O serie de opere de artă realizate manual de maeştrii şi elevii Şcolii Tehnnice din Beijing sunt prezentate în aceste zile în cadrul primei ediţii a expoziţiei „Cele opt palate ale meseriilor”. Fie că sunt din metal, piatră, sticlă sau material textil, lucrările sunt adevărate capodopere contemporane, o dovadă în plus a faptului că meseriile tradiţionale sunt păstrate şi transmise tinerelor generaţii din China.
La Şcoala Tehnică din Beijing, instituţie care ar putea fi asimilată unei şcoli de meserii sau unui liceu de artă, elevii învaţă de la profesori cum să păstreze şi să ducă mai departe aptitudini vechi de mii de ani. Fie că vorbim de jad, aur, argint, piatră, chihlimbar, lemn sau lut, expoziţia prezintă lucrări de o înaltă meticulozitate, multe dintre obiecte putând reprezenta China la nivel internaţional. În două încăperi, sunt prezentate realizări ale maeştilor şi ale elevilor, însă fără explicaţiile aferente cu greu poţi face diferenţa dintre o piesă ieşită din mâna unora sau altora. Perfecţiunea şi valoarea sunt dominante, iar preţul de piaţă al unor lucrări depăşeşte 100 de mii de dolari.
Expoziţia „Cele opt palate ale meseriilor” include, pe lângă spaţiile de expunere ale profesorilor şi elevilor, un forum al experţilor, o întâlnire cu artişti chinezi de talie naţională şi o ceremonie de premiere, totul derulat în cadrul special al Templului Long An din estul capitalei chineze, un loc cu o vechime de aproape 500 de ani.
Un răspuns la FOTO – Măiestrie chinezească