„Drumul mătăsii şi civilizaţia mondială” va fi tema de anul viitor a celei de a şaptea Bienale Internaţionale de Artă de la Beijing, eveniment programat în perioada 24 septembrie – 15 octombrie, la Muzeul de Artă Plastică al Chinei.
În cadrul unei conferinţe de presă organizată recent, organizatorii au arătat că Drumul antic al Mătăsii, pe uscat şi pe mare, lega China de ţările din Asia, Europa şi Africa. Acesta a fost nu doar un drum al schimburilor economice şi comerciale, ci şi unul al schimburilor culturale. Drumul mătăsii este un patrimoniu cultural comun al omenirii. Potirivit comitetului de organizare al bienalei, lucrările participante la ediţia din 2017 vor trebui să reflecte dumul mătăsii antic şi modern, însă artiştii vor putea exprima şi civilizaţia mondială din diferite unghiuri ale timpului, spaţiului şi ştiinţei.
Arta, în special pictura şi sculptura, reprezintă un mod prin care este asigurată cel mai bine comunicarea vizual-sentimentală. Comitetul de organizare invită artiştii din toate ţările prezinte „comunitatea de interese, responsabilitate şi destin, caractarizată prin încredere reciprocă în plan politic, prin întrepătrunderea zonelor economice şi culturale”.
La evenimentul de prezentare a temei celei de-a şaptea Bienale Internaţionale de Artă de la Beijing au fost prezenţi membri ai Federaţiei Cercurilor Literaturii şi Artei din China, ai Asociaţiei Artiştilor Plastici din China, ai comitetului de organizare a bienalei, consilieri şi ataşaţi culturali din diferite ambasade, artişti, ziarişti chinezi şi străini.
De la prima ediţie a bienalei, din anul 2003, de-a lungul celor şase ediţii organizate numărul ţărilor participante a crescut de la 45, la 96, iar cel al artiştilor participanţi a ajuns la 4.000. Totodată, numărul vizitatorilor expoziţiilor a depăşit un milion.
România a fost prezentă la toate ediţiile Bienalei de la Beijing, la ediţia din 2015 fiind prezenţi Andrei Nagy, Cătălin Bălescu, Ileana Ştefănescu, Silvia Trăistariu, Gheorghe Tănase-Madalina-Adriana, Gabriel Sitaru, Şerban Teodor Vrăbiescu şi Mihai Ţopescu, precum şi sculptorul român-american Paul Mircea Goreniuc. De asemenea, Republica Moldova a fost reprezentată de pictorul Tudor Zbarnea.
Potrivit comitetului de organizare al ediţiei din 2017, până la data de 25 decembrie 2016, participanţii vor trebui să trimită fişele de înscriere disponibile la www.bjbiennale.com.cn
Luo Dongquan,
Vicepreşedinte Asociaţia de Prietenie China-România