China, la ceas aniversar!

Ziua Chinei 2016Chinezii sărbătoresc azi, 1 Octombrie, 67 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, continuând marșul triumfal într-o epocă în care puține țări se pot lăuda cu performanțele economice și sociale ale țării aflate încă în categoria „în curs de dezvoltare”.

Sărbătoarea Zilei Naționale a Chinei a început vineri, 30 septembrie, când pe întreg cuprinsul chinez a fost marcată Ziua Eroilor. În Piața Tian’anmen, întreaga conducere a Chinei, de la președinte, premier și guvern, la reprezentanți ai tuturor etniilor, au adus un omagiu în fața Monumentului dedicat eroilor căzuți pentru eliberarea și construirea Chinei!

La ceas aniversar, la fel ca în oricare al moment al anului, despre China se poate vorbi și argumenta în prelegeri care pot dura zile. Dar, cred că este suficient să amintesc doar o parte din evenimentele importante ale Chinei din ultimul an, perioadă în care istoria, cultura, educația, sănătatea și economia au constituit priorități de stat.

China a reușit să construiască primul vas de sânge cu ajutorul imprimantei 3D, vas capabil să pulseze în ritmul bătăilor inimii şi să se repare singur în cazul în care se sparge.
China a trecut cu succes testele pentru trenurile care vor rula cu peste 450 de kilometri pe oră.
China a pus în funcțiune primul tren urban suspendat, capabil să ruleze cu o viteză de 60 de kilometri pe oră.
China a plasat pe orbita terestră primul laborator spațial, pregătit să primească la bord astronauți.
China a pus în funcțiune radio-telescopul FAST, cu o avergură de 500 de metri, echivalentul a 30 de terenuri de fotbal, capabil să urmărească hidrogenului neutru din Calea Lactee şi diverse galaxii, să detecteze pulsarii slabi, să cerceteze stelele slab strălucitoare, să asculte posibile semnale de viaţă de pe alte planete.
China a devenit a cincea țară a cărei monedă națională, yuanul, a devenit parte a coșului Drepturilor Speciale de Tragere (DST), alături de dolarul american, euro, lira sterlină și yenul japonez.

Exemplele ar putea continua. În tot acest timp, China a construit, a dezvoltat, a adăugat la Produsul Intern Brut o creștere medie de 6,5%, dar mai ales a reușit să mențină stabilitatea unei țări care trebuie să hrănească, educe și îngrijescă fără sincope 1,38 de miliarde de oameni.

Să compari China cu o altă entitate statală, uniune sau asociație de țări este o eroare. Este important și suficient să urmărești evoluția Chinei, modul ei de exprimare în relația cu interiorul și exteriorul, pentru a înțelege că evoluția pașnică după propriile valori și modele este principala dorință.

La mulți ani, China!
La mulți ani cu pace, popor chinez!
Ziua Chinei 2016 2 Ziua Chinei 2016 3

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.