„Republica Populară Chineză, pentru Republica Moldova, este un partener strategic”

China - Republica Moldova 25 ani_11.02.2017_Dan Tomozei AR.P. Chineză, Republica Moldova şi Republica Belarus au marcat miercuri, la Beijing, 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în cadrul unui eveniment organizat la Asociaţia Poporului Chinez pentru Prietenia cu Ţările Străine (CPAFFC). Ceremonia a reprezentat un bun prilej pentru reafirmarea prieteniei dintre cele trei popoare, a bunelor intenţii de cooperare şi sprijin reciproc, ambasadorii din R. Moldova şi Belarus subliniind sprijinul de care cele două ţări au beneficit din partea Chinei, cu precădere după demararea proiectului strategic „O centură, un drum”, în cadrul Noului Drum al Mătăsii.

China - Republica Moldova 25 ani_11.02.2017_Dan Tomozei BVicepreşedinte al Conferinţei Consultative Politice Populare din China, Wang Qinmin (foto), a declarat în faţa celor prezenţi că relaţiile de prietenie pe care China le dezvoltă cu ţările partenere urmăresc calea unei bunăstări comune, iar ca urmare a strategiei Noului Drum al Mătăsii se doreşte construirea unei societăţi cu destin comun, în care să existe beneficii reciproce.

China - Republica Moldova 25 ani_11.02.2017_Dan Tomozei CLa rândul său, Ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Aureliu Ciocoi (foto), a subliniat că aniversarea marcată azi coincide cu aniversarea republicii, China fiind una dintre primele ţările care au recunoscut independenţa Moldovei. „În tot acest răstimp, China a fost un adevărat prieten pentru Republica Moldova şi a fost permanent alături de noi susţinând eforturile noastre de consolidare a statalităţii şi de dezvoltare economică a ţării”.

Totodată, Ambasadorul Aureliu Ciocoiu a mai arătat că „Republica Populară Chineză, pentru Republica Moldova este un partener strategic” , acesta fiind un transmis din partea premierului de la Chişinău, în contextul în care relaţiile bilaterale au cunoscut o singură direcţie de dezvoltare, cea ascendentă. „Sper ca această frumoasă aniversare de 25 de ani să o putem sărbătorii la fel de călduros, de prieteneşte, paşnic şi într-o prosperitate şi mai mare cu ocazia fiecărei zile care va fi adăugată”, a mai subliniat diplomatul moldovean.

Ceremonia de aniversare a celor 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice celebrate miercuri a fost marcată şi prin lansarea unor produse filatelice şi mărci poştale dedicate evenimentului. Mai mult, ca o contribuţie aparte, reprezentanţii moldoveni au oferit participanţilor ocazia de a degusta vinuri de marcă, în timp ce un ansamblu tradiţional din Belarus a prezentat un spectacol care a încălzit atmosfera prietenească a evenimentului.China - Republica Moldova 25  ani_11.02.2017_Dan Tomozei EChina - Republica Moldova 25  ani_11.02.2017_Dan Tomozei H China - Republica Moldova 25  ani_11.02.2017_Dan Tomozei FChina - Republica Moldova 25 ani_11.02.2017_Dan Tomozei DChina - Republica Moldova 25 ani_11.02.2017_Dan Tomozei GChina - Republica Moldova 25 ani_11.02.2017_Dan Tomozei I

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, EU Centrală şi de Est, Europa - Asia, Înţelege China, Republica Moldova, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.