Tibetul având 47 de rezervaţii naturale care acoperă 412.200 km pătraţi (34,35% din suprafaţa regiunii). În aceste condiţii, vice-presedintele Regiunii Autonome Tibet, Dorje Tsedrup, a afirmat cu mândrie „că Tibetul este singurul teritoriu nepoluat din lume”.
REFERINȚE >>>
Tibetul a aniversat 55 de ani de la ieșirea din iobăgie
Tablou gigant cu Budda Sakyamuni la Sărbătoarea Shoton
Ipocrizia SUA ca poliţie a drepturilor omului
China-SUA acuze reciproce pe marginea drepturilor omului
„Libertăţi fără precedent în Tibet”, afirmă China în faţa SUA
ANALIZĂ | Ridicarea Chinei (III)